Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


edem


Autor Poruka

amber

19.02.2002. 18:16

postovani,


imam baku 79 godina sa dijagnosticiranim tumorom desnog ovarija nepoznatog podrijetla (kontarindikativna je za operaciju pa ne mogu ni razluciti o cemu se radi). Stanje joj je djelomice pogorsalo prije 2 mjeseca (dijagnoza je bila u svibnju 2001), kada otezano hoda, slaba je.. Inace je uzimala Edemid forte pola tablete svaki treci dan kao diuretik (ima i srcanih problema, ne znacajnih, uzima jos Corderone i Olicard 40), i mokrila je obilno.
Izasavsi iz bonice za N.godinu terapija joj je promijenjena i uzimala je 2xtjedno po 1 tbl. Edemida. Primjetili smo da je to jako iscrpljuje i da ne mokri dovoljno(tj.uobicajeno). Patronazna sestra dolazi nam u vizitu jednom tjednom i kaze da se pocela voda sakupljati u trbuhu. Svakodnevno joj mjerimo obim trbuha koji bitno ne varira.
Zanima me, radi cega se voda sakuplja u trbuhu, zasto ne mokri kao inace i da li bi promjena terapije mogla poboljsati situaciju (sada joj dajemo 1/2 tbl Edemida svaki drugi dan i 1/2 tbl.kalija) . Kako i kada da pije Edemid (prije jela; rano ujutro..). Zasad pije poslije laganijeg obroka oko 9-10 ujutro.
Razina kreatinina joj je bila visoka u zadnjoj krvnoj slici (oko 200), da li postoji dijeta za regulaciju nakupljene tekucine - izbacivanje, bez kirurske intervencije ili ev.katetera (prema informacijama trebala bi u dogledno vrijeme to nositi - da li?!). Koliko bi trebala izmokriti da smatramo dovoljnim ( visina 165 cm, tezina 75 kg), i kako to mjeriti.
Zahvaljujem na odgovoru i ispricavam se na ev.opsirnosti.

AMBER

prof. dr. Petar Kes

22.02.2002. 21:11

Upit: ascites
Prema opisu Vaša baka vjerojatno ima zloćudni tumor desnog ovarija. Značajka zloćudnih tumora ovarija je širenje u druga tkiva i organe. Širenje može biti direktno (u susjedne organe) i metastatski (u udaljene organe). Istovremeno sa širenjem tumora dolazi do slabljenja organizma. Direktno širenje tumora jajnika u peritoneum (potrbušnicu) i u limfne žile dovodi do poremećaja u prometu tekućine između krvnih i limfnih žila potrbušnice i slobodne trbušne šupljine (u kojoj se u normalnim uvjetima nalazi samo malo tekućine). Zbog nesrazmjera u tlakovima i propustljivosti krvnih i limfnih žila, tekućina se više ne reapsorbira iz slobodne trbušne šupljine i dolazi do njezinog nakupljanja (ascites – slobodna tekućina u trbušnoj šupljini). Obzirom na prirodu temeljne bolesti radi se o eksudatu (prozirna tekućina koja ima specifičnu težinu veću od 1,018, a sadrži više od 3 g bjelančevina na 100 ml ascitesa i nešto leukocita. U sedimentu ascitesa mogu se naći eritrociti i zloćudne stanice. U daljnjem slijedu patofizioloških zbivanja smanjuje se razina albumina u plazmi (slabljenje organizma zbog zloćudne bolesti), a povećava njihov gubitak u ascites. Posljedica je smanjeni koloidno-osmotski tlak plazme koji je važan za zadržavanje tekućine u krvnim žilama. Dolazi do daljnjeg povećanja ascitesa. Slobodna tekućina u trbušnoj šupljini pritišće vene bubrega, mijenja odnos tlakova u arterijama i venama bubrega, smanjuje prokrvljenost bubrega, a kroz to i glomerulsku filtraciju i apsorpciju elektrolita u proksimalnim tubulima. To dovodi do hiponatriemije i hipovolemije koje su podražaj za lučenje aldosterona, antidiuretskog i natriuretskog hormona. Pojačano lučenje hormona dovodi do veće resorpcije natrija i vode u cilju održavanja osmolalnosti seruma i ispravka hipovolemije. Kako su glavni mehanizmi za nastanak ascitesa i dalje prisutni, hormonalni utjecaj na uspostavljanje ravnoteže elektrolita i vode (a kroz to i tlakova) odgovornih za transudaciju je nedovoljan i prolazan, te ubrzo dolazi do stvaranja nove količine ascitesa. Navedenim mehanizmima može se objasniti zbog čega je u vaše bake liječenje Edemidom forte (diuretik: furosemid a 500 mg) neučinkovito, kao i zbog čega je došlo do porasta razine kreatinina u serumu. Usporedno davanje furosemida i aldactona (diuretik:antagonist aldosterona), sa ili (početno) bez terapijske paracenteze (odstranjenje ascitesa punktiranjem trbušne stijenke), vjerojatno bi (barem prolazno) dalo bolji terapijski učinak. Pri tome treba paziti na razinu kalija u serumu (postoji zatajenje bubrega). Ovo nemojte shvatiti kao uputu za liječenje – to možete dobiti samo od nadležnog liječnika (koji liječi bolesnicu).
S poštovanjem,
Prof.dr. Petar Kes

amber

26.02.2002. 17:59

ponovo vam se obracam sa zahvalom za utroseno vrijeme potrebno za detaljnu informaciju o edemu. baka je u medjuvremenu hospitalizirana i ustanovljeno je da tekucine nema oko tvorbe vecu koljenima i gleznjevima te oko srca, a da se tvorba povecala. ceka se nalaz tumorskih markera pa cemo vidjeti stanje. treba se promijeniti terapija za srce pa da vidimo poboljsanje.
srdacne zahvale!!!!!
amber