Kardijalna kirurgija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 51 | Broj poruka: 108

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


koarktacija aorte


Autor Poruka

Nada

18.06.2003. 19:09

Postovani,
Moj bratic ima 23 godine i sledece nalaze:

Aorta u visini korijena 3,3. Aortni kuspisi normalne debljine i ocuvane separcije.Na silaznom dijelu suzenje lumena aorte koje odgovara koarktaciji. Mitralni kuspisi normalne debljine i ocuvane pokretljivosti. Lijeva pretkomora 3,3.
Lijeva komora ocuvanih dimenzija EDD 5,3 ESD 3,4 normalne debljine zidova IVSD 1,5 i ocuvane globalne sistolne funkcije EF 65%. Desna komora 2,2.
Dopplerom se registruje blago povecane brzine na aortnom uscu Vmax 1,36 sa gradijentom 7,4 dok znacajno povecane na suzenju lumene na nishodnom dijeli torakalne aorte Vmax 3,21 sa gradijentom oko 42 mmHg, dok su normalne na pulmonalnom i trikuspidalnom uscu.
Zakljucak: Koarktacija aorte na nishodnom torakalnom dijelu sa znacajnim gradijentom i ocuvanim dimenzijama komora i ocuvanom globalnom sistolnom funkcijom,

Molim vas da mi odgovorite da li je operacij neophodna. Koliko su rizicne ovakve operacije? Da li se pacijent posle ovakve operacije moze vratiti normalnom zivotu, ili mozda mora cijeli zivot da trosi lijekove? On sada ne osjeca nikakve tegobe, ima povisen krvni pritisak ali mu to jos uvijek ne smeta.
Hvala lijepo.
Nada .

doc. dr. sc. Darko Anić

15.04.2004. 18:30

Vasem braticu je potrebna operacija koarktacije aorte. Ona nosi odredjeni rizik, te je potrebno da se posavjetujete s kardijalnim, te eventualno i vaskularnim kirurgom. Nakon operacije pacijent se moze vratiti normalnom zivotu i svakodnevnim aktivnostima.