Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


oticanje nogu


Autor Poruka

Marija

01.07.2004. 22:54

Imam 23 godine, nikad nisam bolovala od nekih težih bolesti. pregledom nogu mogu se uočiti ispucane kapilare i vene. Sada sam u 10-om tjednu trudnoće. Često osjećam "težinu" u nogama, noge su oteknute nakon dužeg kretanja. Ove simptome imala sam i prije trudnoće, no sada su izraženiji. Moja visina je 165 cm, a težina 70 kg, dok je u obitelji s tatine strane u više članova uočeno proširenje vena.

prof. dr. sc. Petar Kes

12.09.2004. 22:40

Draga Marija,
nažalost, imate mogućnost obiteljskog nasljeđivanja proširenih vena, a sada, u trudnoći problemi će postati još izraženiji. Težina će Vam, kako trudnoća bude odmicala rasti, a cijeli žilni sustav će se proširivati. To će utjecati na pojavu otečenih, bolnih nogu i proširenih vena.
Zato; stojte što manje, noge masirajte od gležnja prema gore, upotrijebite za to neku od krema za bolne noge ili proširene vene koje se nude u našim apotekama, prilikom tuširanja tuširajte ih naizmjence toplom i hladnom vodom. Kasnije preostaju još u Vašoj dobi nepopularne čarape za vene, a ako se simptomi budu pogoršavali , nakon poroda radi daljnjih savjeta i kontrole posjetite specijalistu vaskularne kirurgije.
Uz najbolje želje ,
Prof. dr. sc. Petar Kes, internist i nefrolog
Mr. sc. dr. Đurđica Šešo Šimić, pedijatar