Kardijalna kirurgija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 51 | Broj poruka: 108

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


grcevi u grudima


Autor Poruka

nevena

05.11.2002. 20:53

Molim Vas za odgovor.Naime ,moj otac( 77godina) je izvrsio operaciju srca(tri premosnice) prije 17 god. a dijagnoza je bila angina pectoris. Od prije nekoliko godina koristi terapiju: DILCORAN (pentaeritritil tetranitrat) 80mg ,2 puta po jedna tableta, andol 1 tableta ujutro. Madjutim ,vec neko vrijeme secer u krvi mu varira od 6,4 do 8,2 i koristi BIODIAB(hlorpropamid) 250mg 2 puta po jedna tableta.U poslednje vrijeme ne osjeca se dobro,ima bolove u sredistu gruda,trne mu lijeva ruka. Bolovi se javljaju i u toku sna, cak intenzivniji nago danju. Htjela bih da mi odgovorite da li se prvo radi ultra zvuk srca pa EKG i pregled? Da li postoji neka efikasnija terapija osim ove ,koja ne daje rezultate. Pri napadu bola koristi Nitroglicerin(glicerilnitrat 0,50mg).
Molim Vas za odgovor. Unaprijed zahvalna,
Nevena

dr. sc. Darko Anić

09.02.2003. 20:49

Vas otac vjerojatno ima simptome angine pektoris, te mu je potreban sto raniji pregled kardiologa. Laboratorijske pretrage (secer u krvi, masnoce, srcani enzimi) i EKG moze uciniti prije ili u sklopu samog pregleda. Mozda ce kasnije u obzir doci i koronarografija (radi evaluiranja stanja prohodnosti premosnica i koronarnih arterija), naravno, indicirana od strane kardiologa. Sto se tice eventualno efikasnije terapije, najbolje se posavjetovati s internistom-kardiologom.