Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


DMSA


Autor Poruka

iva

29.06.2004. 13:00

Poštovani,
imam curicu od 3 godine kojoj je dijag.refluks na jednoj strani II/III i već je pet mjeseci na profilaksi. Sada bismo još trebali napraviti scintigrafiju bubrega(DMSA). Budući da je dijete doktorica nam je rekla da dan prije moramo doći pripremiti dijete u smislu da joj trebaju staviti iglicu u venu kako bi joj na nuklearnoj napravili nalaz sljedeći dan. Mene interesira da li se iglica mora staviti baš u području lakta ili se može staviti i na rukicu, jer neznam kako će dijete izdržati cijeli dan i noć sa iglicom u području laktu. Još me interesira da li postoji neki drugi način osim scintigrafije, kako bi se utvrdila funkcija bubrega.
Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru.

prof. dr. sc. Petar Kes

12.09.2004. 22:38

Draga Iva,
u području lakta ubod je relativno najbezbolniji, a vena najlakša “za pogoditi”, što znači uglavnom samo jedan, uspješan ubod. U veni, u laktu, međutim NE OSTAJE iglica, već se ona izvlači, a ostaje samo malena mekana plasična cijevčica u kojo je bila iglica i koja će sutradan poslužiti svrsi, a dijete je ne osjeća kao bol, te može i ručicom relativno micati i polusavijati je.
Srdačan pozdrav,
Prof. dr. sc. Petar Kes, internist – nefrolog
Mr. sc. dr. Đurđica Šešo Šimić, pedijatar