Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


bronhitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

angel3107

21.10.2014. 23:05

Poštovani,
beba ima 9 mjeseci i već dva mjeseca hripa (čuje se iz prsnog koša). Od terapije primila je cefaleksin, zatim Bisolvon kapi i nakon toga Prospan (nalazi krvi bili su uredni). Kako ništa nije pomoglo otišli smo u pedijatrijsku ambulantu po preporuci naše doktorice i pedijatrica je dijagnosticirala lagani bronhitisa i prepisala Ventolin i Flixotide 6 dana. Nakon te terapije stanje se normaliziralo ali samo na 2 dana. Ponovo joj se napunio nosic a ubrzo je počela i hripati. Na svoju ruku sam ju inhalirala još dodatnih 6 dana Ventilinom i Flixotideom. I opet nakon 6 dana stanje se popravilo ali ubrzo je počelo ponovo začepljenje nosica i hripanje. I sad već 2 tjedna hripa i nosic joj je stalno pun. Trenutno joj dajem samo Fluimukan junior sirup i ništa joj nije bolje od njega. Beba je inače vesela i vedra i nema drugih znakova bilesti osim hripanja i punog nosica. Beba je upisana kod doktorice opće medicine a ne kod pedijatrice pa nemamo priliku ići kod pedijatra na pregled osim taj put kad smo dobile uputnicu za pregled od naše doktorice. Već sam bespomocna od njezinog stanja i svaki dan čekam kad će joj biti bolje. Molim Vas za savjet. Hvala, Pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.10.2014. 13:00

Ne preporučujem davanje sirupa za iskašljavanje, bilo bi dobro zamoliti uputnicu za obradu pedijatrijskog pulmologa. U međuvremenu ispirajte nos 2,3% otopinom soli (tzv hipertonična otopina u obliku sprejeva za nos), osigurajte čist, prohladan i vlažan zrak u prostoru gdje dijete boravi, izvodite ga u šetnju redovito. S Ventolinom oprezno - nemojte ga davati na svoju ruku, pogotovo dulje vrijeme.

angel3107

22.10.2014. 13:00

Zaboravila sam napisati da iskasljava

05.12.2014. 21:45

Moja beba od 11mjeseci vec 4.put ima bronhitis.Prvi je imao u veljaci,pa u svibnju,zatim u listopadu i sada.Mislim da je svaki put osim u svibnju bio virusno uzrokovan jer bi se prvo prehladio stariji sin pa on premda otkad se rodio cesto je imao zacepljen nosic pa san sumnjala na alergiju.Svaki put bi mu proslo kroz 10-15 dana,uz inhalacije ventolinom i bisolvonom i svaki put bi dobio 1-2 inekcije solumedrola.Prethodni bronhitis je dobio Melarth granule koje su pomogle da bronhitis bude blazi i brze prode valjda.Nakon sto je popio cijelu kutiju granula pedijatrica je prekinula terapiju jer je ozdravio.Sad je bolestan ima tjedan dana.Prvi dan mu se disanje naglo pogorsalo,kratko je udisao i tesko izdisao,jako uvlacio prsa i jamicu na vratu,opcenito jako cujno i tesko disao zbog cega je na hitnoj dobio inekciju solumedrola i adrenalina.Iduca dva dana je kod pedijatrice dobio svaki dan inekciju solumedrola i dvaput dnevno je inhaliran ventolinom.Dva iduca dana nije dobio inekciju,posto smo zavrsili kod druge pedijatrice ona je rekla da on u ovakvom stanju treba biti inhaliran svako 4h ventolinom.Ta dva dana kad nije dobio inekciju inhalirala sam ga jedan dan 4puta ventolinom i 3 bisolvonom te iduci dan 3 puta ventolinom i bisolvonom.Danas opet kod njegove ped.koja mu je opet dala inekciju i rekla neka ga danas jos jednom ventolinom inhaliram i da sutra opet dodem.Sad me zanima sto mislite da je bolje,da dobije inekciju ili da ga vise puta dnevno inhaliram ventolinom?dobili smo uputnicu za pulmologa,vadenje krvi za alergiju,dunger,ige.opet uzima melarth.da napomenem,nedavno kad smo vadili krv bili su poviseni eozinofili.sad vec tjedan dana od pocetka bolesti nije mu puno bolje.Hropti,skripi,struze,pucketa,sto zvukova se u njemu izmijeni tokom dana.Od inhalacije mu bude bolje,al sve kratkotrajno.mislite li da mu je ova terapija dobra,moze li on jos nesto dobiti,da li bi se melarth trebao uzimati stalno.popio je i sumamed 3 dana jer smo to dobili na hitnoj kako je doktor rekao preventivno.je li potrebno snimiti pluca ili vaditi krv sada buduci da mu ne popusta vec tjedan dana?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.12.2014. 10:05

