HRABRI - forum za zaštitu djece


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 179 | Broj poruka: 670

Savjetodavna linija, za djecu

Hrabri telefon
Zagreb, Draškovićeva 72


zabrinuta mama


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mama

31.10.2004. 23:11

Pozdrav.
Ne znam kako zapoceti... Majka sam 1,5-godisnje cerkice za ciju se sigurnost jako brinem. Naime, odrasla sam u obitelji u kojoj je otac alkoholicar zlostavljao cijelu obitelj pa tako i mene: fizički, psihički i seksualno. Istina da se to dogadalo samo kad je bio pod utjecajem alkohola, izbjegavala sam to na sve moguce nacine, iako je sve to daleko iza mene i sada sam uspjesna poslovna zena sa vlastitom obitelji, rane i posljedice uvijek ostaju. No, ne brinem se za sebe. Sada imam malu cerkicu i bojim se za nju. Moze li jedan zlostavljac prestati s tim? Je li to cinio samo meni ili ce to ciniti i unuci ako dode u priliku? Kako dijete zastititi od toga, a da ne prekinem odnos s obitelji? Sto uciniti? Otac vise ne pije i nas je odnos normalan (koliko to moze biti, jer se o svemu onom prije ne govori). Cini mi se da on ni ne shvaca sto mi je sve cinio.
Panika i strah su me uhvatili kad sam nedavno pustila cerku da je cuvaju baka i djed i kad mi je mama rekla da tate i moje cerkice nije bilo doma puna dva sata, a u bodyu sam joj pronasla kamencic s plaze. Kako je kroz svu robicu kamencic mogao dospjeti skroz u body? Uhvatila me mucnina u tom trenutku i muz je vidio da nesto nije u redu, ja sam naglas upitala otkud kamencic. A tata je rekao kao da se brani da je kamencic bio u džepu, sto nije istina. Cerku vise ne pustam u njegovoj blizini bez strogog nadzora, ali on joj je djed, kako da to izbjegavam cijeli zivot?
Sto mi savjetujete?
Unaprijed puno hvala.

josipa

03.11.2004. 21:05

I sama sam mama troje djece, a uz to i radim s djecom.
Svaki put kada čujem priču nalik Vašoj duboko se šokiram i posljednjim snagama se dovedem na racionalnu razinu i kažem : nije na meni da osuđujem!
I zaista nije, ali jeste da zaštitim ili pokušam zaštititi svako dijete za koje znam da prolazi tu Golgotu.
Znate što ste proživjeli, znate kako ste se osjećali, a posljedice svega osjećate i danas, alkoholizam može olakotna okolnost ili neuračunjljivost...,ali postoji li makar u Vama i najmanja sumnja da bi Vaše dijete (koje se ne može samo zaštititi) bilo zlostavljano , Vaša je DUŽNOST i OBVEZA zaštititi ga pod bilo koju cijenu, pa i pod cijenu narušenih obiteljskih odnosa! Niste dužni nikome davati opravdanja niti obrazloženja za bilo što jer bi se u tom slučaju upleli u vrzino kolo optužaba, opravdanja i samoopravdanja...
Budite pametni: neka dijete viđa baku i djeda, neka se igra, nemojte im pomutiti sreću ... ali u prikrajku uvijek stojte Vi ili osoba u koju imate povjerenja i ne ispuštajte malenu iz vida_makar to vrijeđalo Vašeg oca.
Ako su mu namjere časne, i ako ga savjest imalo grize zbog onoga što je učinio Vama, razumjet će. A ukoliko ima neke skrivene (bolesne) namjere, onda je utoliko korisnija Vaša prisutnost. U među vremenu gradite dobar i iskren odnos s kćerkicom kako bi se sama znala obraniti i zaštititi od svakakvih napasnika i sretno.
tnost

mama

08.11.2004. 00:00

Hvala na ovako odlucnom i iskrenom odgovoru koji me ohrabrio. I samoj mi je sve to jasno i nastojim tako postupati, ali zivot je nepredvidiv i strah me buducnosti i svega sto bi se mozda moglo dogoditi. A vjerujte mi, da joj se sto dogodi ne bih prezala ni pred cim, uzela bih zakon u svoje ruke, jer takve osobe ne zasluzuju tek par godina zatvora.

još jedna mama

12.11.2004. 14:46

Draga mama,
na vašem mjestu ja bih prekinula odnos sa obitelji i odvela svoju kćer što dalje od njih.
Što će ona misliti ako ikada sazna da joj je djed zlostavljao mamu, baku i ostatak obitelji?
Ne zamjerite mi na oštrini, ovo je moje mišljenje - ja ne bih oprostila i mislim da mojem djetetu ne trebaju pažnja i društvo zlostavljača.

još jedna mama

12.11.2004. 15:39

Draga mama,
oprostite, moram biti oštra i direktna - na Vašem mjestu, ja bih uklonila i sebe i svoje dijete iz blizine osobe poput Vašeg oca.
Djetetu ne treba blizina zlostavljača, pogotovo kada je taj zlostavljač vlastiti djed.
Što će Vam reći kada odraste i sazna što Vam se događalo dok ste bili dijete?
Još jednom, oprostite, ne želim Vas povrijediti, ali razmislite kakvu uslugu činite svom djetetu. Ako se ikada nešto loše djetetu dogodi, biti će prekasno za uzimanje zakona u svoje ruke. Kako bi njen otac, Vaš muž, reagirao da sazna istinu?
Želim i Vama i Vašem djetetu sve najbolje u životu.

maya

23.05.2005. 00:23

Draga Mama,

imam 3 sina te vam moram reci da morate vjerovati vasoj intuciji 100%!
Bez obzira na sumnje vasa intuicija vam kaze da se nesto desilo. Naravno da se desilo inace ne biste imali nimalo straha.
Dosao je trenutak gdje vi niste vise "nemocni" kao kada ste bili dijete. Na vama je da cuvate vase djete od svega i sviju. Molila bih vas da ne sumnjate u vasu intuiciju jer sam ja sta sto izbjegla upravo zahvaljujuci intuiciji, pretjerivanjima** (sto bi drugi rekli) straha te borbi protiv sviju koji ne mogu shvatiti poziciju majke, majke svoga djeteta; Bog je vama dao djete, ono je vase te ste vi odgovorni za njega. Bog je uz vas, zato i imate inuticiju, nemojte je ignorirati. Pusa od Maye