Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


mikcijska cistoureterografija


Autor Poruka

sanela

20.02.2004. 12:51

stovani, dijete 19 mj je naruceno na ovu pretragu zbog sumnje na refluks bubrega. molim vas malo deteljniji opis pretrage kolko dugo traje, jel bolna, jel potrebno drzati dijete, jel opasna?

prof. dr. sc. Petar Kes

15.06.2004. 09:46

Draga Sanela,

MCUG ili mikcijska cistoureterografija je osnovna radiološka pretraga za prikaz donjeg mokraćnog sustava. Njome se otkriva vezikoureteralni refluks – povrat mokraće iz mjehura u mokraćovode, pa čak do bubrega. Indicirana je u urinarnim infekcijama u svih dječaka kao i djevojčica mlađih od 5 godina, ili kada je sumnjiv nalaz urotrakta na ultrazvuku. Postupak se sastoji u punjenju mjehura kontrastom preko urinarnog katetera . Obično se učini po jedna snimka ; kod punog mjehura, pri mokrenju te iza mokrenja.
Osim lagane neugodnosti kod postavljanja urinarnog katetera, koji se odmah nakon punjenja mjehura vadi, pretraga nije bolna, a niti opasna, traje kratko, koliko je sam čin mokrenja. Najveće ograničenje pretrage je rtg zračenje, te se pretraga mora pravilno indicirati i dobro obaviti kako ne bi bilo suvišnih ponavljanja.
Srdačni pozdravi,
Mr. sc. dr. Đurđica Šešo Šimić, pedijatar
Prof. dr.sc. Petar Kes, internista nefrolog