Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bubrezni kamenci


Autor Poruka

dijana

27.05.2002. 19:07

U 3.mjesecu sam imala bubrezne kolike desnog bubrega.Jaka bol u predjelu bubrega.Zavrsila na hitnoj,napravljen röntgen,analiza mokrace i krvi.Poslana sam kuci s preporukom da uzimam analgetik protiv bolova.Bol je malo umanjena jakim analgetikom ali nije prosla.Javljam se lijecniku opce prakse opet s bolovima.Ultrazvuk je pokazao bubrezni kamenac malih promjera.Napravljena je i intravenska urografija koja nije pokazala nista posebno,sve ok.Nakon tri tjedna bolovi su se smirili.Ljecena sam samo analgetikom i preporukom za unosenje mnogo tekucine.Nakon toga kamenac nije vise bio vidljiv na ultrazvuku.Sada povremeno osjecam isti taj tupi bol (ali ne tako jak kao kod napada) u predjelu toga istoga bubrega.Jednostavno nisam ko prije,imam osjecaj da tu nesto ne stima.Napominjem da nemam drugih tegoba kod mokrenje ili sl.Pitanje je dali se pregledima,ultrazvuk,röntgen i urografija moze otkriti anomalija,cista ili bilo koj druga bolest bubrega.I da li bi trebala napraviti jos neke pretrage i koje?

Zahvaljujem unaprijed

prof. dr. Petar Kes

28.05.2002. 20:49

Upit:bubrežni kamenci
Poštovana,
Obzirom na opis tijeka bolesti i na rezultate dijagnostičkih postupaka, najvjerojatnije se radilo o malom bubrežnom kamencu koji ste izmokrili uz pomoć analgetika/spazmolitika i tekućine. Da postoji, ultrazvuk i intravenska urografija otkrili bi anomaliju u razvoju bubrega. To vrijedi i za cistu bubrega. Ako ste nesigurni i zabrinuti javite se na pregled internisti-nefrologu koji može odrediti pretrage u cilju utvrđivanja možebitne sklonosti stvaranju bubrežnih kamenaca.
S poštovanjem,
Prof.dr. Petar Kes

diana

29.05.2002. 14:35

Zahvaljujem mnogo na brzom i eficijentnom odgovoru.

Jos imam pitanje u vezi s bolovima.Da li je normalno da osjecam te povremene bolove i da li bi mogli biti uzrokovani time da se eventualno stvara novi kamenac?Koje su pretrage za utvrdjivanje mozebitne skolonosti stvaranju bubreznih kamenaca i da li postoji nacin, terapija ili sl. da bi se izbjeglo stvaranje kamenaca?Da li bi mi mogli preporuciti nefrologa kod kojeg bi potrebne preglede mogla obaviti privatno?

Bit cu vam beskrajno zahvalna na odgovoru.

Srdacan pozdrav

prof. dr. Petar Kes

15.06.2002. 23:57

Upit:bubrežni kamenci
Iz usluge Vas obaviještavam da potrebne pretrage i pregled možete obaviti i u Nefrološkoj poliklinici Zavoda za nefrologiju i dijalizu KB "Sestre milosrdnice" u Zagrebu - tel.3787291.
S poštovanjem,
Prof.dr.Petar Kes