Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


jedan bubreg


Autor Poruka

kornelije

11.02.2002. 21:35

ultrazvučnim pregledom mojoj zaručnici je ustanovljeno da ima samo desni bubreg. mene i nju zanima koliko takvo stanje mora tražiti promjenu u svakodnevnom životu, prehrani i sl. te da li je potrebno provesti neke detaljnije pretrage. liječnica opće oprakse je ustvrdila da je krvna slika zadovoljavajuća i da za sada nema potrebe za daljnjim pretragama. Napominjem da je pri ultrazvuku utvrđeno da uopće nema traga desnom bubregu te je vjerovatno rođena bez njega.

prof. dr. Petar Kes

12.02.2002. 21:09

Upit:solitarni bubreg
Prognoza pacijenata koji su rođeni s jednim zdravim bubregom je odlična, a njihova životna dob odgovara životnoj dobi osoba istog spola s oba normalna bubrega. Međutim, u srednjoj životnoj dobi u tih pacijenata češći su hipertenzija (povišeni krvni tlak), proteinurija (pojava bjelančevina u mokraći) i zatajenje bubrežne funkcije. Ovo se zapažanje temelji na rezultatima jednog istraživanja na 157 pacijenata koji su rođeni s jednim zdravim bubregom, a dijagnoza im je postavljena u prosječnoj dobi od 37 godina. Proteinuriju (>150 mg/dan) je imalo 19% ispitanika, hipertenziju 47% ispitanika, a oštećenu funkciju bubrega imalo je 13% ispitanika. Biopsija bubrega u tih bolesnika pokazala je fokalnu glomerulosklerozu. Predpostavljeni mehanizmi oštećenja bubrežne funkcije su kompenzatorna hipertrofija glomerula i povećani unutarglomerulski perfuzijski tlak (intraglomerulska hipertenzija)-radi se o nepotpuno uspješnoj kompenzaciji manjka parnog organa, odnosno posljedici pojačane funkcije jedinog bubrega.
Preporuka: javiti se nefrologu radi ispitivanja funkcije bubrega (testovi su jednostavni) i prisustva bakterija u mokraći. Kod planiranja trudnoće treba imati u vidu činjenicu da postoji samo jedan bubreg (što inače nije kontraindikacija), ali nalaže pažljivije praćenje pacijentice.
Literatura:
Robson WL i sur.Adv pediatr 1995;42:575.
Argueso LR i sur.Pediatr Nephrol 1992;6:412.
S poštovanjem,
Prof.dr. Petar Kes