HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Dijete od 3 godine


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lenac

06.03.2019. 10:25

Imam kcer koja ce zskoro navrsiti 3godine.zadnjih 2 tjedna pocela je raditi s rukama malo neuobicajeno sa prstima i od kad gleda djecje pjesme i curice kako plesu. I to radi u pokretu sa prstima ili kad ih slusa i gleda. Dali moze biti kakav poremecaj? Hvala

Savjetodavna linija, za djecu

08.03.2019. 19:55

Dragi roditelju,
prije svega, htjela bih Vam se zahvaliti što ste nam se javili i ovim putem obratili za savjet. Na taj način ste nam iskazali svoje povjerenje i za to smo Vam zahvalni.
Ako sam dobro razumjela, zabrinuti ste jer ste primijetili da Vaša kći u posljednje vrijeme čini pokrete prstima i rukama koji Vam se čine neobični i pitate se na što te kretnje ukazuju. Iz Vašeg upita mi nije potpuno jasno kakvi su to pokreti koje Vaša djevojčica ponavlja, stoga ne mogu reći o čemu bi tu točno moglo biti riječ. Primijetila sam da kažete da ih radi kada gleda dječje pjesme i ples. Ono što Vam mogu reći je da djeca u toj dobi prolaze kroz brojne promjene i ubrzani razvoj motorike, govora, a puno toga uče oponašanjem onoga što vide i čuju u svojoj okolini. Prema tome, možda su ti neobični pokreti nešto što je vidjela u tim videima pa ih pokušava oponašati. No, ako smatrate da Vas to ipak brine, svakako bih Vas potaknula da se javite pedijatru i izrazite mu svoju zabrinutost.
Ako imate još pitanja ili su Vam potrebni razgovor, savjet ili podrška, slobodno nas kontaktirajte ponovno ovim putem ili nas nazovite na Hrabri telefon za mame i tate na broj 0800 0800 radnim danom od 9 do 20 sati.
Puno pozdrava Vam šalje,
Vaš Hrabri telefon.

Lenac

10.03.2019. 12:20

Hvala vam puno na odgovoru. Kada joj kazem nemoj to viae raditi ona pusti dolje ruke i veli mi da curice tak neidu sa rukama. Znaci da to radi svjesno? Ako bude trajalo duze javit cu se pedijatrici za savjet. Neki period je imala da je plazila jezik i proslo ju. Problem je i kod nocnog mokrenja. Ne budi se po noci nego se popisa u snu. Kroz dan nije problem. Kaze da ide pisati i popisa se na kahlicu. Sad dal da joj stavlham pelenu i dalje po noci tako dugo dok ne bude suha? Hvala

Savjetodavna linija, za djecu

13.03.2019. 19:20

Dragi roditelju,
prvo što želim je zahvaliti Vam što ste nam se ponovo javili i povjerili. Drago mi je vidjeti da brinete za svoju kćer i razmišljate o tome jesu li njena ponašanja u skladu s njenim razvojem.
Ako sam dobro shvatila, napisali ste da Vaša kći radi pokrete rukama i prstima koji Vama djeluju neobično. Iz sadašnjeg upita vidim da ste joj rekli da to više ne radi i ako sam dobro razumjela, odgovorila Vam je da „curice tako ne idu rukama“. Nisam sigurna je li to nešto što ste joj Vi ranije rekli ili niste sigurni kako to da je to rekla. Djeluje mi kao da Vas njeni pokreti rukama i dalje brinu te da se pitate radi li ih svjesno. Kao što smo Vam u ranijem odgovoru spomenuli, djeci se u toj dobi brzo razvija motorika koju dodatno uvježbavaju isprobavanjem različitih pokreta i kretnji. Tako i pokreti Vaše kćeri mogu biti spontani oblik isprobavanja ili oponašanja različitih kretnji. Moguće je da oponaša pokrete iz videa koje gleda, no kako joj se motorika još razvija, ti pokreti izvana mogu djelovati neobično. U slučaju da je situacija takva, ti pokreti su prirodni za njenu dob i pomažu joj da se razvija te uvježbava kretanje i korištenje mišića. No, voljela bih istaknuti da po Vašem opisu i dalje nisam točno sigurna kako njeni pokreti prstima izgledaju pa bih Vas molila da se svakako posavjetujete s pedijatricom, koja će uživo imati priliku provjeriti jesu li pokreti djevojčice u skladu s njezinim razvojem.
Uz to, ako sam Vas dobro razumjela, kod djevojčice se javlja noćno mokrenje dok spava, a kroz dan nema problema s mokrenjem. Odvikavanje od pelena je prirodan proces koji često nije jednoličan, već obuhvaća puno uspješnih i malo manje uspješnih pokušaja. Stoga se ponekad može činiti da je dijete usvojilo navike, no nakon nekog vremena ponovno počinje tražiti pelenu ili roditelji primijete da ima manju sposobnost kontrole. S obzirom na to da preko dana ima svjesnu kontrolu nad mokrenjem, moguće je da njeno noćno mokrenje nije povezano uz neki ozbiljniji zdravstveni ni psihološki problem, no svakako je dobro isključiti neke organske uzorke i posavjetovati se s pedijatricom.
Također, voljela bih se osvrnuti na način na koji se odnosite prema kćeri u vezi njenog noćnog mokrenja. Često se djeca znaju osjećati posramljeno u vezi toga jer misle da su to već trebala prerasti. Vjerujem da Vam noćno mokrenje Vaše kćeri može biti frustrirajuće, i to je u potpunosti prirodno. No, važno mi je naglasiti da to nije nešto što radi svjesno te je poželjno da ju ne krivite i ne ljutite se. Ako je usvojila naviku obavljanja nužde u kahlicu tijekom dana, možete postepeno micati i pelenu tijekom noći, no bez žurbe i pritiska na nju. Svako dijete ima drugačiji ritam te je važno da pratite taj ritam i procijenite kada je spremna.
Ako imate još kakvih nedoumica ili pitanja, slobodno se ponovo javite ovim putem ili nas nazovite na telefonsku liniju za mame i tate na broj 0800 0800, svakim radnim danom od 9 do 20 sati.
Puno pozdrava šalje Vam,
Vaš Hrabri telefon.