Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hidronefroza


Autor Poruka

Tanja

19.02.2002. 20:08

Poštovani!
Moja 22 mj. kćer liječena je prije mjesec dana u bolnici zbog akutnog cystopyelonephritisa.Otpusna dijagnoza:Hydronephrosis l. dex.
ECHO:desno širok kanalni sistem i prevezikalni ureter (duplex?)
MCUG:nema dokaza za reflux
I.V. urografija:desno hidronefroza,ima se utisak dvostrukog kanalnog sistema
Dinamička scintigrafija bubrega uz dekonvoluciju:
desni bubreg manji, blijedo i nehomogeno prikazan, nepravilne konture i u cjelosti uži.Renografska krivulja tog bubrega pokazuje teže funkcijsko oštećenje uz zakašnjenje sekretornog maximuma te teške smetnje u eliminaciji radiofarmaka.Na pojedinačnim scintigramima vidi se zadržavanje aktivnosti u pijelokaliksu i izbočenom pijelonu izvan medijalne konture.Prosječno vrijeme prolaza DTPA kroz lijevi bubreg iznosi 4,13 min,kroz parenhim 3,16 min, a kroz desni 19,62 min,kroz parenhim10,82 min.Separatni protok kroz lijevi bubreg iznosi 74% a kroz desni 26%. Po završetku studije injiciran je diuretik i nastavljena je nova studija na kojoj dolazi do otklona u eliminacijskom dijelu krivulje desnog bubrega i nešto pojačane eliminacije aktivnosti u donji kanalni sustav,što isključuje postojanje mehaničke opstrukcije u kanalnom sistemu bubrega.
Pitanjebig-smilea li je konzervativna terapija dovoljna ili je potrebno konzultirati dječjeg kirurga?
Zahvaljujem na odgovoru
Tanja

prof. dr. Petar Kes

22.02.2002. 21:32

Upit: hidronefroza
Poštovana gospođo,
u vaše kćerke vjerojatno se radi o poremećaju u razvoju bubrega (dvostruki mokraćovod) koji može imati za posljedicu otežani odtok mokraće iz dijela bubrega i njezino zadržavanje u mokraćnoj nakapnici s posljedično povećanim pritiskom na parenhim (funkcionalno aktivno tkivo bubrega) i hidronefrozu. Posljedica dugotrajne hidronefroze je slabljenje i napose gubitak funkcije bubrega. Bolest se relativno često komplicira infekcijom mokraćnog sustava (pijelonefritis) što dodatno šteti bubrežnoj funkciji i otežava liječenje.
Preporuka: bolesnicu treba liječiti pedijatar-nefrolog. Konzervativno liječenje sastoji se uglavnom od suzbijanja infekcije. Pedijatar-nefrolog treba prosuditi da li je potreban kirurški zahvat radi ispravka anomalije u razvoju bubrega (posebno ako postoji sumnja na pridruženu stenozu (suženje) mokraćovoda.U tom slučaju treba konzultirati dječjeg urologa.
S poštovanjem,
Prof.dr. Petar Kes