HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


zlostavljanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

09.11.2007. 08:30

Imam 16 godina i muči me jedan jako veliki problem.Živim u kući s mamom, tatom i bratom blizancem.Brat me već godinama fizički zlostavlja bez nekog posebnog razloga.Upravo me prije 2 sata pretukao imam 2 velike kvrge na glavi ,noga mi je puna modrica a ruka nateknuta.Toje bio i povod da vam sve to napišem sada .Mama i tata se deru na njega ali mu ništa ne naprave pa to nema nikakvih utjecaja.Brat mi je jako agresivan,puši pije ima loše društvo ,stalno laže , ne vraća se kući kada bi trebao....i još mnogo toga ali se sada nemogu sjetiti.Uz sve to imam tatu koji me ubija u pojam psihički me zlostavlja,emocijonalno i terorizira me.Stalno me omalovažava (od kad znam za sebe) nikada ne valjam iako sam odličan učenik i nikada nije imao problema sa mnom i sve uvijek poimažem dok brat ništa ne radi.Bratu ne kaže ništa specijalno za njegove gluposti a kojih je bilo puno.Bio je tri puta kod policije zbog tučnjave pao je s motora zbog glupiranja, vani se stalno tuce.Ja već imam poslijedice od svega toga.Stalno grizem nokte , nemiran sam ne gledam ljude u oči i svega me je sram.Više neznam što da napravim.Htio bi ih prijaviti ali mislim da neće biti velike koristi od toga.Tata je inace isto agresivan ,zna koji put istuci mamu ,ali je mama toliko patološki zaljubljena u njega da ništa ne želi učiniti i još mu se ona ide ispričavati.Imatu još puno dogadja koji su groznii nitko ne bi vjerovao kad biih čuo.......Molim Vas miožete li mi savjetovati što da napravim.

Unaprijed se zahvaljujem marko_990!

03.01.2008. 16:20

Dragi Marko,

Iskreno mi je žao što ti se događaju tako ružne stvari. Drago mi je što si se obratio Hrabrom telefonu i divim ti se jer u tako složenoj i teškoj situaciji još uvijek znaš što je dobro, a što loše. Ponašanje tvog brata, kao i tvojih roditelja prema tebi nije nikako u redu.
Roditelji su ponekad previše usmjereni na svoje potrebe i često ne razmišljaju koliko njihove riječi utječu na njihovu djecu. Ponavljanje poruka da dijete ne vrijedi dovodi do toga da se dijete s vremenom tako počne i osjećati, tako da me ne čudi što osjećaš sram, nelagodu i nemir. Agresivno ponašanje roditelja pokazuje djeci da je u redu takvo ponašanje te da sa njim mogu dobiti što žele. Drago mi je što ti znaš da takvo ponašanje nije u redu.
Ono što je vrlo bitno jest ne čuvati te događaje samo za sebe tj., bitno je obratiti se za pomoć nekoj odrasloj, odgovornoj osobi koja ti je od povjerenja npr. baki, djedu, susjedu... Možda u školi nekom stručnjaku poput školskog psihologa, pedagoga ili razrednika?
Spomenuo si i da ti je palo na pamet prijaviti nasilje prema tebi. Ja mislim da je to vrlo dobra ideja. Možeš otići u centar za socijalnu skrb prema mjestu svog prebivališta i ispričati im sve što ti se događa. Ti si maloljetan i centar je dužan brinuti o tvojoj zaštiti. Vjerujem da ti to nije lako učiniti, ali vjerujem da nije ni lako svakodnevno podnositi nasilje.
Voljela bi znati više o tvom problemu...Kažeš da postoji još puno toga što nisi napisao i da ti ne bi nitko vjerovao što ti se sve događa. Ako želiš, možeš nazvati našu savjetodavnu i besplatnu liniju na broj 0800-0800 koja je otvorena radnim danom od 9-18 sati. Linija je i anonimna što znači da ne moraš reći svoje ime. Naše volonterke će te saslušati i zajedno sa tobom doći do nekog rješenja. Također Hrabri telefon može prijaviti nasilje centru za socijalnu skrb i to bez da se otkrije tvoj identitet.
Uglavnom, želim ti puno sreće što god odlučiš!!!
Tvoj
Hrabri telefon

tinyperson

05.11.2008. 16:55

Imam 15 godina i u mojoj obitelji već se par godina događaju jako ružne stvari. Ustvari, možda su se događale i kad sam bila manja samo to onda nisam mogla čuti ili vidjeti. Moj tata već tih par godina ima drugu ženu što moja mama zna i jako je smeta, zbog toga se jako svađaju skoro svaki drugi dan. Isto tako on voli popiti pa kad nekad dođe doma u takvom stanju zna i udariti i razbijati. Ja imam starijeg brata i stariju sestru no oni su na fakultetu u Zagrebu pa ih ćesto nema doma preko tjedna već samo za vikend, tako da ja vidim i čujem one najgore stvari. Često puta su se preda mnom roditelji i potukli,mama svaki put završi plačući. Ponekad bi stvarno željela da se rastave, a opet kad si zamislim kako bi to bilo... Zbog toga sam uvijek prestrašena kad se vratim kući, osjećam tjeskobu, bojim se ikakvog kontakta s prijateljima, ćak i nekog zagrliti... Kad se usprostavim tati da prekine toliko maltretirati mamu, on tada ide na mene, ne udari me uvijek i već dugo nije no govori mi da sam beskorisna/ da neću nikad biti netko/ i ostale stvari... Ja stvarno više ne znam što bih, najradije bi pobjegla nekamo na samo. To nikome ne govorim, samo najboljem prijatelju i on mi katkad veli neke riječi koje me utješe no... Pokušala sam i razgovarati s njima, pa se oni nekad na neko vrijeme smire, a onda kasnije opet pocnu. sad

