Kardijalna kirurgija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 51 | Broj poruka: 108

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Prolaps


Autor Poruka

Sonja

27.04.2002. 12:43

Postovani,

Imam povremene tahikardije, koje su izrazene pri fizickom naporu. Holter EKG je pokazao sinus tahikardije, bez drugih promjena. Napomonjem, da sam se porodila prije osam mjeseci i da sam zaista bez kondicije. Molila bih pjasnjenje ultrazvuka, koji je prije dvije godine bio uredan, a sad je doslo do nekih promjena: Aorta : 2,8cm, AVBO:1,7 cm, LA: 3,2 cm, ESDLVB : 2,5 cm, EDDLV : 4,2 cm, EF : L 0,71 FS: 40% septum: 0,8 cm, D komora : 2,0 cm.
pregled pokazuje lako zadebljanje mitralnih zalistaka i sliku blagog telesistolnog ( prolapsa mitralne valvue ) bez regrutacije. Nalaz na aorti i aortnoj valvuli je uredan. LA : bo, Mitralna valvula ehogenija i lako debljih kuspisa, ehogram u dijastoli uredan u telesistoli vidi se blago baloniranje zadnjeg lista. Nema regrutacije sa m.v. na ostalim valvulama nalaz je uredan. Miokar dl.k: b.o.,kontraktilnost uredna, a kavitetil. k. manjih dimenzija. Perikard na zadnjem zidu slojevit, nije zadebljao. Ostalo b.o.

Interesuje me da li je do pomenutih promjena moglo doci zbog trudnoce i poroda ( carski rez ). Cula sam da neke promjene na zaliscima zahtijevaju operaciju istih. Da li ove moje promjene mogu da se pogorsaju i koliko cesto moram na kontrolu. Moj kardiolog nije pokazao zabrinutost. Znam da bi moje pitanje trebalo biti postavljeno kardiologu, ali posto je to jos uvijek nemoguce na ovim stranicama, molila bih Vas za kratak odgovor.

P.S. Imam 32 godine



Unaprijed zahvaljujem,

Sonja

Dr.sc. Darko Anić

17.05.2002. 11:18

Nemate razloga za zabrinutost. Vidim da imate vaseg kardiologa, kod kojeg se kontrolirate, te se drzite onog sto vam on savjetuje. U svakom slucaju vas je nalaz gotovo normalan, te za sada ne zahtjeva lijecenje. Ako tokom zivota dodje do kakvih promjena vas ce vam lijecnik savjetovati sto treba dalje uciniti.