Hematologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 30 | Broj poruka: 60

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Thalassemia trait


Autor Poruka

Ana

10.01.2002. 16:54

Postovani

Nedavno je mom bratu (24god) prilikom detaljnog pregleda krvi ustanovljena thalassemia trait. U nalazu krvi mog oca(53god) isto tako su otkrivene promjene u krvi,promjene u obliku,boji i kolicini krvnih stanica,iako nije navedena nikakva posebna dijagnoza.

Do sada niti jedno od njih dvoje nije imalo nikakvih tegoba,ali ih je ova djagnoza uplasila,stoga Vas molim da mi objasnite,buduci da do sada nisam naisla na literaturu koja se detaljnije bavi tim problemom,o kakvoj se vrsti stanja (u lijecnickoj potvrdi navedeno je da se radi o stanju,a ne o bolesti) radi, da li postoje kakve opasnosti i posljedice i u tom slucaju sto poduzeti??
Zanima me jos da li je povecana kolicina bijelog rubina(navedena u bratovom nalazu) opasna i na sta ukazuje?

Unaprjed zahvalna na odgovoru

Ana

dr Ivo Radman

26.01.2002. 18:12

U našim krajevima otprilike 1% ljudi ima promjene eritrocita koje nazivamo talasemija minor ili talasemija minima tj. trait. Prava talasemija (major) javlja se najčešće u Grčkoj, južnoj Italiji i Makedoniji. Radi se o nasljednoj bolesti koja se očituje teškom anemijom i može se izlječiti samo transplantacijom koštane srži. Srećom, talasemija koju Vi navodite je relativno bezazlen poremećaj koji ne zahtijeva posebno liječenje. U krvi postoji povećan broj eritrocita koji su manji od normalnih te imaju manji volumen (MCV), no vrijednost hemoglobina je u granicama normale. S obzirom da se radi o blagom obliku hemolize prisutna je povećana koncentracija indirektnog bilirubina što je posve bezazleno. Nalazi se mogu prolazno pogoršavati tijekom infekcije, fizičkog napora i drugoh stresnih stanja.