HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Kako pomoc prijateljici?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

iva na

03.05.2014. 12:35

postovana! ako moze pomoc!Ovako, imam jednu nekada dobru
prijateljicu,
majka 2 djece
3godine i druga 3 mj! Inace je jako dobra osoba, pa je drugi
iskoristavaju! Brine me njezino ponasanje i stalno mjenjanje
raspolozenja. Malo je "vesela" stavila sam ovo pod navodnike
jer se pretvara , ali stalno je tuzna, place, u totalnoj je
depresiji! Bude dana kada je sve dobro, bar ona tako
pokazuje a ima dana da je nalazim kako place, na rubu
zivaca, takva je osoba da moze dugo drzat u sebi, zatvara se
u kuci, ne voli drustvo , zivi sama sa djecom! ali postoji
razlog prije 12/13 god je bila zrtva silovanja od strane djeda,
prijavila prije 4 godine kad joj je otac umro, sud jos valjda
nije gotov, i tu su se uplele i novine, pa je sad jos gore, ne
zeli vise da joj nitko dolazi to mi je danas rekla , a bojim se
za nju, ide u zagreb kod neke psihijatrice
ali i njoj laze, pitala sam ju zasto joj ne kaze istinu, odgovor
joj je da ne zeli pricat , pravi se pred njom da je sve ok, ali
puno je gore! kako da joj pomognem? sta da radim da
prihvati tudju pomoc? da se ne zatvara u sebe?? to ce ju ubit.
jer je imala vec pokusaj samoubojstva! na kilazi je puno
izgubila , najmanje 10 kg!

Savjetodavna linija, za djecu

10.05.2014. 11:35

Draga iva na,

prije svega Vam želim iskreno zahvaliti što ste se obratili Hrabrom telefonu. Vaš upit smo dobili i na naš e-mail, no kada je riječ o savjetovanju putem interneta potrebno nam je određeno vrijeme za odgovor. Stoga postoji mogućnost javljanja putem naše telefonske linije na broj 0800 0800 svaki radni dan od 9 do 20 sati.
Iz Vašeg upita vidim da ste jako zabrinuti za svoju prijateljicu te da joj od sveg srca želite pomoći. Prijateljski su nam odnosi dragocjeni. Vjerujem da je teško gledati dragu osobu kako pati. U takvim situacijama obično se trudimo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo joj barem malo olakšali. Uobičajeno je i normalno da nam se u tim trenucima javljaju razne emocije - zabrinutost, tuga, ljutnja, bespomoćnost, frustriranost. Čini mi se da se i Vi tako osjećate.

Iz Vašeg upita stekla sam dojam da Vam se prijateljica povjerava u vezi svojih promjena raspoloženja te misli i osjećaja koje nosi u sebi, a o kojima ne govori drugima. Lijepo je što ima blisku prijateljicu poput Vas kojoj se povjerava i koja je sasluša i razumije. Čini mi se da se ona u ovom periodu suočava s doista teškim životnim stvarima koje izazivaju neugodne i teške emocije. Jako je važno da se s tim teškoćama i emocijama koje je preplavljuju suoči i da ih nadvlada uz stručnu pomoć. To je važno zbog nje same, ali i zbog dobrobiti njene djece koja trebaju svoju mamu koja će odgovarati na njihove potrebe i koja imaju pravo odrastati u sigurnoj i stabilnoj okolini. Drago mi je čuti da je Vaša prijateljica doista i potražila stručnu pomoć. To je daleko najvažniji korak ka iscijeljenju i psihičkoj dobrobiti. Ipak, zabrinjava me to što svojoj terapeutkinji ne govori istinu o tome kako se osjeća i o čemu razmišlja. Terapija je proces koji može biti dugotrajan i bolan, ali je izrazito važan i blagotvoran za oporavljanje od stresova i trauma s kojima se osoba ne može nositi sama. Događaji koje opisujete - zlostavljanje u ranoj dobi, stres sudskog procesa uz interes medija, depresija, gubitak kilograma, pokušaj samoubojstva zvuče doista ozbiljno i zato je važno da se Vaša prijateljica s njima ne suočava sama i da emocije koje ti doživljaji uzrokuju proradi na terapiji. To će moći samo ako u terapijski proces uđe iskreno i otvoreno, ma kako to za nju ponekad bolno i teško bilo. Skrivanje i prešućivanje može znatno otežati terapijski proces i nepovoljno utjecati na psihičku dobrobit Vaše prijateljice. Vidim da je Vama osobno zaista važno potaknuti prijateljicu da se otvori na terapiji. Ono što biste Vi mogli učiniti je iznova joj naglasiti važnost aktivnog sudjelovanja u terapiji. U terapijskom procesu osoba nije pasivna, nego surađuje s terapeutom i aktivno radi na sebi kako bi joj bilo bolje. To je moguće samo ako je osoba iskrena i ako od terapeuta ne skriva ni svoje najdublje i najcrnje osjećaje. No, svatko od nas je različit i može imati različit tempo rada s terapeutom. Ne znam koliko ga dugo i često posjećuje, no možda se još nije dovoljno opustila da bi govorila o stvarima koje joj nisu ugodne. Za podjelu naših teških životnih iskustava, najdubljih osjećaja i razmišljanja potrebno je određeno vrijeme i osjećaj povjerenja u drugu osobu. Ono što je svakako važno jest poticati ju da nastavi s terapijom. Također, ako iz nekog razloga nije zadovoljna radom terapeuta, uvijek može potražiti drugog koji će joj više odgovarati.

Draga iva na, još jednom ponavljam koliko mi je drago čuti da ste svojoj prijateljici iskrena podrška. Ipak, važno mi je reći da je Vaša odgovornost kao prijateljice ograničena. Vjerujem da biste rado pomogli prijateljici i uvjerili je da prihvati pomoć i na taj način pomogne sama sebi, no ta odluka je na njoj. Važno je imati podršku bliskih ljudi i neprocjenjiv je osjećaj znati da se na nekoga možemo osloniti zatrebamo li pomoć, no čak niti najbliži prijatelji ne mogu preuzeti odgovornost za nečiju, kako fizičku, tako ni psihičku dobrobit. Dužni smo samima sebi, radi vlastite stabilnosti, osvijestiti granice vlastitih mogućnosti i odgovornosti. Iako se odgovornost za vlastiti život nalazi isključivo u njezinim rukama, voljela bih da Vas ove riječi ne obeshrabre u Vašim nastojanjima da svojoj prijateljici budete podrška u procesu emocionalnog iscjeljenja.

Na kraju Vam se još jednom želim najtoplije zahvaliti za povjerenje koje ste nam iskazali ovim javljanjem. Nadam se da je ova poruka barem malo umanjila Vašu zabrinutost. Zatrebate li ikakav dodatni savjet ili informaciju, slobodno nam se ponovno obratite putem foruma, e-maila ili naše linije.

Draga iva na, drago mi je da Vaša prijateljica ima osobu od povjerenja kojoj je stalo do nje. Puno strpljenja i sreće objema Vam, uz srdačan pozdrav, želi
Vaš Hrabri telefon