HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


CZSS - prijave i sumnja na zlostavljano dijete


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

rina78

08.12.2013. 12:55

Pozdrav,
samohrana mama sam jednog djecaka, s ocem djeteta sam se razisla u pocetku trudnoce, otac se ozenio i u tom braku dobio dijete, dok za nase dijete nije htio ni cuti a kamoli priznati da je njegovo, sto je rjeseno na sudu kao i iznos alimentacije. Uredjeni su i termini susreta djeteta s ocem u sluzbenim prostorijama uz prisustvo socijalne radnice i to naknadno kad je dijete poraslo, dakle dijete nije vidjalo oca od rodjenja do njegove 2 godine, danas ima 5 godina. S ocem djeteta imam narusene odnose zbog njegovog odnosa prema meni, sa socijalnom radnicom se moze sporazumiti kad njoj odgovara, tj ako je onako kako ona hoce onda je sve u redu, a kad imam primjedbe na nesto onda me se sikanira. No, problem je u tome sto otac djeteta na susrete dovodi drugo dijete koje pokazuje izrazitu ljubomoru prema mom djetetu, vice na oca i neprimjereno se ponasa u smislu da mu plazi jezik, tuce ga i drsko odgovara. Prije nego sto su naruseni odnosi izmedju mene i oca, priznao mi je da ima problema s zenom, da se cesto svadjaju i da su se potukli te da se sve to dogadjalo pred drugim djetetom. Kad sam to rekla socijalnoj radnici, odgovorila mi je da to nije moj problem i da se ne mijesam, te kad sam pitala u vezi drugog djeteta da li je to normalno ponasanje koje se odvija pred mojim djetetom i prestraseno je takvim ponasanjem, odgovorila mi je 'pusti to, to je problem oca a ne tvoj'.
Ne mogu tolerirati takvo ponasanje jer se radi o mom djetetu, a otac trazi da dijete bude u njegovoj kuci vikendom, s obzirom na saznanje sto se dogadja u njegovoj kuci, strah me je sto ce se dogoditi mom djetetu. U CZSS-u mi odgovaraju da dijete ima pravo na oca sto ne osporavam, ali u kojim uvjetima? Smatram da je drugo dijete zlostavljano nasiljem izmedju roditelja sto se vidi iz ponasanja. Htjela bih prijaviti slucaj, ali ne znam kako ce prijava utjecati na moj slucaj koji se vodi u CZSS.

