Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


operacija refluksa ili?


Autor Poruka

Marija

16.05.2004. 17:14

Nasa cerka se rodila 27.02.2004. i po rodjenju je dijagnostikovana infekcija mokrace eserihija coli. Nakon toga su ultrazvucno ustanovili hidronefrosu 2.i 3. stepena levog bubrega, a kasnijim pregledom 21.03. na Insitutu za majku i dete u Beogradu ustanovili su da hidronefroze nema i da su bubrezi normalnog oblika i velicina. Mikcija je radjena tkdj. na IMD i dijagnostikovali su nam Reflux vesicoureterlis 4.-5. stepena . Molili bismo Vas za savet i strucno misljenje sta dalje da ucinimo? Interesuje nas i koliko je rizicna hirurska intervencija ako do nje dodje, i kako se ona izvodi? Kako se izvodi endoskopsko lecenje, i da li daje bolji uspeh od operacije? Unapred zahvalni

prof. dr. sc. Petar Kes

16.06.2004. 11:03

Draga Marija,

Vaša kći ima obostrani refluks 4 – 5- stupnja, što je apsolutna indikacija za aktivan pristup.
Naime, ta oznaka karakterizira ureter – mokraćovod koji je značajno proširen, izvijugan, te se kroz njega događa povrat mokraće u kanalni sustav bubrega. S vremenom dolazi do propadanja i ožiljčenja tkiva bubrega, te hidronefroza koja je viđena u početku i koja je bila prolazna može postati trajna. Naime, bubreg se vremenom, bez adekvatne intervencije pretvara u vreću punu urina, i sa sve manje aktivnog bubrežnog ktiva. Aktivna bubrežna zona postaje sve tanja, a šupljina sve veća. Učestale su i urinarne infekcije koje se ne zadržavaju samo u mokraćnoj cijevi ili u mjehuru, već propagiraju povratom mokraće prema gore – prema bubrezima, te uzrokuju njihovu upalu – pijelonefritis i daljnje oštećenje. U tako male djece kao što je Vaše česte su i sepse čije ishodište su upravo inficirani bubrezi.
U 2-3 stupnju refluksa ponekad se čeka kako bi rastom djeteta taj problem bio riješen, ali mislimo kako čekanju ovdje nema mjesta.
Zahvat je najkorisniji dok još nisu nastale nepovratne promjene na bubrezima tim više što su kod vaše kćeri oni još netaknuti, uredne veličine i oblika.
Klasičan pristup je kirurški zahvat kojim se korigiraju vezikoureteralna ušća – spoj mjehura i mokraćovoda, te se stvara tkz. antirefluksni mehanizam u samoj mišićnoj stjenci mjehura.
Uobičajeno se vrši nekoliko zahvata, prvo na jednom, a potom i na drugom ureteru.
Drugi način je endoskopski: pod kontrolom oka se kroz cistoskop ubrizgava polytef pasta ispod sluznice mjehura u području submukoznog tunela čime se postiže učvršćenje tog dijela mokraćovoda unutar mjehura. Procedura je sigurna, jednostavna i djelotvorna, te pokazuje uspjeh već kod 67% slučajeva nakon 1. ubrizgavanja, a postupak se može ponoviti još 1 do 2 puta. Trajan uspjeh postiže se čak u 84% djece.
Srdačan pozdrav,
Mr. sc. dr. Đurđica Šešo- Šimić, pedijatar
Prof. dr. sc . Petar kes, internista – nefrolog