Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ciste na bubrezima


Autor Poruka

Ferdo

25.12.2001. 17:26

Poštovani,

imam 62 godine i slučajnim ultrazvučnim pregledom su mi otkrivene ciste na jednom bubregu (6 cisti, promjera 2 cm). Uz to otkriveno mi je i povećanje prostate, za koje se utvrdilo da je benigno (napravljeni su tumorski markeri), svi bakterijski i citološki nalazi urina su negativni.

Molim Vas da mi nešto više kažete o cistama i mogućim rizicima kojima sam izložen, te koje bi još pretrage trebalo učiniti.

Srdačan pozdrav.

Prof. dr. sc. Petar Kes, dr. med.

26.12.2001. 15:24

Poštovani,

U Vašoj životnoj dobi, a ako je točno da su pregledom pomoću ultrazvuka ciste nađene u samo jednom bubrega, moglo bi se raditi o lokaliziranoj cističnoj bolesti bubrega. Radi se o rijetkoj dobroćudnoj bolesti koju se može zamijeniti s policističnom bolesti bubrega ili s jednostavnim cistama bubrega. U jednom istraživanju kojim je bilo obuhvaćeno 18 bolesnika, dob ispitanika bila je između 24 i 83 godine (prosjek 54 god.) i niti jedan nije imao anamnestički podatak o policističnoj bolesti u obitelji. Pomoću ultrazvuka, kompjutorizirane tomografije ili magnetske rezonance moguće je otkriti brojne ciste koje su različite veličine u jednom bubregu – dijeli ih normalno ili atrofično tkivo bubrega. Lokalizirane ciste su uvijek samo u jednom bubregu i za razliku od onih u policističnoj bolesti bubrega, ne progrediraju. Bolest se često očituje simptomima: hematurija - krv u mokraći, mukla bol u leđima i ponekad opipljiva tvorba u abdomenu (bubreg).

Preporuka: pregled urologa zbog hipertrofije prostate – kontrola kroz 12 mjeseci; pregled interniste-nefrologa radi utvrđivanja funkcije bubrega (pretrage: urin, urinokultura, kreatinin, urati, elektroliti, KKS, CRP, klirens kreatinina).

S poštovanjem

Prof. dr. Petar Kes