HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


što učiniti?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lidija

17.11.2001. 00:33

Neka mi netko odgovori što učiniti ako sumnjamo da otac seksualno iskorištava malo dijete. Npr. radi se o susjedstvu, čvrstih dokaza nema, već samo ponašanje i riječi djevojčice. Da li upozoriti policiju, socijalni rad, vrtić? Što reći majci? Znam da ona prva to mora znati, uočiti, žestoko intervenirati i zaštititi dijete, ali što mi kao susjedi? Da li i kome reći, osobito ako vidimo da majka zbog raznoraznih razloga ne čini što bi trebala?

Mirela

24.01.2002. 23:53

Centar za socijalnu skrb i policija dužni su intervenirati na SVAKU anonimnu prijavu. To znam jer često kontaktiramo (imam sličan slučaj).
To znači da ulaze u obitelj i istražuju. Isto tako roditelji i dijete se pozivaju na razgovor u Centar. Po mom mišljenju problem nastaje kada roditelj koji nije zlostavljač ( u ovom slučaju majka) iz nekih razloga ne želi , može zaštititi svoje dijete. Ipak treba reagirati. Mi smo to učinili i bez obzira kako će sve završiti (čeka se suđenje) bolje se osjećamo nego da smo se pravili da se to ne događa.
Pozdrav Mirela

katarina

14.02.2002. 10:51

Nisam nikakva strucna osoba za to pitanje ali smatram da bi trebali razgovarati s nekim tko ce vam dati odgovor ako ga vec niste dobili.
Najbolje bi bilo da alarmirate soc. ustanove, ili policiju. Dokazati se, valjda moze lako tako jedan odvratan cin, a dijtetu cete spasiti bol i patnju.
Zelim tome djetetu vise srece u buducnosti a vama dobru volju da ustrajete u naumu da djete oslobodite od "oca".

Ana (Hrabri telefon)

16.04.2002. 17:22

Poštovane, evo javljamo se s malim zakašnjenjem. Draga Lidija, nadamo se da ste razriješili Vašu dilemu i odlučili pomoći djetetu. Mirela i Katarina dale su Vam dobre savjete. U pravu su kad kažu da je moralna obaveza i dužnost svih nas obavijestiti o sumnji na zlostavljanje djeteta, čak i kad nismo sigurni i kad nam je to zbog nečeg teško i neugodno, a nadležne će institucije (centar socijalne skrbi i policija) ispitati slučaj i zaštititi dijete ako je potrebno. Ako ikad budete trebali savjet vezano uz odluku prijaviti ili ne prijaviti, možete nazvati i Hrabri telefon - savjetodavnu liniju (01 4826 051), specijaliziranu za slučajeve zlostavljanja i zanemarivanja djece te se posavjetovati sa stručnjakom. Vaša briga i senzibilitet u svakom su slučaju pohvalni. Srdačan pozdrav!