HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


Psihičko zlostavljanje i prijetnje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

buncek007

07.11.2010. 23:00

nadam se da cete mi bar vi pomoc...ovako ide priča ukratko....roditelji su mi rastavljeni od moje devete godine....nikada sa ocem nisam ostala niti sam bila u dobrim odnosima jer nas je tukao i maltretirao kao male (imam jos mlađu sestru)...zadnja situacija koja se desila je bila upravo danas...ja sada imam 21 godinu, i stvarno više neznam kome se obratiti!!!udajem se za 3 tjedna i danas kada sam ga zvala da mi potvrdi svoj dolazak posvađali smo se na sto je zvao i moju sestru i reko da ce on doc i prebit je ko vola...ona sva uplakana od straha kao i moja mama, me zovu i nemogu pricat opce....ja zovem njega i pitam da sta on to prica na sta i meni prijeti da ce me prebit, da sam neodgojena, balava i da jadan onaj koji ce ostat samnom do kraja zivota (stav io me na razglas da sve to cuje i njegova zena,koja je isto dobacivala sa strane da sam balava i da se prestam tak ponašat)...zvao je doma jedno 20 puta i stalno je vrijeđao...htjela sam zvati policiju jer nemogu to više trpit...nemogu više gledati suze i strah od svoje mame i sestre...sta da radim da ga zauvijek maknem iz naših života, jer on nama neda mira...nikada nam nije davao ništa, nego je on nas zvao i zove da uzica nesto love jer stalno prica kako nema novaca...nemogu to više trpit, a i trudna sam sada i moram misliti i na bebu i ne zivcirat se...ali on nas jednostavno ne ostavlja na miru!!!kome da se obratim!!!kada sam mu rekla da cu nazvat policiju ako jos jednom nazov ereko je da zovem jer je to jedina stvar koju mu jos nisam napravila u zivotu!!!pomozite mi

Savjetodavna linija, za djecu

23.11.2010. 13:30

Pozdrav!

Hvala što si se obratila za pomoć na ovom forumi i iskazala svoje povjerenje. Zaista mi je žao zbog patnje koju ti i tvoja obitelj proživljavate. Vjerujem da ti je jako teško radi situacije koju si opisala i da ti je svega dosta.
Kažeš da vas tata ne ostavlja na miru. Nisam sigurna odnosi li se to na njegovo telefoniranje, prijetnje i traženje novca ili nekad i posjeti nekog od vas? Spomenula si da je nedavno prijetio tvojoj sestri da će je „prebit“ te da su sestra i mama u strahu. Zanima me koliko često vas tata zove i prijeti? Da li je neku od svojih prijetnji i ostvario, otkad su se on i tvoja mama razveli?

U svakom slučaju, u situacijama u kojima se bojiš, u kojima misliš da bi ti tata mogao nauditi, zaista možeš nazvati policiju. Vjerujem da nije lako prijaviti člana svoje obitelji i da se možda bojiš tatine reakcije i onoga što bi moglo uslijediti nakon prijave. Ali ako se bojiš za svoju sigurnost (ili sigurnost svoje obitelji), imaš pravo zaštiti se. U međuvremenu, tvoja obitelj i ti možete i zatražiti i sudsku zabranu pristupa vašem ocu. Tvoj tata će se vjerojatno naljutiti, ali mislim da ste dovoljno propatili i da je možda vrijeme da se ogradite od njega. Ne mogu ti obećati da će obraćanje policiji i sudu zauvijek riješiti vaše probleme, ali nešto svakako morate poduzeti. Možda će tada vaš tata shvatiti da se ne može tako ružno odnositi prema vama, te da će od sada njegovo ponašanje imati i nekakve posljedice.
Napisala si da su ti se roditelji razveli dok ste ti i tvoja sestra bile djeca, i to zbog zlostavljanja. Pretpostavljam da ste imali kontakta s Centrom za socijalnu skrb. Što su vam oni rekli? Možete se ponovno obratiti Centru i reći da vas otac i dalje uznemiruje. Centar je tu da poduzme odgovarajuće mjere kako bi vas zaštitio.

Žao mi je što nosiš sav taj teret na svojim leđima, posebno sada kada si trudna i stvarno je potrebno da ti život bude manje stresan. Usprkos svemu, djeluješ mi kao jaka osoba koja će uspjeti proći kroz sve ove nevolje i zaista se nadam da će tako i biti.

Ukoliko poželiš malo više razgovarati o svojoj situaciji, možeš nazvati Hrabri telefon na besplatan broj 0800-0800 i porazgovarati o svojoj situaciji sa nekim od volontera koji će te rado saslušati. Hrabi telefon je anonimna savjetodavna linija koja je otvorena svakim radnim danom 9-20 sati. Za pomoć se možeš obratiti i putem chata svaki četvrtak od 15-18 h ili na mail savjet@hrabritelefon.hr.

Želim ti puno sreće!

