Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Policistoza


Autor Poruka

Nikola

22.02.2002. 23:07

Prije dvije godine otkrivena mi je policistoza bubrega i jetre. Možete li mi nešto više reći o toj bolesti i je li nasljedna.

prof. dr. Petar Kes

23.02.2002. 18:31

Upit: policistoza
Autosomalna dominantna policistična bolest bubrega je nasljedna. Radi se o cističnoj pregradnji bubrežnog tkiva sa stvaranjem brojnih cista koje postupno zauzimaju cijeli bubreg, bitno smanjuju tkivo bubrega i dovode do zatajenja bubrega. Mnogi bolesnici osim policistične bolesti bubrega imaju, obično nesimptomatske ciste u jetri i gušterači, a moguća je pojava aneurizmi u krvnim žilama mozga, bolest srčanih zalistaka, divertikuloza debelog crijeva, kao i nastanak kila (preponska i pupčana).
Cista u jetri kod bolesnika s policističnom bolesti bubrega povećava se s dobi bolesnika. U dobi od 30 godina iznosi oko 10%, u dobi od 60 godina je oko 40%. Ciste koje nastaju iz epitela žučnih vodova, češće se nalaze u bolesnika s uznapredovalom bolesti bubrega. Većina bolesnika s cistama u jetri nema simptome. Ipak, mogući su bolovi i infekcija cisti. Za razliku od bubrega u kojih policistična bolest dovodi do zatajenja, funkcija jetre je u pravilu očuvana.
Preporuka: potrebno je redovno praćenje bolesti (zbog liječenja pridružene arterijske hipertenzije i poduzimanja mjera koje usporavaju nastanak kroničnog zatajenja bubrega) – internista-nefrolog.
S poštovanjem,
Prof.dr. petar Kes