HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


hiperaktivna djeca


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Azra

23.04.2006. 20:16

Voljela bih da mi date zdrav odgovor i savjet. Imam sina od osam godina, drugi je razred i hiperaktivno je dijete. Najnemirniji je u razredu i u zajednička tri odjeljenja. Svi nastavnici sa istog sprata škole ga poznaju jer se često posvađa (potuče) sa drugim dječacima na školskom odmoru.Nikada stepenicama ne hoda , stalno trči ,uvijek mora biti u pravu, kada izađemo prošetati kao i danas u bašti jednog kafea ispred kina je srušio sto , prevrnuo pepeljaru i razbio, naravno to se je desilo od njegovih brzih pokreta, da nas je obezbjeđenje kina opomenulo, a ja umirem od sramote, a sama ne znam šta da radim. Svakodnevno s njim pričam, opominjem ga koje su ružne stvari, postupci:"Nemoj ovo raditi u školi, budi dobar, nemoj danas praviti probleme, ne tuci se s drugom djecom to su ti kolege, molim te poslušaj mamu..." itd, svaki dan ali bez nekih većih rezultata.Jedan prijatelj, inače doktor opće medicine mi je savjetovao da na sve to ne obraćam puno pažnju, da je 80% djece sa takvim ponašanjem, ali ja to ne vidim , ja bih htjela da on mene posluša kad mu nešto kažem, a ne prije nego što ja završim rečenicu on je rekao:"Neću!", i ja tražim savjet šta da uradim.Pokušala sam ga i "kupovati" samo da me posluša, ali puno stvari njemu nije interesantno i teško je postići neki rezultat.Napominjem, imamo privatnu firmu i živimo nekim normalnim životom,a i kada imam nekih drugi problema, uvijek razmišljam o njemu i toliko ga volim da bi sve učinila da bude bolji. Takođe nisam napomenula da je on odličan učenik i inteligentan je kada njemu treba riješiti nešto, on to riješi bez pola muke. Molim Vas ja sam opširna, ali bih voljela savjet kako danas izvesti djecu na pravi put?
Poštovanje i unaprijed hvala.

Marija Krmek, prof.

12.05.2006. 19:48

Draga Azra,

odgojiti dijete je težak posao koji zahtijeva jako puno strpljenja, snage i znanja o odgoju. Uz to, sva su djeca različita - neka su lakše odgojiva, neka teže. No ipak roditeljstvo je nesto sto se može naučiti, samo se često dogodi da mislimo kako bismo sve o našoj djeci i odgoju trebali znati automatski, pa stoga mnogi roditelji pred sebe postavljaju visoka i nerealna očekivanja. Možda bi bilo dobro da nabavite neku knjigu o odgoju djece (npr. Buljan Flander, Karlović: Odgajam li dobro svoje dijete) iz kojih možete naučiti različite odgojne metode i sitne trikove kako lakše "izvesti dijete na pravi put". Ako primjećujete da je Vama puno teže nego drugim roditeljima ili da je Vaše dijete po svojoj živosti i razigranosti jako drugačije od druge djece, mislim da bi bilo dobro da posjetite psihologa ili defektologa koji bi Vam mogli više reći ima li razloga za zabrinutost.

Srdačan pozdrav i sretno!

overlord1987

10.05.2007. 15:55

Ako vas zanima moje mišljenje, i ja sam dok sam bio mali bio VEOMA živo dijete. Na moju sreću imao sam roditelje koji su znali "stegnuti" kada je trebalo. Također sam se počeo baviti košarkom, što me socijaliziralo. Danas sam relativno uspješan student s relativno normalnim ponašanjem.