HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Pitanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

womensbrain

02.10.2008. 22:50

Dobro večer,
živim u zgradi. Iznad nas žive susjedi sa 2 djece. Kako je izolacija loša tako često puta čujem kako se deru na djecu, kako djeca plaču i mole da ih ne tuku. Jednom nisam mogla izdržati te sam im otišla zvoniti na vrata. Pozvonila sam i odmah otišla. Iskreno, zato jer me strah tog susjeda. On zvuči jako grubo.
Zanima me može li se pomoći toj djeci.
Koliko znam zakonom je zabranjeno tući djecu.
Što napraviti u slučaju kada vidimo/čujemo kako netko drugi zlostavlja drugu osobu?
Puno hvala na odgovoru

Savjetodavna linija, za djecu

03.10.2008. 18:05

Poštovana,

Hvala Vam što se brinete za sigurnost i najbolje interese djeteta te što ste se obratili za pomoć na forum Hrabrog telefona.
Ustavom, zakonom i ostalim dokumentima zabranjeno je sve što se čini na štetu djeci(u to se naravno uključuje i fizičko i emocionalno zlostavljanje).
Fizička kazna ne znači uvijek zlostavljanje djece i ona se razlikuje od fizičkog zlostavljanja. Kazna uvijek mora imati svoj cilj i svrhu, a kada je riječ o fizičkoj kazni preporučuje se da se što rjeđe primjenjuje, po mogućnosti da se uopće ne koristi.
No, čini mi se prema ovome što ste naveli, da nije riječ o kažnjavanju djece. Naveli ste da često čujete plač djeteta i viku na njih od strane roditelja te da djeca mole da ih se ne tuče.
U ovakvim situacijama potrebno je pomoći djeci. Sve odrasle osobe su odgovorne za njihovu zaštitu, posebno kada osobe koje se skrbe za njih(roditelji) ne čine to kako treba.

Obavezno kada čujete da roditelji tuku ili pretjerano viču na djecu kontaktirajte policiju i prijavite nasilje u obitelji. Policija je po pozivu dužna izići odmah na teren i izviditi situaciju. Vrlo je bitno reagirati u trenu kada se to događa kako bi se hitno zaštitila djeca.

Ono što još možete napraviti (ukoliko se u ovo skoro vrijeme nasilje ne bude događalo ili ga Vi osobno ne budete čuli/vidjeli) jest kontaktirati centar za socijalnu skrb prema mjestu prebivališta obitelji te obavijestiti ih o problemima u susjednom stanu.
Kažete da Vas je strah susjeda. U tom slučaju možete u centru za socijalnu skrb zahtijevati anonimnost, tj. da Vaši susjedi ne saznaju tko je obavijestio centar.
Ukoliko Vi sami ne želite obavijestiti Centar, Hrabri telefon može to učiniti umjesto Vas. Potrebno je da nazovete savjetodavnu liniju na broj 0800-0800. Linija je besplatna i anonimna te otvorena radnim danom od 9-18sati. Na liniji možete očekivati ljubaznu volonterku koja će Vas spremno saslušati i uzeti sve potrebne podatke. Također bi ovakva vrsta obavijesti išla anonimno, tj. ne bi se znali Vaši podaci.
Molim Vas da bilo koji od ovih postupaka poduzmete što hitnije kako bi se zaštitila djeca.
Još jednom veliko hvala što se brinete za djecu.
Hrabri telefon