Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


osteoporoza


Autor Poruka

Lena

13.04.2002. 12:24

Poštovani;
imam 26 godina i dijagnosticirana mi je osteoporoza.Uzrok je amenoreja(zbog anoreksijeblunk u dobi od 17 do 22 god.Nakon hormonske terapije menstruacija se povratila,postupno mi se i tjelesna masa povećava pa me zanima koje sve korake moram poduzeti za ugradnju kalcija.Liječnik mi je savjetovao uzimanje kalcija i vježbe.Molim Vas da mi specificirate koje sve aditive prehrani i koliko dnevno da uzimam budući da svaki proizvođač nudi različite vrijednosti.Trenutno uzimam kalcij 600+D vitamin i multivitamine od Natural Health.Utvrđen mi je manjak Mg i blaga povišenost Na.Da li je potrebno uzimati i Mg i koliko?
Također me zanima koje vježbe da radim i koliko dnevno jer zadnje vrijeme dok ležim ili sjedim učestalo razmišljam o propadanju kostiju i osjećam potrebu da sam neprestano u pokretu.Svako mirovanje u meni izaziva grižnju savjesti.
Molim Vas i za Vaše mišljenje o menstrualnom ciklusu.Naime ,iako redovit,izgleda otprilike ovako:dva mjeseca se javlja u razdoblju 28 dana,zatim se ciklus smanjuje na 21 dan,slijedeći mjesec na 14,a zatim se opet širi na 21,zatim 28 i onda ponovo nazad.To traje više od godine dana.Endokrinološki pregled nije ustanovio nikakve nenormalne odnose hormona(malo povišen kortizol).Da li je uzrok smanjena tj.masa i koliko bi se minimalno trabala povećati i zbog same osteoporoze.Visoka sam 1,74 m,52 kg.

Mr.sc.dr. Porin Perić

09.07.2002. 19:59

Poštovana Lena!

Niste mi naveli vrijednosti T scora pri dijagnosticiranju Vaše osteoporoze ( to se može vidjeti na denzitometriji) niti imam uvid u RTG slike Vaše kralježnice. No generalno treba reći da treba koristiti preparate Ca koji imaju deklariranu vrijednost kalcija onoliko koliko Vam je liječnik preporučio. Dakle ako je preporuka 600 mg kalcija, onda preparat koji uzimate mora imati barem toliku deklariranu čistu vrijednost kalcija, što često i nije slučaj.Postoji dosta veliki broj preparata kalcija na tržištu kod kojih je kalcij hipodoziran, te na to treba paziti. Treba paralelno uzimati i vitamin D3 ili analog kolekalciferola koji se zove Rocaltrol u dozi koju Vam propiše liječnik.
Uzimajte puno hrane koja inače sadrži kalcij a to su prije svega mlijeko i mliječni proizvodi. Što se tiče fizičke aktivnosti znate da svaka fizička aktivnost utječe na porast koštane mase, te treba voditi računa i o tome. Možete se baviti nekim sportom, šetnjom, trčanjem ili slično.
Na odgovore o menstrualnom ciklusu ne mogu Vam odgovoriti, za to se trebate obratiti ginekologu.


Lijepi pozdrav, mr.sc.Porin Perić,dr.med.
spec.fizijatar-reumatolog