Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


bronhitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

06.01.2021. 20:10

Teško mi je biti pametniji od kolegica i kolega koji prate dijete. singulair je već trebao pokazati učinak, no ja ga ne bih ukidao. Preporučio bih Flixotide spray 2x na dan kroz mjesec dana a potom samo navečer, do ljeta - to je kortikosteroid koji ima zadaću spriječiti ovako burne reakcije sluznice dišnih puteva. Preporučio bih da se isključi cistična fibroza - potrebno je odrediti kloride u znoju. Ventolin dajte na prvi znak kašljanja, ako se čeka manje je učinkovit i u praviu terapija dulje traje. U kući neka bude prohladno, vlažite zrak, inhalirajte redovito hipertoničnu otopinu morske vode (2,3%) 2x na dan.

bubica2015

12.03.2023. 06:35

Postovani, molim za savjet
Kcer ce u 5 mj 7 godina, prije 3 tjedna joj je dijagnosticiran bronhitis prije toga znala je imati produktivan kasalj al nije imala i dijagnozu bronhitisa .Sve pocinje prije 3 tjedna kad je dobila temp. Prva 4 dana do 38 svakih 6-12h popraceno suhim kasaljem, dolazimo dok pedijatra gdje ju doktorica nije dobro poslusala, rekavsi da je u pitanju viroza i da su pluca u redu, 5. dan svaka 3 sata dobiva temp.do 39h i tezi kasalj gdje se cuje da nemoze iskasljati sekret idemo na hitnu gdje joj je ustanovljen bronhitis dobila je terapiju inhaliranje salbutamolom 0.5×3ml fizioloska 3 puta na dan i 2puta na dan 2potiska fliksotide u bolnici su joj dali i inekciju u straznjicu, slikali smo pluca bila su u redu te Sumamed forte 1× 3 dana. Navedenu terapiju inhaliranja je dobila koristiti tjedan dana ( 2 dana joj nismo vise davali terapiju dok nismo otisli na pregled kod doktorice koja je jos produzila terapiju na tjedan dana jer i dalje cuje piskanje i hroptanje i ja to cujem (najbolje dok legne spavati)..to je ukupno 16 dana kako vec koristi tu tarapiju sa danasnjim danom ...za iskasljavanje smo joj prvo davali flavamed oko 7 dana, pa kad bi joj bilo bolje presli na prospan, zadnjih 3 dana joj se pogorsao kasalj pa samo uzeli bisolex kapi..
Zanima me slijedece sto se jos moze uzeti za iskasljavanje te dali postoji jos neki lijek koji bi joj pomogao ? Njoj stalno varira kasalj malo je suh malo produktivan..koliko dugo inace traje to isakaljavanje? Te imate li preporuku za nesto drugo za neki lijek?
Ni ja ni suprug nismo pusaci, ona nije tezak alergicar mada smo ju testirali na alergije i na lijesku je najvise alergicna 4/10 na ostale stvari je 1 ili 2 od 10. Ali posto je sad zimski period nemohu povezati zasto je muci bronhitis i kako je moguce da ga je dobila tek sa 7 godina, iako sam na pocetku navela da bi kod svake bolesti prehlade virusne ili baketrijske imala dosta sekreta koje je uz pomoc siruoa i kapi uspjela iskaljati...mozda vam pomaze i cinjenica da je rodena u terminu 4kg, i kao beba nije bila bolesna do svoje godine dana kad je imala prvu prehladu takoder ima naviku spavanja sa otvorenim ustima pa cesto i dise na usta umjeato na nos, prosle godine je imala i operaciju treceg krajnika (zbog nosa i otezanog disanja ali ne i gnojnih angini koje nije imala)
Hvala unaprijed

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.03.2023. 10:40

Obzirom da se javlja bronhoopstrukcija treba biti oprezan s primjenom sirupa za iskašjavanje. Naime ako su bronhi suženi zbog jakog otoka sluznice, pojačano stvaranje sekreta može pogoršati kašalj zbog otežanog iskašljavanja. Možete davati Prospan (blago otvara bronhe i vlaži sluznicu), inhalirajte Ventolin kada je kašalj suh i nadražajan, može inhalirati 2,3% otopinu morske vode, vlažite zrak u kući i neka bude relativno prohladno. Iznimno je važno povećati unos tekućine. Spavanje s povišenim uzglavljem. Ima virusa koji mogu uzrokovati dugotrajniji podražaj bronha (tjednima), no ako traje duže konzultirajte pulmologa zbog određivanja terapije s ciljem srječavanja ovakvih napada.