Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pomozite malisanu


Autor Poruka

lidija

30.08.2005. 12:36

moj sin ima cerebralnu paralizu i dosada osim ove dijagnoze nije pokazivao neke poteskoce prilikom putovanja.hranenja,dobro mokri ali ovih dana primetila sam da grci noge i bolno stenje na svakih 15 minuta,primetila sam na trbuhu kod mocnog mehura ispupcenje odneli smo ga doktoru i pronasli su mu jedan veliki kamenac u mocnom mehuru precnik15 mm i dva u bubregu,kamen smo dali na ispitivanje a mene zanima vase misljenje
kako mozemo pomoci malisanu od 10 godina.

prof.dr.sc. Petar Kes

03.01.2006. 19:59

Draga Lidija,
razlozi nastanka kamenaca u djece su razni. To mogu biti prejako izlučivanje kalcija urinom, posljedica ometanja protoka mokraće (opstrukcija), česte urinarne infekcije koje su se mogle javljati i bez simptoma, rjeđe ; prekomjerno izlučivanje oksalata urinom, defekt u bubrežnom transportu cistina, prekomjerno izlučivanje mokraćne kiseline. .. zato su dosta važni rezultati analize građe kamenca koju čekate.
Koda akutnih simptoma kakve je doživio Vaš sin važno je ublažiti bolove i osigurati dovoljan unos tekućine ( davanje spazmolitika i analgetika uz oralnu ili intravensku tekućinu) . Tada manji konkrementi čak budu i evakuirani. Kod odraslih mogući postupci su i litotripsija (razbijanje kamena pomoću UZV-a ili laserom, endoskopsko vađenje, ili klasičan op. zahvat.
Obzirom na sadržaj određenih soli u kamencu pedijatar ? nefrolog dječaku će prepisati i dijetalnu prehranu koja bi trebala pomoći smanjenom nastanku novih kamenaca.
Srdačni pozdravi,
Prof. dr. sc. Petar Kes, internista i nefrolog
Mr. sc. dr. Đurđica Šešo - Šimić, pedijatar