Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ADPKD


Autor Poruka

Jasna

13.01.2003. 09:05

Postovani dr Kes,
stara sam 51 godinu. Cijeli zivot sam bila odlicnog zdravlja. Prije 5 mjeseci otisla sam k lijecnika zbog povisenog krvnog tlaka (160/105). Na UZ je otkriveno da imam policisticnu bolest bubrega (obiteljska bolest, ADPKD), te takodjer ciste u jetri. Nefroloski nalazi su pokazali blagu proteinuriju. Ostale vrijednosti su u granicama normale. Narucena sam za CT mozga. Sada se hranim primjereno, bez soli, malo proteina, puno voca i povrca. Uz lijekove Moduretic 1x, Coryol 12,5 mg 1x i Tritace 2,4 1x krvni pritisak varira dnevno od 125/85 do 143/95.
Molim Vas za savjet i misljenje. Unaprijed hvala, Jasna

prof. dr. sc. Petar Kes

20.03.2003. 15:45

Poštovana,
radi se o nasljednoj bolesti koja se počme ispoljavati simptomima proteinurije, mikrohematurije i arterijske hipertenzije oko 50 godine. Bolest je progresivnog tijeka, a njezino napredovanje prema kroničnom zatajenju bubrega može se usporiti dijetom (ograničeni unos soli i bjelančevina - ovise o stupnju oštećenja bubrežne funkcije i art. hipertenziji) i antihipertenzivima. Terapija je primjerena. Redovne kontrole nefrologa su potrebne.
S poštovanjem,
Prof. dr. sc. Petar Kes

Jasna

24.03.2003. 09:05

Poštovani prof. Kes,
hvala za Vaš odgovor, koji mi je velika potpora za disciplinirano provođenje kontrolirane prehrane. U međuvremenu sam bila na CTA intrakranijalnih krvnih žila, koji je isključio postojanje aneurizmi.
S poštovanjem,
Jasna