Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bolovi u bubrezima !!!


Autor Poruka

Slaven

07.02.2002. 10:58

Jedno jutro sam se probudio sa bolovima u bubrezima, mislio sam da ce me proci, ali nije prestalo pa sam sutradan otisao svojoj lijecnici.
[opis bolova: tupi bolovi, kao da me netko izudaro necime po ledjima, stalno ista bol - nema variranja ni nekih ostrih bolova, nalaze se tocno u predjelu bubrega]
Ona mi je rekla da izvadim krv i urinokulturu po hitnom postupku (valjda skracena pretraga). To sam i napravio i odmah sam joj odneo nalaz i na nalazu je bila povisena sedimantacija 43 i 1-2 eritrocita(valjda). I uputila me je da opet sutradan idem ponovo vaditi krv. S tim novim nalazom otisao sam na ultrazvuk bubrega, mjehura i prostate. Na ultrazvuku je lijecnik zakljucio da je sve savrseno dobro sa mojim bubrezima mjehurom i prostatom, i uputio me dalje nefrologu.
U novom (krv i urin) nalazu utvrdjena je takodjer visoka sedimentacija eritrocita 40/82, Leukociti 9,27 , Kreatinin 140, 1-2 ER., malo bakterija i soli (valjda je to vazno) ostalo je sve u normali.

-Pijem: Novocef 2×1; Spasmex 1pp
-> spasmex sam samo jednom popio i nije mi nista ublazio bolove.

Pitanja:
- Zaboravio sam reci svojoj lijecnici da sam prije ovih bolova u bubrezima imao upalu zuba. Dali je to vazno i dali da joj to naknadno naglasim ?
- Upucen sam nefrologu, pa me zanima kojim metodama se koristi nefrolog. Odnosno kako ce mi on obaviti pretrage (čime). Zelim biti spreman na to sta ce mi raditi. Čime se bavi Nefrologija.

p.s.
mozda se jos necega sjetim ili mi vi recite dali ima jos nesto vazno.

Hvala !

Prof. dr. sc. Petar Kes, dr. med.

09.02.2002. 20:59

Poštovani,
odgovaram na vaša pitanja kako slijedi:
- liječnici treba kazati da ste imali upalu zuba;
- nefrologija je subspecijalnost interne medicine koja se bavi dijagnosticiranjem i liječenjem bolesti mokraćnog sustava (metode liječenja su za razliku od urologije konzervativne/neoperativne), metodama koje nadoknađuju izgubljenu funkciju bubrega (dijaliza), kao i metodama vantjelesne cirkulacije kojima je moguće ukloniti iz tijela bolesnika neke vrste otrova, te ispraviti neke imunološke i metaboličke poremećaje. Nefrolozi sudjeluju u pripremi bolesnika za transplantaciju bubrega i brinu o bolesniku nakon transplantacije;
- nefrolog će se vrlo vjerojatno odlučiti na neke od slijedećih pretraga: analiza mokraće i sedimenta mokraće, urinokultura, ponoviti će SE i napraviti C reaktivni protein, diferencijalnu krvnu sliku, odrediti razinu ureje, kreatinina, urata, elektrolite, acidobaznu ravnotežu, proteinogram, lipidogram, te ispitati glomerulsku funkciju bubrega (klirens kreatinina). U ovisnosti o tijeku bolesti i preciznije uzetoj anamnezi, može se odlučiti da sam napravi ultrazvuk bubrega i/ili intravensku urografiju (snimanje bubrega uz pomoć kontrastnog sredstva).

S poštovanjem,

prof. dr. Petar Kes