Savjetodavna linija, za djecu

07.11.2008. 10:45

Draga tinyperson,

Hvala ti što si se obratila za pomoć na forumu Hrabrog telefona. Jako mi je žao što prolaziš kroz takvu obiteljsku situaciju. Vjerujem da se loše osjećaš kada dođeš kući i da ti padaju na pamet različite misli (bijeg od kuće, rastava braka tvojih roditelja i sl.).
Prema opisu koji sam pročitala, sigurno je teško svaki dan živjeti sa svjedočenjem zlostavljanja tvoje mame ili emocionalnim zlostavljanjem tebe i mame od strane tate. Nije lijepo čuti da si beskorisna, da nikada nećeš biti nitko...Zaista, ponekad tako strašne riječi od bliskog člana obitelji mogu boljeti više od udarca. Nažalost, ponekad roditelji znaju raditi ružne stvari svojoj djeci (omalovažavati ih, zlostavljati drugog člana obitelji ispred njih...) bez razmišljanja koliko njihovi postupci čine štetu djeci i kakve posljedice mogu nastati. To nikako nije u redu i potrebno je poduzeti neke korake kako bi se situacija u obitelji promijenila.
Navodiš da si već pokušala razgovarati sa svojim roditeljima, ali taj razgovor pomogne samo na kratko vrijeme. Da li si razgovarala sa mamom na samo o tome koliko ti je teško proživljavati svakodnevno zlostavljanje? Pošto je tata onaj koji vrši nasilje nad vama, mama bi trebala naći rješenje i osigurati ti sigurnu okolinu za život. Roditelji su odgovorni za svoju djecu i trebaju ih štititi od svih loših utjecaja, posebno kada je riječ o nasilju kojima su izloženi neposredno i često.
Tvoja mama treba potražiti pomoć u centru za socijalnu skrb te pozvati policiju ukoliko se tata ugrožavajuće ponaša prema vama. Ti također možeš pozvati policiju na broj 92 ukoliko osjetiš da ste ti ili mama u opasnosti. Osim centra i policije tvoja mama može dobiti dodatnu pomoć na različitim mjestima i brojevima telefona, npr. B.A.B.E.-grupa za ženska ljudska prava (tel 01 4663-666), Autonomna ženska kuća (tel 0800 5544), Ženska pomoć sada (tel 01 4655-222).
Ukoliko si takvo nešto već pokušala trebaš se što prije obratiti za pomoć nekoj odrasloj osobi u školi (razrednik, psiholog, pedagog, neki drugi profesor u kojeg imaš povjerenja). Te osobe su odgovorne i dužne poduzeti potrebne korake u zaštiti djece ukoliko djeca takvu zaštitu ne mogu ostvariti kod kuće. Najčešće pozovu roditelje u školu na razgovor te obavijeste nadležne institucije za zaštitu djece o obiteljskoj situaciji djeteta.
Također, Hrabri telefon može poslati obavijest centru za socijalnu skrb o događanjima u tvojoj obitelji, a da se tvoje ime kao osobe koja prijavljuje nasilje nigdje ne navodi, dakle anonimno. Socijalni radnik je dužan po primitku takve obavijesti doći u tvoju obitelj te izvidjeti situaciju ( razgovarati će sa tobom i tvojim roditeljima o navodima koje je zaprimio centar). Bitno je da tada ispričaš socijalnom radniku o događanjima u tvojoj obitelji. Ako to želiš, biti će potrebno da nazoveš savjetodavnu liniju Hrabrog telefona na broj 0800-0800. Linija je otvorena radnim danom od 9-18 sati, potpuno je besplatna te anonimna.
Također možeš i ti sama ili u pratnji neke odrasle osobe obavijestiti centar posjetom ili telefonskim pozivom (broj telefona svog centra za socijalnu skrb možeš dobiti na Hrabrom telefonu na broj 0800-0800).
Želim ti još jednom reći kako je potrebno uključiti odrasle osobe kako bi dobila pomoć. Lijepo je što dobivaš podršku od strane prijatelja, ali nažalost to u ovom slučaju nije dovoljno kako bi se situacija promijenila. Ti si dijete i odgovornost je svake odrasle osobe da te zaštiti o zlostavljanja.
Želim ti sreću u svakom pogledu.
Tvoj
Hrabri telefon