Savjetodavna linija, za djecu

13.12.2013. 13:40

Poštovana Mama,

na početku bismo Vam se htjeli zahvaliti na Vašem javljanju i ukazivanju povjerenja. Drago nam je vidjeti roditelje usmjerene prvenstveno na dobrobit svoje djece i s ciljem da im omoguće sretno i bezbrižno odrastanje. Vaš upit pokazuje i roditeljsku zrelost jer problem na koji ste naišli ne ''gurate pod tepih'', već ga odlučno želite riješiti.
Iz Vašega upita vidljivo je i da ste uzrujani i da želite zaštititi svojega sina. Vidljiv je i Vaš strah za njega u situacijama kada on odlazi ocu vikendom jer, kako navodite, sumnjate da se sinovljev otac i njegova supruga svađaju, a možda i tuku pred njegovim očima, ali i očima drugoga djeteta, koje onda iskazuje slična neprimjerena ponašanja na susretima Vašeg sina i njegova oca. Čini mi se da se osjećate i pomalo bespomoćnom i frustriranom jer ne znate kome se i na koji način obratiti zbog situacije u kojoj se Vaš sin nalazi, zbog situacije u kojoj se nalazi drugo dijete Vašeg bivšeg supružnika, ali i zbog situacije u kojoj ste si i Vi kao majka našli. Naveli ste da ste se obratili socijalnoj radnici koja je zadužena za Vaš slučaj, no da je njezina reakcija išla u smjeru da se ne miješate u to te da je to očev problem.
Drago mi je da na tome niste stali te da ste nam se obratili. Čini mi se da iskazujete brigu i za dječaka koji nije Vaš sin i koji je također izložen svađama svojih roditelja. Nije rijetkost da odrasli zaborave na svoju odgovornost u pogledu zaštite djece, a iz Vaše namjere i nastojanja da ih zaštitite dobivam dojam da ste svjesni te odgovornosti. Drago mi je vidjeti Vašu roditeljsku zrelost u Vašem stajalištu da dijete ima pravo na oca te se slažem da imate pravo reagirati ako smatrate da uvjeti u kojima ono viđa svojega oca nisu primjereni za dijete. Zanima me jeste li ikada sa sinom razgovarali o tome kako se osjeća prije tih susreta, za vrijeme i nakon njih? S obzirom na osjetljivost situacije ne treba zaboraviti na dječje osjećaje, na njihove nedoumice i strahove. Potrebno im je pružiti pažnju, razumijevanje i podršku. Činite mi se kao mama koja upravo to nastoji pružiti svojemu djetetu i to smatram uvelike pohvalnim. Možete razgovarati sa sinom te mu predložiti da se, u slučaju kada i ako svjedoči svađi ili/i tuči između njegova oca i očeve žene, povuče na sigurno i mirnije mjesto kako bi u što većoj mjeri izbjegao negativne posljedice svjedočenja nasilja. Također, bilo bi dobro da mu objasnite kako takva ponašanja nikako nisu u redu i da Vam kaže ako se takva situacija dogodi jer ste tu da ga zaštitite.
U slučaju da postoje bilo kakve nepravilnosti ili sumnje o nepravilnosti u odnosu djeteta i oca, djetetova boravka kod oca, odnosa drugih članova obitelji njegova oca prema Vašem djetetu trebao bi biti obaviješten nadležni CZSS. Žao mi je ako ste sve navedeno već priopćili socijalnoj radnici, a ona je reagirala na navedeni način jer bi centar zapravo trebao biti prva stepenica u rješavanju teškoća ili uklanjanju nedoumica u ovome slučaju. Pozivam Vas da se još jednom obratite spomenutoj socijalnoj radnici s ovim informacijama jer je prisustvovanje djeteta bilo kojem obliku nasilja, od verbalnoga do tjelesnoga, nije prihvatljivo i potrebno ga je spriječiti. Ako socijalna radnica prema Vašem mišljenju ne reagira na primjeren način možete se obratiti predstojniku (ravnatelju) toga Centra koji je onda dužan unutar 15 dana očitovati se o postupanju spomenute socijalne radnice. Ukoliko nadležne institucije ne poduzmu određene mjere kako bi zaštitili Vas ili Vašu djecu, uvijek je moguće potražiti pomoć njima nadređenih institucija koje možete upozoriti na nepravilnosti u njihovom radu. Primjerice, u slučajevima kada postoje nepravilnosti u radu Centra za socijalnu skrb može se zatražiti izuzeće pri Ministarstvu socijalne politike i mladih. Ministarstvo je tada dužno ispitati slučaj i poduzeti nužne korake. Ministarstvu se možete obratiti telefonski broj: 01 2308 888. Mislim da je važno napomenuti da svoju zabrinutost i sumnje možete nadležnome CZSS-u uputiti i anonimno.
Pitali ste i kako će Vaše reagiranje utjecati na Vaš slučaj u nadležnom CZSS-u. To je pitanje na koje bi nezahvalno bilo davati bilo kakav konkretan odgovor. Zakonski, zaposlenici Centra bi trebali izaći na teren, provjeriti obiteljsku situaciju zbog koje ste se javili, upozoriti roditelje te u slučaju da djeca zaista nazoče svađama i tučama reagirati na primjeren način. Hoće li doći do promjena u odnosu Vašega sina i njegova oca ili u količini njihova susreta ne mogu sa sigurnošću reći, no ono što želim ponoviti iznova jest da dječje prisustvo bilo kojem obliku nasilje nije sigurna i poticajna okolina za razvoj. Bilo bi dobro da dijete razvija odnos s oba roditelja, iako oni više ne žive zajedno, no to je poželjno sve dok jedan od njih ne ugrožava djetetovu dobrobit. Zato mi je drago vidjeti da ste spremni reagirati kako bi Vaš sinčić to i dobio. Hrabri telefon čvrsto stoji uz Vas i Vašu odluku te Vam u svemu tome pruža veliku podršku i ohrabrenje.
Na samome kraju, zahvaljujemo Vam iznova na javljanju i ukazivanju povjerenja. Pozivamo Vas da nam se javite s novim informacijama ili u slučaju da trebate podršku. Javiti se možete ovim putem ili putem besplatne i anonimne savjetodavne linije Hrabroga telefona koja je otvorena svakim radnim danom od 9 do 20 sati na broju 0800 0800 na kojoj s educiranim volonterima možete porazgovarati o onome što Vas trenutno muči, o nedoumicama koje možete imati ili o tome kako se osjećati.
Naposljetku, želimo Vama i Vašem sinčiću puno bezbrižnih trenutaka, a Vama puno strpljenja u rješavanju ove prepreke.

