HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


očajan otac


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Tomislav

31.12.2005. 18:16

Poštovani,
obzirom da mi je još u tijeku brakorazvodna parnica koju je pokrenula supruga, a u braku smo 11 godina te imamo kćerkicu od 11 godina kojoj ta situacija jako teško pada i jako je potrešena što je i rezultiralo lošim ocjenama u školi i pad koncenracije kao i jaka potištenost među djecom. Naime još je situacija gora tim što njezina majka uopće nakon što je dijete reklo da želi živjeti sa mnom, ne želi sa njom više niti komuncirati a u zadnje vrijeme niti viđati pa joj čak nije ni Božić čestitala niti je htjela od nje primiti dar koji joj je dijete napravilo. Molim Vas da mi odgovorite na koji način bi pomogao svom djetetu da na bezbolniji način preboli naš brakorazvodni postupak i da meni savjetujete kako da svojoj kćeri objasnim mamino ponašanje kako dijete nebi na sebe skrivilo krivicu jer je u nekoliko navrata rekla da je ona krivac što mama nju ne voli i što se rastaje od tate. Kćerka je sad kod mojih roditelja a inače živimo kod roditelja od njezine majke sa kojima ista također ne razgovara kao niti sa svojo setom već duže vrijeme, jer oni su kao na mojoj strani i mene štite. Sa štovanjem

Marija Krmek, prof.

14.01.2006. 09:00

Poštovani,

iz svega što ste naveli mislim da bi bilo nužno da sa svojom kćerkicom odete kod psihologa. Možete se javiti u nadležni Centar za socijalnu skrb kod njihovog psihologa ili će Vam oni vjerojatno znati savjetovati gdje još najbliže postoji psiholog. Do tada važno je da Vi djetetu često ponavljate kako djeca nikad nisu kriva za nešto što roditelji rade (poput svađa ili rastave). Također, probajte uvijek o mami govoriti pozitivno. Čak i kad se mama loše ponaša, pokušajte to objasniti na način da je mama pogriješila te nije u redu to što je napravila - i uz sve ovo jako naglasite kako curica nije kriva za to i nije ništa učinila čime bi zaslužila takvo mamino ponašanje. Koliko god bili ljuti, probajte ne govoriti pred djetetom nešto poput "mama je loša osoba ili nije dobra mama", jer ona je, bez obzira na sve, njena mama, a djeca najviše na svijetu vole svoju mamu i tatu. Ostavite mogućnost da će se mama možda promijeniti, ali nikad ne dajite obećanja koja ne možete ispuniti. Pružajte svojoj kćerkici jako puno ljubavi i pažnje, igrajte se i razgovarajte s njom. Na taj način ćete stvarati odnos povjerenja, te će Vaša kćer, kad joj je teško, doći k Vama po pomoć i podršku.
Ali, ne zaboravite ipak otići kod psihologa kojem ćete ispričati sve detalje i situacije u kojima niste sigurni kako reagirati. Uz takvu pomoć Vi ćete lakše ispunjavati svoje roditeljske obveze, a i dijete će imati sigurno mjesto na kojem će moći izraziti svoje osjećaje bez straha da će povrijediti mamu ili tatu. Sretno!!!

Srdačan pozdrav

Vida

02.03.2006. 09:58

Dragi Tomislave,

Svojedobno sam i ja kontaktirala ovaj forum (vidi poruku "zabrinuta baka" i shvaćam tvoje poteškoće. Ono što treba činiti i u čemu treba ustrajati je upravo preporuka Gđe Krmek. Nakon dvije godine mogu to potvrditi jer je samo ljubav i ljubav koji smo nesebično pružali djetetu, ignoriranje bilo kakvih provokacija druge strane, strpljenje i razumijevanje urodilo plodom. Budite tu uvijek, kad god joj trebali, budite čvrst oslonac, referentna točka, razgovarajte i razgovarajte, vaše dijete ima 11 godina, ono će donijeti svoje osobne prosudbe, samo vrijeme radi za nas. A majka će se nakon nekog vremena smiriti, pokušajte je učiniti prijateljem kad se već postavila neprijateljski. Stojim iza toga da su djeca u svim tim tužnim pričama najvažnija pa se prema tome borimo za njih ali borimo se s LJUBAVLJU. To je jedini put do uspjeha. Naša situacija je sad, usudila bih se reći odlična jer je majka napokon shvatila da joj nitko ne krade ljubav već naprotiv ta ljubav oplemenjuje, pomaže, da nismo potencijalna opasnost već dobrobit za dijete. Oboružajte se strpljenjem i svaku neugodnu situaciju pokušajte riješiti razumom i držim da ćete uspjeti. Isto je tako važno da rodbina koja vam pruža podršku ne govori pred djetetom ružno o majci, to trebate izričito dogovoriti s njima. Neka se stišaju emocije i sve će krenuti na bolje. Zaista vam želim svako dobro, baka Vida