Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nefrotski Sindrom & Homeopatija


Autor Poruka

Saso

15.10.2003. 23:41

Postovani!

Imam sina od 5.5 godina koji boluje od NS-a vec 3 godine.Postao je kortikozavisan,i cesto je recidivan.Pored Prednisonuma od 30 mg svaki dan uzima i Ergamisol a 50 mg svaki drugi dan.Posto znam da su to prejake doze za moga sina ja Vas pitam ima li izlaza iz ovoga sa Homeopatskom lijecenju i znate li kog dobrog Homeopata koji bi mi mogao pomoci.

S pocitom ,

prof. dr. sc. Petar Kes

27.11.2003. 13:23

Dragi Saso,
Dijete sa steroid zavisnim nefrotskim sindromom nije jednostavno liječiti.
Izbor lijekova koji se rabe ograničen je, a svi oni vremenom izazivaju i nuspojave. Nažalost, bez njih se ne može.
Vaš mali sin osim steroida koji su temeljni lijekovi u nefrotskom sindromu prima i Ergamisol (Levamizol) koji dozvoljava da se rabe manje doze steroida no što bi bile potrebne bez Ergamisola u terapiji. To je dobro, jer se time i nuspojave steroida svode na najmanju moguću mjeru.
Osim steroida i Levamisola, u terapiji recidivirajućeg, kortikoid ovisnog i kortikoid rezistentnog nefrotskog sindroma mogu se davati i citostatici; ciklofosfamid i ciklosporin kao i ACE inhibitori. “Prejake” doze lijekova vjerojatno su potrebne kako bi proteinuriju i rizik od komplikacija koje se javljaju u nefrotskom sindromu (infekcije, tromboembolijske incidente, edeme, hipertenziju) svele na minimum. Naime, sve doze lijekova daju se prema razrađenim protokolima, ali se potom titriraju individualno, obzirom na stanje djeteta, s ciljem da se štetne posljedice lijekova (opet ponavljamo) svedu na najmanju moguću mjeru.
Za detaljniji razgovor o terapiji i prognozi važno bi nam bilo znati rezultat biopsije bubrega – koja bubrežna bolest leži u podlozi nefrotskog sindroma? Da li je Vašem sinu učinjena biospija bubrega prije započinjanja sa terapijom?
O dijetetsko – higijenskim mjerama ste zasigurno razgovarali sa svojim pedijatrom .
Homeopatsku terapiju mi na žalost ne preporučujemo, ali ćemo vrlo rado izaći u susret svakom Vašem dodatnom pitanju ukoliko nam pošaljete dodatne informacije o bolesti Vašeg sina.
Srdačni pozdravi,
Prof. P. Kes inetrnist-nefrolog
Mr. sc. dr. Đ. Šešo-Šimić, pedijatar