HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


ODGOVORAN OTAC


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

etem

21.05.2010. 10:55

Dobar dan,rastajem se i u tijeku je proces na sudu.Naime početak moje veze bio idiličan i iako je žena bila mlađa od mene par godina i druge vjere znali smo što smo željeli-dijete,kad je zatrudnila obećao sam joj da ču se oko svega brinuti da nam ne fali.Oženili smo se,i otišli smo sami živjeti u podstanarstvo,plačao sam kredit na auto i digao još jedan gotovinski kredit da nam nebi za dijete falilo,ja sam radio i priskrbio sve materijalno u stanu i njoj pažnju i ljubav-sve je bilo sjajno ali ona je poslije rođenja djeteta imala psihičkih problema a ja sam snjom to prebrodio i pokazao joj iako je bila ljubomorna da sam tu za nju i dijete.Preselili smo se u drugi stan i tu su počeli još veči problemi,sve veća financijska kriza i blizina njenih roditelja počela je dovoditi do nervoza i svađe.Htio sam snjenima imati dobar odnos i tako je bilo-smatrao sam to tako tada dobro.Pokušavao sam ne predbacivati i mjenjati se te pokušati krenuti naprijed snjom u nekim fazama braka,imala je 2 abortusa prije i poslije našeg djeteta i nisam htio to ali ona je tvrdoglavo odlučivala.Trudio sam se oko faxa kojeg završavam i biti normalan na poslu a mom djetetu pružiti ljubav i pažnju ali uzalud.Dobili smo priliku otići u bratov prazan stan i riješti se podstanarstva i olakšati nam život te pružiti bolji život našem djetetu,isto uzalud.Nakraju sam se naživcirao i rekao da ode kod svojih ako misli tako jer sam imao prošle godine bolesti i smrti u obitelji a ona nije bila tu za mene nego me pustila da patim,i eto patio sam dok nisam progledao skim živim.Došao sam sam u bratov stan i sam živim,dijete mi dolazi radnim danima i vikendom ali nespava jer mama njena neda a čak mi ju je branila u početku ali nakraju smo se dogovorili oko viđenja prije suda,alimentaciju joj još neplačam jer su mi krediti ostali iz braka i to pola plaće,a s ostalim parama kupujem i kuham djetetu kad dođe te sam joj cijelu sobu uredio i prilagodio te nastojim osim moje ljubavi da joj ništa drugo nefali.Njena majka izbjegava zajedničke šetnje i druženja iako ja forsiram kao i da joj govori da ju volim i da mislim da je vrijeme da se pomirimo ali ona neće,nego je ljubomorna na izmišljene cure i vidi prijetnju u svakoj drugoj.Žao mi je djeteta jer zaslužuje oba roditelja i ja se trudim da njenu mamu iako psihički rastrojenu i ljutu vratim ona neće,neznam kad če shvatiti smisao svega ali izgleda neće tako brzo.Mislim da ima još primjera ovakvih odgovornih očeva koji zaslužuju da dobiju skrbništvo nad malodobnim djetetom jer ne pijem,nedrogiram se,radim ,studiram i brinem se oko djeteta kad je kod mene a takav sam bio i kad sam bio u braku.Nekrivim nikog nego samo nas