Srdačan pozdrav,
Vaš Hrabri telefon

rina78

16.12.2013. 10:55

Postovani,

hvala Vam na odgovoru. Moram ispraviti cinjenice u Vasem odgovoru. Moj sin jos ne ide kod oca na vikende niti preko tjedna kuci, tocnije nikad nije bio kod oca, vec se prema sudskoj odluci vidjaju u sluzbenim prostorijama uz nazocnost socijalne radnice. Uskoro bi trebalo biti uredjeno putem suda boravak mog sina kod oca preko tjedna i vikendima. S obzirom na saznanje koje sam navela u prvom postu, da se djetetov otac cesto svadja sa svojom zenom i nekoliko puta su se potukli pred njihovom kceri a navodite prijedlog da savjetujem svome sinu da se povuče na sigurno i mirno mjesto u slucaju svadje i/ili tuče, mislim da moj sin ne bi uopce trebao biti izlozen takvom obliku nasilja.
Sto se tice CZSS, smatram da manipuliraju cijelom situacijom, naime bili smo pozvani kod psihologa pri CZSS prije godinu dana gdje su uveli mog sina bez nazocnosti mene kao majke kod psihologa da ga ispitaju (tada je imalo 4 godine), te su pozvali oca u prostoriju a mene ostavili vani. Nakon nekoliko minuta su i mene pozvali te me obavijestili da su pitali mog sina da li zeli biti kod oca tvrdeci da je odgovorio potvrdno. Na dalje, psihologinja je bila izrazito neljubazna i neprijateljski raspolozena prema meni govoreci mi da ce se sloziti sa zahtjevom oca da sin boravi kod njega i da bilo sto kazem nece ponistiti njihovu odluku te smatraju da sam ljubomorna sto otac djeteta ima obitelj a ja ne. Trebam napomenuti da je moj sin izrazito nepovjerljiv prema nepoznatim osoba i prema nepoznatim osobama se drzi povuceno i sutljivo, tako da smatram da je psihologinja manipulirala slucajem u korist djetetovog oca.
Ima jos puno toga, te Vas molim da mi napisete mail adresu na koju Vam se mogu javiti, jer nisam u mogucnosti se javiti telefonom.

Hvala!

Savjetodavna linija, za djecu

19.12.2013. 11:25

Poštovana rina78,

Drago nam je zbog Vašeg ponovnog javljanja i dodatnih informacija kojima ste nam omogućili da steknemo točniji i sveobuhvatniji pogled na situaciju u kojoj ste se pronašli kao majka. Napisali ste da Vaš sin još nije bio kod oca u kući već da se to tek planira ostvariti. Napisali ste da Vaš sin uopće ne bi trebao biti izložen nasilju za koje smatrate da postoji u očevoj kući te Vam želimo reći da se u potpunosti slažemo. Dijete bi se trebalo zaštiti od svakoga oblika nasilja i čini mi se da u tome smjeru promišljate i Vi. To mi je još jedan pokazatelj Vaše majčinske brige i usmjerenosti na dobrobiti svojega sina. No, čini mi se važnim i razgovarati s djetetom i poslati mu poruku da bilo kakvo nasilje prema njemu nije opravdano i da se u slučaju takve situacije, za koju se iskreno nadam da se neće dogoditi, povjeri Vama jer ste Vi ti koji ga možete zaštiti.
Iako katkada nismo zadovoljni radom i odlukama određenih institucija uvjerenja smo da ne smijemo odustajati u svojim namjerama da ostvarimo dječju dobrobit i dječja prava, a svako dijete ima pravo na bezbrižno i sigurno odrastanje. Stoga Vas pozivam da se iznova obratite nadležnim institucijama tj. nadležnom CZSS-u kako bi ih upozorili na moguće prisustvovanje Vašeg djeteta verbalnom i tjelesnom nasilju u kući njegova oca i očeve supruge. Ponovila bih da u slučaju da postoje nepravilnosti u radu Centra za socijalnu skrb ili smatrate da postoji nepristranost socijalne radnice zadužene za Vaš slučaj možete se obratiti predstojniku toga CZSS-a ili tražiti izuzeće pri Ministarstvu socijalne politike i mladih tj. obavijestiti „Samostalnu službu za upravni i inspekcijski nadzor, predstavke, pritužbe i koordinaciju sustava socijalne sigurnosti“. Javiti im se možete i putem e-maila ministarstvo@mspm.hr.
Tražili ste i e-mail Hrabroga telefona kako bismo nastavili našu komunikaciju. On glasi savjet@hrabritelefon.hr. Pozivam Vas da nam se slobodno javite, ako ćete imati bilo kakvih dodatnih pitanja ili nedoumica vezanih za dobrobit i odgoj Vašeg sina.

Želimo Vam puno uspjeha u Vašem djelovanju!

Srdačan pozdrav,
Vaš Hrabri telefon