Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Bljuckanje kroz nos


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Demi

22.03.2010. 11:50

Moje djete je staro 4 mj. Naime poznato je da bebe neznaju disati na usta i tu se javlja jedan problem.
Ponekad bljucne kroz nos (to bude neka vodica) i u jednom trenutku se prepadne i počne vrištat, kada ispusti sav taj zrak tada nemože više udahnuti jer mu je ta voda ili bebimil začepio nos. Dolazi do sitnog zraka a ponekad se doslovno guši. Na usta nezna udahnut... Neznam šta da radim u tom trenutku...Kako da mu pomognem da udahne?? U tom trenutku je u mojim rukama. Dali da mu pumpicom udahnem zrak (koju inače koristim za odštopavanje nosića) ili nešto drugo... Bojim se da će se ugušit. Djete doslovno nemože disati. To se ne događa često... Nekoliko puta do sada. Molim za savjet!!

Darko Richter, dr. med.

22.03.2010. 22:50

Ovo je neka nova klinička slika koja ne piše u knjigama. Ili je sve to ništa, ili dijete ima rascjep nepca. Ako je nepce cijelo i uredno, dalje se sami bavite svojim djetetom.

Demi

23.03.2010. 13:00

Zahvaljujem na odgovoru! Pozdrav!

mmarija

25.03.2010. 15:55

Znam kako Vam je jer smo i mi to prošli sa svojim mlađim sinom. Nije se događalo često, no kada se dogoditi strašan je prizor. Djetetov pedijatar je otklonio sumnju na rascjep nepca (po porodu je bio na pedijatriji na promatranju jer je plodna voda bila mekonijska...pedijatar smatra da su ga tamo detaljno pregledali i da bi sigurno uočili rascjep) - Evo što sam ja tada činila, kada je počelo bljuckanje na nos, prvo bi pokušala obrisati i iscjediti iz nosa što više mlijeka a potom sa onom malom običnom pumpicom (npr, ona iz dm-a) isisala što više sadržaja. potom bi mu ponudila čaj, a onbi počeo disati opet kroz nos. Naravno sve se mora raditi brzo jer je dijete uplašeno, pumpica mi je uvijek bila pri ruci. Pazila sam da ga stavjam spavati na bok, nikada na leđa. To je prestalo do 6 mjeseca starosti. Sada, kada mora povratiti, često povrati i kroz nos, no sada je veliki, ispiri nosić i sve u redu. Ne brinite se previše, to će proći, pozdrav!

Darko Richter, dr. med.

25.03.2010. 23:30

Zato i kažem da su neka pitanja primjerenija forumima zbunjenih majki, a takvih je danas sve više, nego pedijatrije.

Demi

31.03.2010. 11:30

mmarija hvala na osvrtu.. Zaista je prizor strašan a i način na koji plače tada drukčiji je...Možda ovo i jest tema za forum,ali budući da ipak osjetimo veće olakšanje kada se najprije obratimo pedijatrima, zato im se i obraćamo ponekad za "bezveznim" pitanjima (po njihovu mišljenju)...
Napokon da netko zna o čemu pričam..kome god kažem ,ja mislim da nitko nije uistinu shvatio o kakvoj ja situaciji pricam...
Nadam se samo da se ta scena neće tako brzo ponoviti ili neće uopće...

Darko Richter, dr. med.

31.03.2010. 12:25

Osnovno je da se u ovakvim slučajevima simptom, koji toliko dramatično izgleda roditeljima, nekako objektivizira. Ili pregledom, ili snimkom tog bljuckanja.
Prije su ljudi imali od 7-12 djece, puno manju prosječnu plaću od današnje, ako su je uopće primali, i neko bljuckanje im nije predstavljalo baš nikakav problem.

Braaanka

05.07.2020. 15:50

Danas sam se susrela sa nečim sličnim, Demi - mleko kroz nos prilikom podoja.
Razumem tvoj stres i, iako je post star deset godina, morala sam se registrovati i pružiti ti zakasnelu podršku pri traganju za rešenjem ovakve nedoumice.
Svašta bih napisala na račun lekara koji ovako odgovara jednoj majci. Nadam se da više nije deo stručnog tima jer se u njegovim odgovorima vidi neprofesionalnost.
Jedan pedijatar prevashodno odgovara na pitanja majke a ne na pitanja deteta - to rade vaspitačice. I pitanja nikad ali nikad kada je zdravlje deteta u pitanju nisu glupa. A smicanje odgovornosti sa svojih pleća i usmeravanje na forume sumnjivih odgovora - dovodi do predznanja zbog kojih nam pokazujete vrata u ordinaciji. Sledeći put bi mogao da posavetuje da proverimo dijagnozu na Google-u.
Demi, nadam se da te je tad smirio odgovor neke majke koja je prošla slično.
Veliki pozdrav iz Beograda.
Svuda nam je struka ista - otišla u Nemačku!