HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Prijatelj


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

blebetalo

06.06.2009. 17:55

Pozdrav!
Mog prijatelja roditelji tuku.
Jednom čak sam i ja i jedan prijateljev susjed to vidjeli uživo(bili smo tamo).
Prijatelj ima jednog brata, starijeg kojeg isto tuku.
Roditelji su im rastavljeni.
Mama i baka ih tuku. Za oca ne znam.
Mogu li im kako pomoći?

Savjetodavna linija, za djecu

16.06.2009. 18:00

Drago mi je što si se obratio za pomoć na forumu Hrabrog telefona. Zaista je lijepo vidjeti kada se prijatelji međusobno brinu jedni za druge i vjerujem da vaš odnos tvom prijatelju jako puno znači.
Kažeš da tvog prijatelja tuku mama i baka te da su njegovi roditelji razvedeni. Svako dijete voli svoja oba roditelja i sigurno želi da su oni zajedno i da se vole i slažu. Zbog toga je razvod nešto izrazito teško za dijete čiji se roditelji rastaju. U takvim situacijama posebno je važan trud roditelja da djetetu objasne da ga oboje vole i da rastavom braka neće prestati njemu/njoj biti roditelji. Potrebno mu je puno podrške od strane roditelja, ali i od prijatelja. Tu si ti jako bitan. Budi uz njega kada mu je teško, razgovaraj sa njim, uputi ga da treba pomoć odrasle osobe kako bi fizičko nasilje prestalo.
Također, svako dijete ima pravo na sigurno odrastanje,a pretjerano fizičko kažnjavanje i zlostavljanje ugrožava djetetovo sretno djetinjstvo. Kažeš da si vidio kako tuku tvog prijatelja. Vjerujem da ti je to bilo teško gledati. Takvo ponašanje prema djetetu nikako nije u redu te on treba potražiti pomoć od strane odrasle osobe.
Ima li neka osoba u njegovoj okolini koja bi mu mogla pomoći? Tata? Neki drugi član obitelji? Nastavnik u školi, psiholog, pedagog? Možeš razgovarati sa prijateljem da se povjeri jednoj od tih osoba ili im se ti možeš sam obratiti za pomoć. Također može pomoći da ispričaš to što si vidio (kako mama /baka tuku tvog prijatelja) i sve što znaš u vezi toga svojim roditeljima. Postoje institucije koje se brinu za djecu čiji roditelji se ne ponašaju dobro prema njima. Jedna od tih institucija je i Centar za socijalnu skrb, tamo možeš zajedno sa roditeljima potražiti pomoć za svog prijatelja.
Također možeš preporučiti prijatelju da nazove besplatnu savjetodavnu liniju Hrabrog telefona na broj 0800-0800. Linija je besplatna i anonimna te otvorena radnim danom od 9-18 sati!
Ti također možeš nazvati za razgovor o tome što si napisao ili o nekom drugom problemu koji te muči.
Još jednom te pohvaljujem što si nam se obratio za pomoć, vidim da si vrlo hrabar i da ti je stalo da pomogneš prijatelju. Jako je bitno da razgovaraš sa prijateljem te da potražite pomoć odrasle osobe, jer nasilje neće prestati samo od sebe.
Sretno!
Hrabri telefon