HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Pomozite molim vas


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Leselaid

26.06.2008. 20:30

Stvarno ne znam sta da radim.... imam jako agresivnog decka..zajedno smo skoro tri godine i prije nije bio takav! Ne znam sta se desava s njim u zadnje vrijeme. Nije to nesto ozbiljno al recimo zna me nekad tako zgarabiti za ruku da mi modrice ostanu po mjesec dana....i ono sto me najvise boli je to sto on kaze na to ''SAMA SI TRAZILA''.. stvarno ne znam sta da radim kako da razgovaram s njim o tome,stvarno se bojim da bi moglo da predje u nesto ozbiljnije a ne znam kako da se postavim prema njemu....jednostavno me ostavlja bez texta njegovo ponasanje....ne znam sta da mu kazem.... molim vas pomozite mi jer ne znam sta vise da radim!!!!!!!!!!!

Savjetodavna linija, za djecu

30.06.2008. 11:40

Draga Leselaid,

Drago mi je što si se obratila Hrabrom telefonu za pomoć. Vidim da se osjećaš loše i zbunjeno zbog ponašanja svog dečka.
Nažalost, sve što si navela ne upućuje na dobro. Često se događa da tek nakon nekog vremena osoba s kojom smo u vezi počne pokazivati neke karakteristike koje je do tada skrivao/la kako bi sebe prikazala u što boljem svjetlu. Također, neke osobe imaju nisku toleranciju i nesposobni su stvarati kompromise te se događa da svoje probleme rješavaju agresivnošću umjesto razgovorom. Rečenica koju si navela „Sama si tražila“ znači da tvoj dečko prebacuje odgovornost i krivnju na tebe što se on agresivno ponaša prema tebi. Svaka odrasla osoba ima odgovornost za svoje ponašanje i ti nikako ne možeš biti kriva za njegovo loše ponašanje.
Na ponašanje dečka ne smiješ reagirati šutnjom. Ukoliko je riječ o zlostavljaču, njemu je cilj izolirati tebe od kruga prijatelja i obitelji, a i uništiti ti samopouzdanje koliko je to god moguće. Prigovori mu, izrazi svoje protivljenje, pokaži da si svjesna svoje vrijednosti. Također reci da si primjetila kako je njegovo ponašanje prema tebi postalo jako ružno i kako ti se to ne sviđa.
Također mislim da bi trebala razmisliti o tome da li želiš ostati u vezi sa takvom osobom. Sigurno da osoba sa kojom želimo provesti cijeli život ne smije biti agresivna, tući nas i omalovažavati. Pošto si i sama rekla da se bojiš da njegovo ponašanje ne bi prešlo u još nešto gore, čini mi se da postoji i mogućnost za to. Ukoliko se nešto takvo dogodi obavezno nazovi policiju kako bi te mogli zaštititi od fizičkog nasilja.
Bilo bi dobro da razgovaraš sa bliskim osobama o tome i potražiš podršku, npr. svoje roditelje, najbliže prijatelje, rodbinu... Svaki problem je lakši kada dobijemo mišljenje sa strane i osjetimo da nismo sami. Često nama bliske osobe imaju nama slična iskustva a da mi to i ne znamo, pa je uvijek dobro podijeliti probleme za nekim te dobiti gledište iz drugog kuta.
Ne znam da li si maloljetna osoba ili ne, ali za bilo kakvu informaciju, kao i podršku, možeš nazvati savjetodavnu liniju Hrabrog telefona na broj 0800-0800. Linija je besplatna i anonimna te otvorena radnim danom od 9-18 sati.

Sretno!
Hrabri telefon