Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6624 | Broj poruka: 26383

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Koliko mleka in mlečnih izdelkov


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Karmen

20.04.2003. 11:21

Pozdravljeni

Najprej se ispričavam jer je moj hrvatski jezik veoma loš. Živim v Ljubljani in imam jedno pitanje za vas. Moje djete od 7 meseci se ne želi više dojiti ni piti mleka na flaško.
Čekamo na rezultate od testova na alergijo.
Zanima me koliko mleka ili mlečnih izdelaka treba dobiti mali od 7 meseci?

Dobila sem pregomin pa mu ga malo mešam med zelenjavo i sadje.

Hvala za odgovor

Lep pozdrav Karmen

Dr. Darko Richter

21.04.2003. 18:49

Skoro sam 100% siguran da to, što više ne želi piti mlijeko, nije zbog neke alergije. Jednostavno, dijete od 7 mjeseci počinje jesti drugu hranu i ona mu se znatno više sviđa. To je sasvim normalno. Isto sam tako skoro sasvim siguran da će vaše dijete ipak popiti jednu ili 2 bočice mlijeka (cca 150-180 ml), a ako neće iz bočice, dajte mu na čašu ili na žličicu. Čak i ako to odbija, nemojte ništa forsirati. Može dobiti razne mliječne prerađevine. Danas ima voćnih jogurta, pudinga i mliječnih deserata u velikom izboru. Ipak, upozorio bih vas da mijenjanjem mlijeka za te kupovne deserte, u stvari mijenjate dobar dio mlijeka za šećer, a to nije najbolje, jer se dijete može previše udebljati, a ukus za raznovrsnu prehranu otupiti. Dajte mu i svježeg kravljeg sira. Dakle, da ponovim: dijete koje nakon dobi od 6 mj. počinje uzimati raznovrsnu hranu, obično zadrži dva mliječna obroka (što ne mora biti čisto ili samo mlijeko); međutim, ako jede raznovrsnu hranu, u ukupnoj količini od oko 1000 ml/dan, i bez mlijeka uredno će napredovati.