Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


1.problem-povracanje;2.problem-limfni cvor


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zeljka

17.04.2003. 23:19

Imam dvogodisnjaka koji ima 13 kg i visok je 90. Jako je zivahan. Kod njega se stalno izmjenjuju periodi kad dobro jede i kad slabije jede. Tad mi se cini kao da nema vremena jesti jer ne moze sjediti na miru ni dok jede.
Nas problem je to sto vrlo cesto povraca. Zbog toga smo prije pet dana posjetili nasu pedijatricu jer je prosli tjedan skoro svaki dan po jednom povracao. Nekad povraca odmah nakon jela, nekad izmedju obroka. Dovoljno je da se malo zakaslje ili podrigne ili mu nesto zasmrdi i vec povraca. Kad izbaci sve iz zeluca , dize zeludac i pljuje samu slinu.Dalje se ponasa normalno i nekad ponovno jede. Jucer i danas nije povracao.
Pedijatrica ne vidi da je grlo upaljeno, on se ponekad zakaslje ali ne mogu reci da je prehladjen pa da povraca jer mu se slijeva sekret iz nosa. Vadili smo krv, dali stolicu na analizu, urin i analni bris.Svi su nalazi uredni, osim sto su mu eozinofili povecani tj. iznose 12 a gornja granica je 5. Isti slucaj sa povecanim eozinofilima smo imali prije 6 mjeseci kad je pedijatrica rekla da je neka viroza, tad je bio prehladjen i pio sirup i dalje nismo kontrolirali.
Sad pedijatrica preporucuje ponoviti sve nalaze za 10-tak dana pa cemo vidjeti da li se radi mozda o nekoj alergiji ? ( ja nisam mogla primjetiti da povraca od neke odredjene hrane , ali sam primjetila da jako puno kise u toku dana ).
Danas smo kod pedijatrice isli iz drugog razloga- napipala sam mu u desnoj preponi kvrzicu velicine graska – dr kaze da je to limfni cvor i da na to ne treba obracati paznju i da je to neovisno o ovom prvom problemu.
Molim Vase misljenje o jednom i drugom .
Zahvaljujem Vam !

prof. dr. sc. Ana Votava-Raić

18.04.2003. 21:05

Cijenjena gospođo Željka, niste naveli od kada dijete povraća (da li od dojenačke dobi; od prije tri, dva mjeseca...?). No, u svakom slučaju dijete od dvije godine trebalo bi "podvrći" kliničko-laboratorijskoj kontroli i isključiti neki organski uzrok (npr. gastro-ezofagealno porijeklo, ali i druga stanja). Činjenica da se periodi slabijeg apetita smjenjuju s periodima boljeg uzimanja hrane- gledajući kao izoliran simptom - ne bi Vas trebala posebno brinuti. To se događa svima, pa i nama odraslima. Što se tiče nalaza limfnog čvora, vjerojatno se radi o prolaznoj pojavi, koju ćete morati provjeriti u slučaju da duže traje i/ili ako se pojave dodatni povećani ly-čvorovi. Sasvim usput, nalaz palpabilnih limfnih čvorova u dječjoj je dobi čest (osobito u mršava djeteta), a -ako se ne radi o jasnim slučajevima - može se razgovarati i o tome što je stvarno povećanje. Usporedbe s odraslim oragnizmom rijetko su upotrebljive. Mnogo pozdrava.