Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


strah


Autor Poruka

Robert

25.11.2003. 21:18

Imamo djevojčicu staru dvije i pol godine, kojoj je s 15 mjeseci dijagnosticiran mezangioproliferativni glomerulonefritis s fokalnom glomerulosklerozom. Mi roditelji nemamo nikakvih bubrežnih problema, niti itko u obitelji. Išli bi na drugo dijete, ali smo u velikom strahu da se to ne ponovi s obzirom da nam nitko nije rekao kako je do te bolesti došlo. Postoje li neke pretrage koje bi mi mogli obaviti, a koje bi dale garanciju da drugo dijete ne bi imalo ili dobilo istu bolest. Unaprijed hvala na odgovoru.

prof. dr. sc. Petar Kes

27.11.2003. 13:21

Dragi Roberte,
Mezangioproliferativni glomerulonefritis je morfološki entitet definiran određenim nalazom nađenim na svjetlosnoj mikroskopiji tkiva bubrega nakon biospije bubrega.
To je nespecifična lezija, i kao takva može se javiti u različitim primarnim glomerulonefritisima ili glomerulonefritisima koji prate sistemske bolesti.Jedan broj bolesnika su idiopatski slučajevi. I etiologija i patogeneza do danas su nerazjašnjene.
Vi pišete da Vaša djevojčica ima mezangioproliferativni glomerulonefritis s fokalnom glomerulosklerozom. Danas još uvijek ostaje nerazjašnjeno da li je fokalna glomeruloskleroza zaseban entitet, ili je jedna te ista bolest u kojoj su “minimalne lezije” početak, a fokalna glomeruloskleroza, i mezangioproliferativni glomerulonefritis samo “nastavak” te, iste bolesti. Klinički se očituju u najvećem postotku nefrotskim sindromom. Jasno da je imunogenetika tih entiteta danas predmet intenzivnih istraživanja, ali napominjemo – još uvijek istraživanja. Naime, vezano uz nefrotski sindrom i bolest minimalnih lezija nađena je viša učestalost nekih alela klase I glavnog kompleksa tkivne podudarnosti (A1, B8, B12, B27, DR3, DR7), dok su oni vezani uz manji rizik pojave nefrotskog sindroma DR2 i DR4 – jer ih je u genomu nefrotične djece manje od očekivanog.
Za sada nema mogućnosti genetske analize roditelja koja bi sa sigurnošću odgovorila na pitanje da li će Vaše iduće dijete biti bolesno.
Srdačni pozdravi,
Prof. dr. Petar Kes, inetrnist-nefrolog
Mr. sc. dr. Đurđica Šešo Šimić, pedijatar