Home / Forum / Specijalizacije - medicina / Nefrologija / Ciste na bubrezima

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290

Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

Ciste na bubrezima

Autor Poruka

Ferdo

25.12.2001. 17:26

Poštovani,

imam 62 godine i slučajnim ultrazvučnim pregledom su mi otkrivene ciste na jednom bubregu (6 cisti, promjera 2 cm). Uz to otkriveno mi je i povećanje prostate, za koje se utvrdilo da je benigno (napravljeni su tumorski markeri), svi bakterijski i citološki nalazi urina su negativni.

Molim Vas da mi nešto više kažete o cistama i mogućim rizicima kojima sam izložen, te koje bi još pretrage trebalo učiniti.

Srdačan pozdrav.

Prof. dr. sc. Petar Kes, dr. med.

26.12.2001. 15:24

Poštovani,

U Vašoj životnoj dobi, a ako je točno da su pregledom pomoću ultrazvuka ciste nađene u samo jednom bubrega, moglo bi se raditi o lokaliziranoj cističnoj bolesti bubrega. Radi se o rijetkoj dobroćudnoj bolesti koju se može zamijeniti s policističnom bolesti bubrega ili s jednostavnim cistama bubrega. U jednom istraživanju kojim je bilo obuhvaćeno 18 bolesnika, dob ispitanika bila je između 24 i 83 godine (prosjek 54 god.) i niti jedan nije imao anamnestički podatak o policističnoj bolesti u obitelji. Pomoću ultrazvuka, kompjutorizirane tomografije ili magnetske rezonance moguće je otkriti brojne ciste koje su različite veličine u jednom bubregu – dijeli ih normalno ili atrofično tkivo bubrega. Lokalizirane ciste su uvijek samo u jednom bubregu i za razliku od onih u policističnoj bolesti bubrega, ne progrediraju. Bolest se često očituje simptomima: hematurija - krv u mokraći, mukla bol u leđima i ponekad opipljiva tvorba u abdomenu (bubreg).

Preporuka: pregled urologa zbog hipertrofije prostate – kontrola kroz 12 mjeseci; pregled interniste-nefrologa radi utvrđivanja funkcije bubrega (pretrage: urin, urinokultura, kreatinin, urati, elektroliti, KKS, CRP, klirens kreatinina).

S poštovanjem

Prof. dr. Petar Kes