Savjetodavna linija, za djecu

28.05.2010. 17:10

Poštovani,

u današnje vrijeme kada je prva asocijacija na pojam nasilje u obitelji zapravo nasilje nad ženom ili djetetom vjerujem da je teško biti u situacijama poput opisanih.
Priroda je tako uredila da su muškarci zaista fizički jači i da zlostavljanje u obitelji puno češće ide u tom smjeru. Međutim, nakon što se povećalo pod kojim smo promatrali odnose u obitelji u posljednje desetljeće, postaje jasno da nasilje nije samo fizičko, nego i emocionalno te kao žrtve se sve češće javljaju i muškarci. Tome su djelomično i razlogom društveni procesi emancipacije žena, povećanog broja razvoda, destigmatizacije i promjene tipičnih muških i ženskih rodnih uloga...
Iako je brak namijenjen tome da bude sigurna luka, crpka s koje će i muškarac i žena i djeca crpiti podršku i sigurnost za sve druge aspekte života, često smo svjedoci da postane izvor najvećeg jada i problema. Nije rijetkost da ljudi s kojima smo dijelili hranu, krevet i sve svoje misli i osjećaje u procesu razvoda postanu najgori neprijatelji. Često se pitamo je li to ista osoba. A skloni smo i cijeli bivši brak gledati kroz prizmu negativnog.
Razvod je krvava bitka u kojoj nema pobjednika, a rane dugo zacjeljuju. Kao suci se u bitci javljaju državne institucije jer strane u ratu rijetko očuvaju hladnu glavu. Suci su tu da budu objektivni i da rade u interesu sukobljenih strana, ali i djece koja najčešće budu najveće žrtve. To je paradoksalno budući da se sukobljene strane zaklinju kako su oni njihovo najveće blago. Iz onoga što ste napisali vjerujem da je dobrobit Vaše djece polazište svih Vaših nastojanja kako sada tako i ranije u braku.
Sada kada postoje sukobljene strane, bez obzira hoćete li se naposljetku pomiriti sa suprugom ili ne, u svim zahtjevima koje donosite u pregovore istaknite da su Vaše težnje i zahtjevi usmjerene za ono što je najbolje za Vašu djecu i to poduprete valjanim argumentima! Tada ćete sa svojim (bivšim) suprugama najbolje pronaći zajednički jezik. Premda je to teško pokušajte razgovarati smireno o tome kako je za zdrav dječji razvoj potrebno da otac sudjeluje u odgoju i odlučivanju o djeci: da im bude podrška, da mogu s njim razgovarati, da ne rastu s osjećajem kako je to stranac koji plaća alimentaciju. Vjerujem da i supruge uvide da je to djeci potrebno. Dok ste u pregovorima pokušajte kvalitetno provoditi vrijeme sa svojim djetetom tako da Vam i ono želi dolaziti.
A što se tiče vanjskih institucija često čujemo da postoje dječja i ženska prava, to je razumljivo jer su stoljećima bila ugnjetavana, ali ničija se prava ne smiju ostvarivati na račun drugih. I Vi imate svoja prava. I kako postoje brojne udruge za prava žena, i u Hrvatskoj postoji udruga "Otac za dijete" koja se bavi problematikom uloge očeva koju dobivaju u životu svoje djece tijekom razvoda. Link te udruge je http://www.otac.hr/ i vjerujem da biste tamo mogli naći primjere situacija u kakvoj se i vi nalazite te savjete glede ostvarivanja skrbništva nad djetetom.
U svakom Vam slučaju želim puno strpljena i puno ljubavi prema svom djetetu.

Srdačan pozdrav
Hrabri telefon

elnino1981

27.12.2010. 15:50

u braku sam 4 godine, imam 2 djece. u početku je sve bilo savršeno. nakon što se rodilo prvo dijete počeli su problemi. žena je postala jakko živčana zanemarivala je dijete. kada je na putu bilo drugo dijete stvari su počele biti još gore.. ni mene više nije primječivala, niti kuha, niti šta radi, po cijele dane samo leži i zanemaruje svoju djecu. najstarije dijete neprekidno maltretira, dijete mi samo kaže da mamu ne voli. drugim ljudima djete isto govori da mamu ne voli, da je mama stalno tuče. najmlađe dijete je jednom ošamarila. postalo je nepodnošljivo. već godinu i pol želim se rastati, al me strah da ipak djeca nebudu meni pripala jer sam ja otac, a očevi slabo dobivaju skrbništvo. zanima me dali imam šanse da dobijem skrbištvo, pošto je majka takva. mogao bi reći da je psihički nestabilna. sram me je nekud otići s njom jer napravi skandal pred ljudioma, viče na djecu, psuje ih. jako neugodno...