Mislim da Melarth treba davati stalno kako bi se prevenirali teži napadi. Pulmolog će svakako obaviti pretrage krvi, a vjerojatno će zatražiti analizu klorida u znoju. DObro je da je popio Sumamed. Bolje je da višekratno uzima Ventolin negoli svakodnevno Solumedrol. Pulmolog će odlučiti o potrebi slikanja pluća.

08.12.2014. 23:50

Puno vam hvala na odgovoru.
U meduvremenu je beba ozdravila. Melarth cemo nastaviti uzimati.Postoji li jos kakva stalna terapija za ovako malo dijete osim Melartha?Pregled kod pulmologa nam je tek za 3mjeseca,nasa nam je pedijatrica dala uputnice ta dunger,bris nosa na eozinofile i ige,spec ige na dermatoph.pter.,peludi trava,kr.mlijeko,jaje,soja,brasno,ecp.Mislite li da je jos nesto potrebno napraviti da imamo spremno za pulmloga?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

14.12.2014. 13:20

Napravite i kloride u znoju. Pretrage za koje ste već dobili uputnicu će biti od velike koristi pulmologu.

ENCIKLOPEDIJA

17.03.2015. 09:50

Poštovani,moj sin je star 19 mj,sa 17 mj dobio bronhitis - virusni,pokupio od bratića.Terapija ventolinom na bebyhaler.Dva tjedna nakon toga imao bronhiolitis,kašlja i teško diše.Terapija ventolin.Dva tjedna nakon toga nadražajni kašalj i malo teže disanje,terapija ventolin.Dva tjedna nakon toga nadražajni kašalj,terapija siprup Panatus.Prestao kašljati nakon jednog dana pijenja tog sirupa.Pitanje,da li je sve to moguća posljedica oporavka organizma od bronhiolitisa?Naime,rekla pedijatrica kad dođe sunce i toplo vrijeme da će dječak biti dobro.Hvala unaprijed.

marinkolj

22.03.2015. 19:45

dobar dan danas mi je beba navrsila cetri mjeseca pocela je kasljati, promukla je, nema temperature normalno jede i spava. kad dise cuje se cviljenje u grlu.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

23.03.2015. 10:10

Enciklopedija: moguće je, no malo vjerojatno. Najvjerojatnije se dogodilo spontano izlječenje.

Marinkolj: obzirom na promuklost svakako posjetite pedijatra.

MihaelaSB

15.07.2015. 12:50

Poštovani,
mojem 6godišnjem sinu je prije tri dana dijagnosticiran Bronchitis obstr. Bronchitis ac. uz terapiju inh. Ventolinom te primjenom Summamed forte sirup 5ml dnevno kroz tri dana. Ostali status uredan a krvna slika sve stavke u okviru ref.intervala osim CRP koji je iznosio 15.1 (0.1-2.8 ref.interval).Ovo je drugi put od rođenja da uzima antibiotike i nije boležljivo dijete.S obzirom da je sada srpanj i da se radi o mališanu koji i inače nevoljko miruje, molim vas, da me posavjetuje kada možemo na bazene i druga kupališta? Hvala i srdačan pozdrav!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

16.07.2015. 10:25

Ako je dobrog općeg stanja može se baviti umjerenim tjelesnim aktivnostima, svakako redovito dajte Ventolin prema uputama liječnika jer u tjelesnom naporu suženi bronhi mogu uzrokovati otežano disanje i kašalj.

