Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pitanje ...


Autor Poruka

Mirjana

04.02.2005. 04:02

Veoma sam vam zahvalna na datim informacijama i misljenju o bolesti moje sestre...
Vi ste naveli da decu obolelu od te bolesti prati umor, bledilo, otoci...Moja sestra je, naprotiv, izuzetno zivahno dete, i nema cak ni otoke, sto je izrazito za bubrezne bolesnike. Ona se normalno razvija, jedino sto me brine, jeste cesto krvarenje iz nosa. Da li to ima veze sa njenom bolescu?
Zanimaju me sanse njenog izlecenja i vremenski period u kome bi to bilo ostvareno. Da li postoji mogucnost da se njen organizam izbori sa bolescu u pubertetu?
Takodje imam pitanje u vezi vakcinisanja, tacnije da li je vakcina protiv gripa za nju pozeljna ili moze da joj steti ( zbog lekova koje unosi). Unapred se zahvaljujem i srdacno vas pozdravljam...

Unapred zahvalna,
Mirjana...

prof.dr.sc. Petar Kes

23.03.2005. 23:18

Draga Mirjana,
1.Krvarenje iz nosa može biti povezano s lošom koagulacijom ili visokim tlakom – koliko znamo iz Vašeg prethodnog pisma – njezin je tlak normalan, a nalazi stabilni, prema tome stanje treba dalje pratiti, Povremena krvarenja iz nosa mogu biti i sasvim slučajna, nevine prirode – kao što su malo osjetljivije kapilare u nosnom vršku – tkz. Kieselbachov plexus.
2. Nažalost bolest je kronična i možemo govoriti samo o dobro kontroliranoj bolesti i remisiji, a ne o izliječenju. Bitno je izbjeći redovitim kontrolama i uzimanjem lijekova konačno bubrežno zatajenje i sve komplikacije koje idu uz to – a za što ima dobre šanse obzirom na sve što ste nam spomenuli.
3.Protiv gripe se može cijepiti. Uzimanje kortikoida i citostatika samo će smanjiti odgovor imunološkog sustava na cjepivo. Vaša se sestrica i inače može cijepiti – ali samo tkz. mrtvim cijepivima (vakcinama), tkz. “živa” ili “atenuirana” u njoj mogu razviti bolest protiv koje se cijepi obzirom da uzima imunosupresive!
Pozdravi,
Prof. dr. sc. Petar Kes, inetrnist i nefrolog
Mr. sc. Đ. šešo Šimić , pedijatar