Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


mikroalbumin


Autor Poruka

sanja

12.02.2002. 13:04

Molim Vas da mi komintirate nalaz urina u kome je albumin negativan,a mikroalbumin 25,30mg/24h. Ostali nalazi su dobri,a radi se o devetogodišnjem dječaku koji ima diabetes.

prof dr Petar Kes

13.02.2002. 22:25

Upit: mikroalbuminurija
Manifestnoj dijabetičkoj nefropatiji gotovo uvijek godinama prethodi povremena ili trajna mikroalbuminurija (izlučivanje albumina mokraćom > 20-200 ug/min). Mikroalbuminurija može biti prolazna i ne mora neizostavno dovesti do dijabetičke nefropatije, ali njezino prisustvo ipak upućuje na povečani rizik od nastanka oštećenja bubrega u bolesnika sa šećernom bolesti. Učestalost mikroalbuminurije u djece i adolescenata sa šećernom bolesti je između 5% i 20%, a ovisi o ispitivanoj populaciji i metodi koja je rabljena u istraživanju. Mikroalbuminurija se rijetko utvrdi prije puberteta, ali se može javiti odmah početkom puberteta i to neovisno o trajanju šećerne bolesti. Istraživanja su utvrdila da postoji jasna povezanost pojave mikroalbuminurije s kontrolom glikemije, trajanjem šećerne bolesti, arterijskom hipertenzijom i genetikom. Zbog vrlo uske veze između nastanka manifestne dijabetičke nefropatije i mikroalbuminurije, poželjno je da se mokroalbuminurija određuje na godišnjoj osnovi u djece prije puberteta ako bolest traje dulje od 5 godina i u adolescenata nakon dvije godine bolovanja od šećerne bolesti.
Mikroalbuminurija se određuje iz mokraće koja je sakupljana tijekom 24 sata, a zamjenske metode su određivanje omjera između albumina i kreatinina u uzorku mokraće uzete u rano jutro i mjerenje mikroalbuminurije u prekonoćnom urinu. Ova posljednja metoda praktična je za određivanje mikroalbuminurije u djece jer se njome mogu izbjeći učinci uspravnog stava, napora i kolebanja u visini krvnog tlaka na lučenje albumina. Smatramo da postoji mikroalbuminurija ako je izmjerena količina u prekonoćnoj mokraći između 15 i 150 ug/min (što odgovara mikroalbuminuriji od 20 do 200 ug/min, ako se određuje iz mokraće skupljene tijekom 24 sata).
Mikroalbuminurija od 25,3 ug/min znači pozitivan nalaz, ali da bi se posumnjalo na trajnu mikroalbuminuriju i/ili na početnu dijabetičku nefropatiju nalaz je potrebno potvrditi u nekoliko navrata.
Radi detaljnijeg objašnjenja obratite se nadležnom pedijatru-endokrinologu (dijabetologu) koji je detaljnije upoznat s bolesti devetgodišnjaka.
S poštovanjem,
Prof.dr. Petar Kes

sanja

14.02.2002. 15:25

Iskreno Vam zahvaljujem na iscrpnom odgovoru i molim Vas za savjet da li je moguće spriječiti ili bar usporiti mogući razvoj dijabetičke nefropatije tj.da li osim kontrole glikemije možemo učiniti još nešto da do iste ne dođe.Unaprijed hvala!
S poštovanjem,
Sanja

prof. dr. Petar Kes

17.02.2002. 11:23

Upit:mikroalbuminurija
U bolesnika sa šećernom bolesti tip 1 i s perzistentnom mikroalbuminurijom ključno je postići dosljednu kontrolu glikemije. Liječenje s ACEi (inhibitori konvertaze angiotenzina) provodi se u bolesnika s vrijednostima krvnog tlaka koje su više od 130/80 mm Hg i u kojih se albuminurija pogoršava uprkos dobroj kontroli glikemije. Svrha liječenje ACEi je kontrola krvnog tlaka i smanjenje albuminurije. Bolesnicima sa šećernom bolesti tip 1 koji nemaju arterijsku hipertenziju i mikroalbuminuriju ne treba davati ACEi.
U bolesnika sa šećernom bolesti tip 2 teže je dosljedno kontrolirati glikemiju, a sama mikroalbuminurija ima manje značenje u predskazivanju napredovanja bubrežne nefropatije, nego što je to slučaj u bolesnika sa šećernom bolesti tip 1. U liječenju arterijske hipertenzije i mikroalbuminurije rabe se s podjednakim uspjehom ACEi i blokatori receptora za angiotenzin (ARB). Postoje istraživanja koja ukazuju na blagotvorni učinak ACEi na umjereno smanjenje koncentracije lipida u plazmi dijabetičara, kao i na povoljne učinke lijeka na smanjenje albuminurije u normotenzivnih bolesnika.
Literatura: Geade O i sur. Lancet 1999;353:617. MICRO-HOPE substudy.Lancet 2000;355:253. Morgenesen CE i sur.BMJ 2000;321:1440. Adler AI i sur.BMJ 2000;321:412.
Poštovana gospođo,
ovaj tekst je samo informacija; odluku o potrebi za liječenjem i odabir lijekova donosi liječnik koji je detaljno upoznat s prirodom bolesti pojedinačnog bolesnika.
S poštovanjem,
Prof.dr. Petar Kes