D@rko

24.08.2015. 21:20

Molim da mi, date vaše mišljenje za sledeće simptome. Djete od 8.g. Noću,nekoliko sati nakon što zaspe,budi se,začepljenim nosem i otežanim disanjem,sekret iz nosa bistar i djelimično sluzav,pluća "skripe",stanje izmedju gušenja i povraćanja. Ovi simptomi se nikad ne pojavljuju preko dana, nikad u nekom drugom stanu(more,baka i deda itd..),nema crvene oči kad smo vani,ima dobru kondiciju. Pomaže, krema za bebe namaza na pluća, nema mentola...S etericnim uljima otvoren prozor obavezno Avamis, ali samo dok joj se daje ne kasnije... Ima atopicni dermatitis,nismo radili alergo test,prošle zime,je ovo bilo,užasno,nismo spavali skoro niti jednu noć kako treba.Na dušek je navucena,gumirana presvlaka,jastuk Antial...Zašto,uvijek i samo nocu...

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.08.2015. 09:30

Mogu biti 2 razloga. 1. kad god je sluznica nosa podražena (upala, alergija) u ležećem položaju ona više naotiče i sijeđenje postaje intenzivnije. Spavanje s povišenim uzglavljem, hladan i vlažan zrak značajno ublažavaju smetnje. I drugi, dodatni razlog, može biti alergija ako u sobi ima prašine (knjige, tepisi, zavjese. Ispirajte nos 2,3% otopinom morske vode. Trebalo bi obaviti ORL pregled - procijeniti veličinu trećeg krajnika..

Karla1111

28.03.2016. 00:35

Poštovani doktore, dijete od 3god. i 8mj.ima probleme sa bronhitisom od svoga 10og mj. života. Evo npr.prosla godina 1,2,3,4mj. ima je bronhitis. 5,6,7mj. ne, i onda opet krece 8,9,10,11,12,1,2 i sada evo 3. mjesec. Bronhitisi inace nisu popraceni visokom temperaturom osim ako uz to nema neku upalu. Sve krece sa suhim kasljem i sta se blizi vecer sve je gore, kad legne kaslje svake minute. I onda ga krenemo inhalirat. Od svoje 3god. krenio je u vrtic i od tada uz bronhitis dobija ceste upale grla,viroze i evo 14.03. dobio je prvu upalu pluca. RADIOLOSKI NALAZ: Obostrank perihilarno i lijevo i bazalno parakardijalno vidljiva je kondenzacija plucnog crteza uz inhomogeno zasjenjenje desno bazalnk parakardijalno u smislu infiltracije plucnog parenhima(dif.dg.upalana infiltracija ).Hilovaskularni crtez urednog raspleta.Srcana sjena u fizioloskim omjerima.Kupole osita primjereno svedebe,lijeva navise polozena,f.c.sinusi slobodni.
I od tog datuma krece terapija Rexocefom a 16og prikljucuju i sumamed.Svo vrijeme uz to je inhaliran i ventolinom,jer uz upalu pluca receno nam je da ima i bronhitis. U subotu 20og terapije antibioticima su zavrsene ali dr.nam je rekla da inhalaciju ventolinom nastavimo. U utorak 22og nam je rekla da je sve ok,cisto da bi u petak 25og opet poceo kasljat i navecer pocima hroptanje u prsima,temperatura 37.1. Subota jutro 26og dobiva inekciju solu medrola i inhalaciju. Subota navecer zavrsava na hitnoj gdje mu ponovno slikaju pluca. RADIOLOSKI NALAZ:Sumacijska snimka torakalnih organabig-smileesno infrahiralno parakardijalno vidi se grublji bronhovaskularni crtez,bez uvjerljivo formiranog upalnog infiltrata.Hilovaskarni crtez urednog raspleta.Srcana sjena u fizioloskim omjerima.Kupole osita primjereno svedene.
Daju mu inekciju solu medrola.Inhalacije ventolinom. Nedljelja vecer ima temp.38..... kako po vama pobjediti ovo stanje ? Jeli se vraca upala pluca ili je bronhitis ? Inace koristimo Flixotid50inhaler 2x1 potisak preko baby halera vec 2mj (prije toga su bile singulair granule,pa smo ukinili jer ocito nisu pomagale),ventolin inhalacije po potrebi (znaci svaki mjesec po 1 bocica),aerius sirup po potrebi. Nalazi testiranja na alergije u negativni. Dunger:340(n<280). Koje jos nalaze bi bilo dobro uraditi po vasem misljenju? Da napomenem da mu baka ima alergijsku astmu i ocev brat do puberteta je imao astmu. Dali je ovo po vama alergijski ili virusom izazvan bronhitis?Kako pomoci dijetetu da se rijesi bronhitisa ?

