HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


prijetnje i laganje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zabrinutaa

13.09.2010. 19:36

dobar dan. neznam dali sam se obratila na "pravu adresu" ali nadam se da ćete mi dati neki savjet jer sam očajna.. u vezi sam 3 godine, zaručena sam.. moj dragi je policajac.. odkad je zaposleni promjenio se prema meni. više mu ne smeta kad se ne vidimo, moram ga praktički nagovarati da dođe k meni.. kad dođe, svađamo se.. tad mi prijeti da će otić kući i da se više ne moramo vidjeti.. znači, prekinuo bi samnom. ja ko ja, stalno popustim na sve njegove riječi, i živim ko da se ništa nije dogodilo.. danas nisam imala mira, i kad je spavao, pregledala sam mu auto.. našla sam kondome ( mi ih ne koristimo jer ja pijem pilule)
opet smo se posvađali, ne želi mi priznati da me vara, a meni sve pokazuje na upravo to.. kasni s posla, ne želi se vidjet samnom,laže mi konstantno, sad još kondomi... više neznam što da napravim.. na sve to se izvlači kao, da ja tražim sve samo da se svađamo.. ja nemogu zamisliti život bez njega... što da napravim? stvarno sam očajna.... sad(

Savjetodavna linija, za djecu

01.10.2010. 15:25

Poštovana,

zahvaljujemo što ste se nam se obratili za pomoć i iskazali svoje povjerenje. Hrabri telefon je linija koja se bavi problematikom zlostavljanja i zanemarivanja djece, no rado ćemo odgovoriti na Vaše pitanje.

Kad dođemo u poneki konflikt s dragom/malo manje dragom osobom i nakon što prvi val emocija splasne razmišljamo o sljedećem koraku, načinu na koji ćemo izgladiti situaciju, o tome što joj želimo reći i kako uopće porazgovarati s njom. Tu nerijetko zaboravimo što prethodi tom istom razgovoru, a to je također razgovor, ali s nama samima. Nakon dijaloga sa samim sobom, nakon što sami sa sobom definiramo vlastite osjećaje, shvatimo što nas je točno (i najviše) povrijedilo za vrijeme konflikta, kako smo reagirali, a kako smo zapravo htjeli reagirati, što želimo da se u budućnosti promijeni, što mi sami možemo promijeniti kod sebe i na što kod tih promjena želimo/ne želom pristati, tek tada možemo i iskreno porazgovarati s osobom s kojom smo ušli u razmirice.
Pravi iskreni razgovor temelj je za dobar i kvalitetan odnos, za kvalitetnu budućnost te odgovornost i brigu za nas same i ljude do kojih nam je stalo. Iskrenost i autentičnost čuvaju nas i od bolnih situacija u odnosima u kojima se suočavamo s informacijama, činjenicama i osjećajima koje ponekad i nisu na našoj strani ili nisu dio našeg plana, shvatimo da nas vode na sasvim neki drugi put, na onaj na koji mi ne želimo ići. Tu često zaboravljamo na jednu vrlo važnu stvar, a to je kontrola koju imamo nad našim životom i moć koju posjedujemo u tom trenutku.

Iz Vašeg se pitanja vidi da osjećate nesigurnost i nezadovoljstvo, izražavate sumnju i nepovjerenje prema partneru. Recite mu to upravo tako: „Osjećam se (a Vi izaberite ono što vrijedi za Vas blunk ) zabrinuto… nezadovoljno… nedostaje mi… voljela bih… imam potrebu…“
Ovaj način pristupa problemu kada vrlo iskreno progovaramo o vlastitim osjećajima, otvara komunikaciju i potiče promjene. Na suprotnoj strani su optužbe koje zatvaraju komunikaciju jer se druga osoba osjeća napadnuto, počinje se braniti i povlačiti i više nije u mogućnosti iskreno i otvoreno pričati o svojim osjećajima nego se počinje boriti za sebe isključujući drugu osobu iz procesa.
Spominjete kako se Vaš dragi promijenio otkako se zaposlio. Kako nemam dovoljno informacija, pretpostavit ću da do sada nije imao posao te da mu je zaposlenje nešto novo i svježe u životu. Novo radno mjesto, nova radna sredina i nove obaveze itekako utječu na nas same, naše raspoloženje što se ponekad može manifestirati i drugačijim ponašanjima prema (voljenim) osobama. Porazgovarajte s njime i o tome, pitajte ga kako se nosi s novom promjenom u životu (koja zahtijeva sasvim novi raspored dana koji utječe i na vaše međusobno viđanje), a pričajte mu i o tome kako je Vama sada kada su vam susreti prorijeđeni. Razmotrite i mogućnost odlaska u savjetovalište, zajedno ili odvojeno. Ili neka to bude samo vaša osobna odluka. Raspitajte se o psihoterapeutima u Vašem mjestu stanovanja ili nazovite radnim danom od 9 do 20h liniju Hrabrog telefona na besplatan broj 0800-0800 gdje će Vas volonteri uputiti na savjetovališta ili psihologe najbliže Vašoj adresi stanovanja.

Također, preporučam Vam da pročitate knjigu Jorgea Bucaya: „Voljeti se otvorenih očiju“ te Harvillea Hendrixa „Kako dobiti ljubav koju želite : vodič za parove“ (također preporučam njegovu knjigu „Kako naći i zadržati ljubav: vodič za samce“). Iznimno su zanimljive te vrlo neobično i kvalitetno pristupaju analizi partnerskih odnosa i nas samih.

Veza nije savršen odnos dviju osoba, nije glatka i ponekad ne teče u svom koritu, izljeva se, napravi novi put ili se vrati u staro korito. To su neke stvari i situacije na koje ne možemo utjecati, ne možemo ni mijenjati druge ljude, ali uvijek zapamtimo da imamo itekakvu moć nad vlastitim životom i promjenama u nama samima, načinu na koji ćemo se nositi s novonadošlim situacijama, kako ćemo ih „probaviti“ i što izvući iz njih.

Želim Vam sreću u odnosu s partnerom i svakako se javite budete li imali još kakvih pitanja ili razmišljanja.

Vaš Hrabri telefon