Sari

30.12.2010. 00:31

Dobar dan,
pročitala sam vaše postove pa sam dobila želju da se javim. Istina je da djecu pretežno dodjeljuju majkama pri razvodu, mada se ne slažem sa tim, jer ako i je majka to nije (na žalost) garancija da je dobra majka. Ja sam isto razvedena i kćer je dodijeljena meni zato jer smo se međusobno dogovrili da je tako bolje i otac je na dobrovljno pristao. Sada imam novog partnera koji je također razveden i ima kćer iz prvog braka, koja je dodijeljena njemu.... Bez puno natezanja, majka nije bila dobra, nije se baš previše brinula za nju, i iako je bila situirana i zaposlena, dijete je pripalo njemu, bez problema. S ovime želim ohrabriti sve očeve i reći im da ne strahuuju nego da krenu u bitku za djecu, jer je najvažnije da je djete sretno i zadovoljno, sa kojim god roditeljem bilo happy

Savjetodavna linija, za djecu

31.12.2010. 14:10

Poštovani,

drago mi je što ste se obratili Hrabrom telefonu za pomoć.
Vjerujem da vam je vrlo teško u situaciji u kojoj se nalazite i Vi i Vaša djeca. Svakako je pozitivno što ste odlučili potražiti pomoć kao i to što ste spremni poduzeti određene korake da se situacija u Vašoj obitelji promjeni na bolje.
Obzirom da Vaša žena pokazuje neprimjereno ponašanje koje je započelo rođenjem prvog djeteta i traje već nekoliko godina, zanima me je li Vaša supruga ikada potražila stručnu pomoć?
Teško mi je za čuti da se majka tako odnosi prema vašoj djeci, a pogotovo mi je žao za vidjeti da djeca govore kako ih majka ne voli. Djeca bi u čitavoj priči naravno trebala biti na prvom mjestu, zaštićena i ne bi trebala trpiti kako ni zlostavljanje tako ni zanemarivanje. Stoga je vrlo važno da imaju nekoga u okolini tko bi im bio izvor podrške i topline. Bitno je da djeca osjete ljubav za koju sama izjavljuju kako im majka ne daje u onoj količini koja je njima potrebna. Također, uz ljubav je potrebno da se osjećaju sigurno u svom okruženju te da su sve njihove fizičke i emocionalne potrebe zadovoljenje kako bi bezbrižno i zdravo mogla odrastati u svojoj okolini. Ukoliko majka sada nije najpodobnija kao izvor navedenog, važno je da sve to pružite Vi i Vaša najbliža socijalna okolina poput ostale rodbine i prijatelja.
Ako sa suprugom odlučite kako je rastava braka najbolje riješenje za sve, uključit će se Centar za socijalnu skrb i ostale potrebne institucije. Mi ne možemo sa sigurnošću tvrditi kako će djeca pripasti Vama, ali ćete skupa sa svojom suprugom sigurno proći kroz niz testiranja kako bi se utvrdilo stanje i donijela najbolja odluka za vas i Vašu obitelj, a pogotovo djecu. Kroz procesiranje Vaše obitelji od strane stručnog osoblja institucija bitno je da navedete sve ovo što ste nama naveli i što smatrate da se bitno negativno odrazilo na Vas i vašu djecu kako bi se skupilo što više informacija pri donošenju odluke. Isto tako, izrazito je važno da pričate s Vašom djecom o razvodu i da im objasnite da ako se mama i tata više ne vole i ako neće živjeti zajedno da to ne znači da ćete njih išta manje voljeti i da ona nisu kriva za to (obzirom da djeca znaju imati osjećaj krivnje što mama i tata više nisu zajedno). Pričajte s njima redovito o tome kako se osjećaju i dajte im svu moguću podršku.
Ako želite, možete se i javiti Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba i naručiti se kako bi Vi i Vaša djeca prošli obradu. Uputnicu možete dobiti ili kod doktora opće prakse ili u Centru za socijalnu skrb. Poliklinika je smještena u Zagrebu na adresi Argentinska 2, Gajnice. Možete nazvati na broj 01/ 3457 518 kako bi se naručili.
Također, ako imate još bilo kakvih pitanja možete se javiti savjetodavnoj liniji Hrabrog Telefona koja je besplatna i anonimna na broj 0800 0800 svakim radnim danom od 9 do 20 sati.
Za kraj bi Vam se još jednom zahvalila što ste nam se obratili i nadamo se skorom i pozitivnom rješenju Vaših problema.

Vaš Hrabri telefon

elnino1981

03.01.2011. 13:05

nikada nije potražila stručnu pomoć, niti bude.. ona je takva osoba, misli da je uvijek u pravu.. s njom se nemože ni normalno razgovarati.