Kardijalna kirurgija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 51 | Broj poruka: 108

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trikuspidna i mitralna insuficijencija


Autor Poruka

Zoran

04.07.2002. 09:48

Prije dvije godine dijagnosticirana mi je mijesana bolest vezivnog tkiva (colagenosis mixta) zbog koje je, izmedju ostalog, radjen i ultrazvuk srca. na tadasnjem nalazu nadjena je lagana insuficijencija, ali kontrola je bila zakazana tek za 2-3 godine. U medjuvremenu (18 mjeseci nakon prvog ultrazvuka) osnovna bolest se pogorsala pracena gusenjem, nocnim znojenjem i bolovima u gornjem dijelu ledja. Ponovoljen je ultrazvuk srca i na nalazu je pisalo "trikuspidna insuficijecija angio 2+. RVSP 55mm Hg" i "mitralna insuficijecija angio 3+ MG TMU 15mm Hg". Imunolog mi je preporucio scintigrafiju koju jos nisam uspio obaviti, ali zanima me koji rezultati bi se mogli dobiti tim pregledom i koje su prognoze kod ovakve dijagnoze. Napomnjem da od lijekova uzimam samo 2,5mg Irumeda jednom dnevno.
Zoran

dr. sc. Darko Anić

08.10.2002. 23:47

Vaša srčana bolest očito napreduje, te Vam je potreban što raniji kardiološki pregled i obrada radi reguliranja medikamentozne terapije i procjene potrebitosti operacijskog zahvata. Po zadnjim nalazima (mitralna insuficijencija 3. angiostupnja) i simptomima koji se pogoršavaju, vi ste mogući kandidat za operaciju zamjene mitralne valvule. No, prvo morate biti kompletno kardiološki pregledani i obrađeni (uz obvezni UZV srca, kateterizaciju srca i koronarografiju), a nalazi će pokazati ima li potrebe za operativnim zahvatom. Scintigrafija kao pretraga također dolazi u obzir, jer može prikazati vaskularne prostore srca i/ili odrediti prokrvljenost srčanog mišića. Vaša bolest prvenstveno je u nadležnosti kardiologa (pa tako i terapija) kod kojeg se trebate redovno kontrolirati.