HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Jos jedan problem s ocem


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

D3MO

12.01.2012. 16:35

Dakle imam 14 godina i idem osmi razred.kada mi otac naredi da cistim po sobi i opcenito ja uvjek napravim ali njemu nikad nevalja i svaki put bi me klepnuo ali ne samar ili tako nesto nego nogom pocupa me za kosu.ipak imam 14 godina i sramota me da mi otac jos tako sta radi

Savjetodavna linija, za djecu

16.01.2012. 10:50

Bok!
jako mi je drago sto si se odlučio/la obratiti Hrabrom telefonu s ovim sto te muči.
Vjerujem da ti nije bilo lako odlučiti se na dijeljenje svog problema s nekim, ali to je vrlo hrabar potez iz kojega se vidi da ti smeta očevo ponašanje koje definitivno nije u redu. Koliko god godina djeca imala, ništa njihovim roditeljima ne daje opravdanje da ih tuku. Fizičkim kažnjavanjem se ne postiže ništa pozitivno te ono nije učinkovito, no ponekad roditelji ne znaju za drugi način. Jako mi je žao što se tvoj otac prema tebi odnosi na ovakav način, no postoji vjerojatnost da on ne zna drugačije postupiti te bi trebalo razgovarati s njim. Jesi li mu pokušala reći kako se ti osjećaš u tom trenutku? Je li ste takvo ponašanje i prije javilo ili je tek sada počelo? Udaranje nogom i čupanje za kosu su jako ozbiljni oblici fizičkog zlostavljanja koji mogu dovesti do teških ozljeda pa je stoga jako bitno to što prije spriječiti. Tvoj otac ima pravo objasniti ti zašto misli da soba nije dobro spremljena te uvesti određena pravila koja se tiču spremanja sobe, no nikako mu nije dopušteno ozlijediti te. Iako se tebi pravila oko spremanja sobe možda i neće sviđati, bitno je da poštuješ pravila koja određuju tvoji roditelji sve dok su ona usmjerena na tvoju dobrobit te iznesena na nenasilan način. Za vrijeme razdoblja adolescencije su česte svađe između roditelja i djece, no to nikako ne znači da tako mora biti. Otvoreni razgovor o tome što nas muči je jako dobro rješenje iako nam nije uvijek lako skroz iskreno razgovarati o problemima.
Također, ovo kroz što prolaziš nije nešto čega se trebaš sramiti – jako puno djece se nalazi u istoj ili sličnoj situaciji, a zbog osjećaja srama nikome ne govore što im se događa. Tako fizičko zlostavljanje kroz koje prolaze traje duže nego što bi možda trajalo da su se obratili osobi od povjerenja iz svoje okoline. To može biti bilo tko – mama, baka, tetka, susjed, profesor u školi, pedagog ili psiholog. Jako je bitno da je ta osoba odrasla te da je sposobna zaštiti te od daljnjeg zlostavljanja te da joj možeš vjerovati. Zna li netko od tebi bliskih osoba na koji način se tvoj otac ponaša prema tebi? Samo javljanje nama za savjet pokazuje koliko snage i odlučnosti imaš te bi te zaista ohrabrila da nekome starijem ispričaš što se događa. Vjerujem da bi ta osoba imala dovoljno iskustva i dodatne snage kako bi mogli zajedno pronaći rješenje za ovo što ti se događa, a ne bi trebalo.
Isto tako, možeš nazvati i Hrabri telefon, svakim radnim danom između 9 i 20 sati te se obratiti nekome od volontera. Linija je anonimna i povjerljiva te sve ono što kažeš ostaje između tebe i te osobe. Hrabri telefon također ima i chat koji je otvoren od ponedjeljka do petka, od 15 do 17 sati na www.hrabritelefon.hr. Zaista bi voljela da nam se opet javiš, porazgovaraš s nekim od volontera i da pokušamo naći zajednički nekakvo rješenje. Isto tako, ponekad i sami razgovor pomogne u tome da se osoba osjeća bolje i odlučnije.
Još jednom te želim pohvaliti što si napravio/la jedan prvi, ali veliki korak i javio/la nam se za savjet. Vjerujem da je trebalo puno odlučnosti i zaista sam ponosna na tebe.
U nadi da ćemo ostati u kontaktu i zajedno prolaziti situaciju u kojoj se nalaziš kako bi ti bili podrška koliko god je to moguće, srdačno te pozdravlja,
Tvoj Hrabri telefon!