HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


prezaštićivanje djece


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Jasna

18.05.2004. 10:39

Radim s djecom koja su, zbog prezaštićivanja svojih roditelja, postala vrlo nesamostalna. Već su se i ona sama priviknula na to, a i nesigurna su, ne vjeruju da sami mogu napraviti neke stvari.

Znam da se to ne može riješiti "preko noći", ali što mi preporučate, kako posvjestiti roditeljima da je za dobro njihove djece da prestanu s tim?

Hvala svima.

Ana Š., Hrabri telefon

19.05.2004. 15:24

Biti roditelj je doista jedna od najzahtjevnijih uloga u zivotu, ako ne i najzahtjevnija, a za koju se najmanje priprema i uci uglavnom iz iskustva sa svojim roditeljima.
Takodjer se cesto postavlja pitanje do koje bi granice brizni roditelji trebali popustati i stititi svoju djecu?
Podredjujuci sve, pa cak i vlastite potrebe svojoj djeci, moze se dogoditi da ih naucimo neke stvari koje nismo zeljeli - npr. da su uvijek na prvom mjestu i da drugi ljudi nisu vazni, ili, ako uce od nas kao modela, da je u redu podređivati se drugima i ne zauzeti se za sebe.
Pri stalnom pokusavanju da ih zastitimo od nevolja, mi sputavamo njihovu priliku da se pripreme za svijet odraslih. Ne davajući im odredjene granice, smanjujemo mogucnost razvoja osobnosti kod nase djece. Sve je vise roditelja koji ne znaju svojoj djeci reci NE jer se boje da ce ih, ako to ucine, njihova djeca manje voljeti.
Jedan ocit ali i tezak nacin da se izbjegne stetna popustljivost je postavljanje cvrstih granica. To znaci dati djeci cvrsta pravila i strukturu i pridrzavati se toga. Ovo ukljucuje i ucenje djece prihvatljivim nacinima ventiliranja frustracije koju mogu osjecati.
Roditelji takodjer cesto nastoje ukloniti sve prepreke i poteskoce koje se nadju pred djetetom. npr. kada dijete uci hodati, a roditelji ga i dalje nose, zatim hrane ga iako ono pokazuje zelju da to cini samo. Ono sto bi mogli uciniti umjesto toga je da, kad dijete pokaze zelju za vise samostalnosti, ohrabre ga u tome i na taj nacin grade osjecaj samopouzdanja i vjere u vlastite sposobnosti.
Kako djete odrasta, vazno je dopustiti mu da iskusi posljedice svojih pogresaka. Danasnji roditelji cesto uvjeravaju svoju djecu da sto god ucine nije pogresno. Ovo se manifestira tako sto npr. brane svoje dijete koje je istuklo nekog u skoli ili ostetilo tudji predmet, odbijajuci prihvatiti odgovornost za to. Tako djeca propustaju priliku da nauce iz ove situacije. Mnogi roditelji imaju pogresnu predodzbu da ne mogu biti bliski sa svojim djetetom i istovremeno postaviti granice. Dapace jasne granice i otvorena komunikacija odrzavaju odnos iskrenim i bliskim.

Evo ovdje sam Vam u kratko navela neke situacije i primjere prezasticivanja. Nadam se da ce vam bar malo pomoci. Ako imate jos neka podpitanja ponovno nam pisite u forum ili na nas mail ino@hrabritelefon.hr ili nas nazovite na nas besplatni broj 0800 0800.
Takodjer dosta zgodnih clanaka mozete naci na nasoj web stranici www.hrabritelefon.hr
Srdacan pozdrav