Fizikalna medicina i rehabilitacija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 110 | Broj poruka: 229

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


stres reakcija ili fraktura


Autor Poruka

marina

20.01.2002. 13:26

Postovani, unazad 5 mjeseci imam oteklinu na desnom stopalu, na desnoj bocnoj strani. Rentgenom nije nista ustanovljeno, pa sam napravila scintigrafiju. Pokazalo se da mi je ostecen skocni zglob i 5. metatarzalna kost malo napukla. Moram napomenuti da sam se dugo vremena rekreativno bavila trcanjem po 5-6 km svaki dan. Na pregledu sam bila jos u 9. mjesecu i receno mi je da moram mirovati i ne pomisljati na ikoju sportsku aktivnost.Navodno je to trebalo biti u redu nakon 6 tjedana mirovanja, tj. samo nuznog hodanja. Oteklina je jos uvijek tu, znaci nakon 5 mjeseci hladjenja ledom, mazanja raznim kremama za hladjenje... Bol vise nije konstantna ali se javlja cesto tijekom dana. Trenutno se bavim samo voznjom sobnog bicikla i ne osjecam opterecenje na stopalu dok vozim bicikl. Vec sam trebala ici u 10. mjesecu na kontrolu medjutim nisam jos otisla, jer se stalno nadam da ce se to srediti buduci da nema napora na stopalu. Sto mi savjetujete da radim sa tom oteklinom?Uopce ne znam koja je razlika izmedju stres reakcije jer mi je tako dijagnosticirano i izmedju stres frakture?
Hvala Vam najljepsa unaprijed na odgovoru

mr sc dr Porin Perić

04.02.2002. 18:54

Štovana Marina!

Sami ste rekli da rendgenom nije ništa ustanovljeno te da je tek scintigrafijom pokazano napuknuće u području V metatarzalne kosti, što bi moglo odgovarati stress frakturi u području stopala. Što znači stress fraktura? Radi se o prijelomu kosti koji nastaje nakon dugotrajnog opterećenja radi na neki način zamora materijala, Nije riječ o klasičnom lomu kosti, jer simptomi nisu tako evidentni, rendgen je u početku vrlo često negativan i tek scintigrafija može pokazati patološko zbivanji radi pojačanog nakupljanja izotopa s kojim se radi pretraga u određenom području. To se može kod Vas dovesti u svezu s dugotrajnim trčanjem. Terapija jest mirovanje i dobro ste postupili, ali preporučam svakako i konzultaciju ortopeda ili reumatologa o navedeno problemu! Stres reakcija vjerojatno bi trebala predstavljati mehanizam nastanka ozljede, dakle reakcija na neki stress u ovom slučaju dugotrajno trčanje.

Lijepi pozdrav! mr.sc.Porin Perić, dr.med.
spec.fizijatar-reumatolog