Hrabri telefon.

maretti

01.12.2010. 21:10

bok,buncek.nemoj se nervirat rade svog tate,nemoj ga zvat,obrisi ga iz svog zivota,i ja sam napravila isto.moj otac je alkoholicar i imam jos dvije sestre.jedna je maloljetna,druga zivi sa mamom.moji su takodjer razvedeni.ja imam 24 godine i do prije 4 godine prozivljavala sam sto i ti.prije dvije godine sam se udala,oca nisam ni zvala na svadbu jer sto ce mi covjek koji mi nije bio pravi tata.sad kad sam u braku i imam male blizanke vidim da brak nisu suze,strah,patnja,fizicko i psihicko maltretiranje....moje misljenje je da bi ti bilo puno lakse kad bi probala zaboravit na njega i mislit na svoju obitelj i bebicu.drzim ti fige da sve bude u redu... sretno

puku 23

25.02.2011. 10:05

Pozdrav svima!Molim vas trebam pomoć i savjet!! Imam također tešku situaciju,otac me neprestano maltertira.Moji su se razveli kad sam imala 18 god, sada imam 22 god. Mama je otišla živjeti na svoju stranu, brat i ja smo ostali sa tatom jer je on financirao moj fakultet, takav je bio dogovor roditelja. Maltertirao je mamu od kad znam za sebe,nije ju cijenio niti poštivao, za nju su bile samo riječi uvrede.Te uvrijede su prešle na mene,jer mame više nije bilo,omalovažavanje,prijetnje da bez njega nemogu ništa,da sam nitko i ništa,kako to izgledam,tko bi me htio,nikad me nitko neće pogledati.. Predbacivao mi je da sam ja kriva za njihovu rastavu, da nije mene bilo sve bi se u redu(jer sam ja sa 17 godina našla poruke njegove ljubavnice u mobitelu i to rekla mami).Rekao je da mi nije trebao ni hranu ,ni školu plačat jer sam totalno bezvrjedna..Imam u jednu ruku grižnju savijest ,a znam da nebi trebala ,ali nakon svih tih njegovih riječi opet vjerujem u to,nije imao srama pričat o ljubavnici i avanturi još me okrivljuje jer je njemu to bila samo zabava.Brata je izmanipuliro da stane na njegovu stranu,i on je bajan i sjajan,napravio je od njega robota koji pleše kako on svira,saznala sam da se drogira ,želim mu pomoći ali neznam kako kad je zatvoren u svom svijetu.Tata mi ne vjeruje,jer za njega brat nebi nikad tako nešti pomislio napravit. Kako je vrijeme prolazilo to mi je postalo normalno,kao da sam se pomirila sa tim.Ali prekipilo mi je kad me je jednu večer počeo daviti,nisam imala hrabrosti pozvat policiju,jednostavo se nisam usudila,jer bi mi bilo još gore,samo bi mi vratio za to.Mama me nemože uždražavat jer je u podstanarstvu,jedva i sebe financira,ja nemogu naci posao da se izbavim. Kako da psihički stanem na noge?

Savjetodavna linija, za djecu

04.03.2011. 13:50

Draga puku 23,

situacija koju opisuješ zaista nije lagana. Kako si napisala, cijeli život promatraš oca kako verbalno zlostavlja majku, a zadnje četiri i sama si direktna žrtva.
Stvari koje ti otac govori napadaju tvoje samopoštovanje. Ovakve stvari nije lako čuti jednom, a kamoli da nam ih netko ponavlja kroz tako dugo razdoblje. Jedan od velikih problema sa emocionalnim zlostavljanjem jest da počinjemo sumnjati u sebe i na neki način počinjemo vjerovati nasilniku.
Lijepo si opisala kako su, kada je mama otišla, uvrede prešle na tebe. Često osobe nemaju konstruktivne načine rješavanja svojih problema pa iz tih razloga vrijeđaju druge, u ovom slučaju, tebe i tvoju majku. Tvoje stvarne osobine vjerojatno nemaju puno veze s tim što ti govori. Kako uopće netko može procijeniti drugu osobu kao bezvrijednu? Mislim da ti je i samoj jasno da kriterij ne postoji. Kriterij je po svemu sudeći to što si najbliža i dostupna za takve napade.
Vjerujem da je to što si rekla majci za ljubavnicu zahtjevalo mnogo hrabrosti. Svatko je odgovoran za svoje ponašanje. Tvoj otac se upustio u ponašanje za koje je mogao pretpostaviti da se može otkriti i da će tvoja majka to saznati. Tvoja odluka je bila to reći majci, ali odgovornost za razvod i očevo ponašanje nikako nije na tebi. To su njih dvoje trebali riješiti međusobno jer se tiče njihovog odnosa i braka.
Je li te brat i prije fizički napadao ili je ovo što si navela jedini slučaj? Ako je jako impulzivan i predstavlja fizičku opasnost za tebe ili druge možda zaista ne bi bilo loše obavijestiti policiju. Takvi napadi obično vremenom postanu gori i češći. Ako je prvi put, uvijek postoji mogućnost da se radi i o zadnjem, ali ako se ponovi, zaista razmisli o zvanju policije. Tvoj strah je sasvim opravdan obzirom na sva iskustva koja imaš s njim i s tvojim ocem, ali ako postane još gore, ipak imaš majku kojoj se možeš preseliti (barem na neko vrijeme) ako ga niti policija ne smiri.
Razumljivo je da se brineš za brata ako sumnjaš na takvo što. Nisi rekla ništa o odnosu s njim, ali prvi korak uvijek može biti iskren razgovor. Možeš mu reći kako se osjećaš i vidjeti kako će reagirati. Možda te pozitivno iznenadi. Bitno je ga ne okrivljuješ nego govoriš iz svoje pozicije i kako se ti osjećaš.
Rekla si kako se ne možeš preseliti majci niti osigurati sama sebi novac. Zaista bi bilo najjednostavnije probati riješiti sitaciju tako da odeš i fizički se makneš od oca, ali nažalost, okolnosti nas često ograničavaju. Bitno je da nađeš način da se psihički zaštitiš.
Jesi li razmišljala o tome da potražiš psihološku pomoć? Postoje savjetovališta gdje bi mogla raditi na vlastitom osnaživanju i tome kako se postaviti u odnosu s ocem. Ako ti se sviđa ta mogućnost možeš javiti odakle si tako da ti možemo preporučiti gdje se možeš obratiti, a da ti je dostupno.

Tvoj Hrabri telefon