Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


eritrociti u urinu


Autor Poruka

hrvoje

12.05.2004. 21:59


Dijete mi već 1,5 godinu ima povišene eritreocite u urinu,
od 1o-35.ASTO test mu bude od 800-1050.Prije dvije godine je
imao upalu pluća i pio Zinat.Nefrolog nam preporućuje vađenje
krajnika kao mogućeg uzročnika povišenim eritrocitima.Inače je
dijete zdravo ,dobio je 4 terapije extencilina u zadnja 3 mjeseca.
Nikada se ne žali da ga pecka pri mokrenju.Ima 6,5 godina i inače
je zdrav dječak.

prof. dr. sc. Petar Kes

14.06.2004. 08:28

Dragi Hrvoje,

Pojava značajnog broja eritrocita u urinu govori nam nešto o propusnosti bubrega za njih, odnosno, posredno i o njegovoj funkciji. Zato bi svakako trebalo obratiti se pedijatrijskom nefrologu koji će učiniti i neke druge pretrage osim sedimenta urina i urinokulture, a to su:
sakupljanje 24 satnog urina i klirens koji nam pokazuje funkciju bubrega, 24 satnu proteinuriju, ev. leukocituriju, pojavu i drugih tvari u urinu kao što su cilindri, povišeni kalcij...te se tako možemo i orjentirati o ev. bubrežnom oštećenju i njegovom uzroku. Treba također učiniti i UZV bubrega, a tek tada bi na red mogle doći i druge pretrage o kojima odlučuje dječji nefrolog.
Jasno da visok titar ASTO te učestala upotreba antibiotika ( Zinnat, ekstencilin) govore u prilog trajnoj pojavi određene bakterije u Vašeg djeteta. Ne pišete da li je osim upale pluća češće oboljevao od angina, upala uha, ima li velike tonzile,razrovane tonzile, tkz. 3. krajnik, diše li na nos, ili isključivo na usta? Naime, to su parametri koji određuju da li krajnici trabaju ići van ili ne. Tu mislimo da se trebate posavjetovati i sa specijalistom za uho, nos i grlo.
Na poslijetku, što se peckanja pri mokrenju tiče, poneke urinarne infekcije i ne moraju ići sa tim simptomima, a opet ima i drugih burežnih bolesti koje prolaze tiho, nezamijetno i bez ikakovih simptoma.
Svakako se posavjetujte i sa specijalistom.
Srdačan pozdrav,
Prof. dr. sc. Petar Kes, internista nefrolog
Mr. sc. dr. Đurđica Šešo- Šimić, pedijatar