Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


bcg


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

intermama

14.03.2010. 20:45

Poštovani,
zanima me ima li kakve štetnost za dijete ako je "besežirano" u desnu ruku umjesto u običajenu lijevu
unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

14.03.2010. 22:15

Nema, osim što se to onda kasnije ne smije zamijeniti s variolizacijom, koja se svojedobno radilo u desnu nadlakticu, baš da se razlikuje od BCG-a, i BCG od nje. A ožiljak ostavljaju i jedno i drugo cijepljenje.

Ninaniksi

21.01.2019. 01:30

Poštovani,
imam sina od 4mjesaca koji se sljedeći tjedan treba cijepiti prvim cijepivom po rasporedu nakon Bcg-a u rodilištu. Na cjepivo Bcg je reagirao tako što mu se nakon 10 dana uvečao limfni čvor pod pazuhom. Trenutno je jos uvijek uvečan,ali ne više od 2-3mm.
Pedijatrica je naravno pogledala čvor i rekla da nista nediramo i da je bitno da neraste.
Sin je 4. dan života dobijo veliku žuticu,tj. kako piše u otpusnom pismu,hiperbilirubianemija(nemam ga kod sebe pa se nadam da sam dobro napisala) i također u otpusnom pismu piše ,Ne cijepiti živim cijepivom prije 2.mjeseca života.
Rođen sa 4210kg 51 cm u terminu.
Do kada bi se čvor trebao povuči i dali je prepreka daljnim cijepljenjima? Znači li to da bi mogao imati reakcije na druga cijepiva.
Unaprijed hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.01.2019. 11:55

Događa se da cjepni soj bakterije protiv tuberkuloze dođe u limfni čvor ispod pazuha. Vrlo rijetko se dogodi da taj čvor bude jako povećan i da se u njemu nakupi gnoj. Riječ je o nedužnoj pojavi i sve što ste napisali nema utjecaja na nastavak cijepljenja. Prvo slijedeće živo cjepivo po programu se dobija u dobi od 12 mjeseci (MRP). Jedino ako se odlučite za dodatno cijepljenje protiv rota virusa (preporučljivo) znajte da je riječ o živom cjepivu - no niti to nema veze s BCG-om.