Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


reum.artr.


Autor Poruka

milena

22.12.2001. 19:56

Molim Vas da mi ukratko izložite novije svjetske /zapadne/ tokove u liječenju reumatoidnog artritisa u početnoj fazi,/dijagnosticiran mi je prije par dana. Da li u inozemstvu postoje kvalitetniji lijekovi od onih koji su kod nas u uporabi. Posebno me zanimaju lijekovi koji imaju blaže i podnošljivijie nus pojave.

mr sc dr Porin Perić

25.01.2002. 17:49

Poštovana Milena!

S posebnim zadovoljstvom moram Vam reći da hrvatska reumatologija u cijelosti prati najnovije svjetske ( a to uglavnom znači zapadne) trendove u liječenju reumatoidnog artritisa. Akcenat je danas u što ranijem prepoznavanju početka reum.artritisa, kada su simptomi tek neznatni i slabo prepoznatljivi, da bi se pravodobno započetim medikamentoznim liječenjem (lijekovima) i određenim fizikalnim procedurama spriječio razvoj težih oštećenja zglobova i razvitak stanovitih deformacija koje se pojavljuju u toj bolesti. Tako danas u svijetu postoje i Klinike za rani reumatoidni artritis- ime im govori što je svrha njihovog postojanja. Danas smo svjedoci primjene velikog broja lijekova u liječenju reum.artritisa (RA) od kojih su neki poznati dulji niz godina, a neki se tek počinju primjenjivati ili će se primjeniti u liječenju RA. Moja matična Klinika za reumatske bolesti-KBC Rebro i stanoviti broj drugih ustanova u Hrvatskoj u cijelosti slijede novije svjetske trendove u liječenju ranog RA, i primjenjuju većinu tih lijekova u liječenju naših bolesnika.
Danas su se vrlo dobrim pokazali lijekovi poput sulfasalazina (Sulfasalazin ili Salazopyrin EN) ili metotrexata u liječenju ranog RA uz dobru podnošljivost i vrlo mali broj, obično prolaznih nuspojava. Njih je moguće izbjeći pravilnim doziranjem lijeka i redovitom kontrolom krvne slike i urina, što se redovito i čini. Lijekovi poput Leflunomida - jednog imunomodulatora (tvorničko ime- Arava) također su se pokazali dobrim u ranoj fazi RA. Za početak djelovanja svih ovih lijekova potrebno je nekoliko tjedana, te se vrlo često u početku bolesti , osobito ako je bolest aktivna daju i manje doze kortikosteroida da se premosti taj period. Postoje i neki drugi lijekovi koji se također daju u ranoj fazi RA, no o stvarnoj potrebi za tim lijekovima treba konzultirati liječnika reumatologa.

Lijepi pozdrav, mr.sc. Porin Perić,dr.med.
spec.fizijatar-reumatolog