mama323

31.03.2016. 16:25

Postovani,
Sin (rodjen u terminu, tijek trudnoce uredan), je s 2 tjedna starosti poceo po noci teze disati zbog zacepljenog nosa, koji mu po danu nije curio, a sto je nas pedijatar pripisao suhom zraku. U dobi od 3 mjeseca, sin je iznenada (bez drugih simptoma osim nocu zacepljenog nosica) dobio napad koji se manifestirao kao izrazito tesko disanje i hroptanje, uz kasalj koji ja kao laik ne mogu drukcije opisati nego kao „ruzan“ i mukao, iz dubine. Dijagnoza pedijatra je glasila bronhitis, sin je dobio je injekciju Solu medrola i 0,2 ml ventolina. U iduca tri dana odlazio je na kontrole 2× dnevno,svaki put kod drugog pedijatra (bio je vikend-dezurstva), jos je jednom dobio injekciju, i jos dva puta ventolin, da bi zadnji pedijatar koji ga je pregledavao rekao da su pluca cista i da ne vidi indikacije za takvu terapiju. Po ponovnom pregledu kod naseg pedijatra u ponedjeljak, receno nam je da su pluca skoro cista no da nastavimo s ventolinom jos dva dana. Na iducem pregledu (tjedan dana kasnije) receno je da su pluca sasvim cista, te da nije potrebna daljnja terapija. Par dana nakon toga sin je dobio visoku temperaturu, krvne pretrage pokazale su upalu te mu je propisan amoksicilin, koji je pio u trajanju od 9 dana. Prvi dan po prestanku antibiotske terapije pojavilo se curenje nosa, pedijatar je dijagnosticirao obicnu prehladu, te preporucio ispiranje fizioloskom otopinom, toaletu nosa i inhalacije fizioloskom otopinom. To je bilo pred 4 tjedna, i u medjuvremenu je curenje nosa po danu prestalo, kao i „obicni“ kasalj. Medjuti, sin kontinuirano od opisanog napada bronhitisa (vec 1.5 mjesec) pa do danas (sad ima 4,5 mjeseca) i dalje nekoliko puta na dan zakaslje na isti nacin kao i kad mu je dijagnosticiran bronhitis, nosic mu je i dalje svakodnevno zacepljen (ne curi, ali prilikom usisavanja aspiratorom izvuce se bijela sluz nalik na slinu), nekoliko puta dnevno (ne kontinuirano tijekom dana, ali svakog dana bez iznimke) cujno dise nalik na stropot/hropot prilikom cega dok ga drzim u narucju osjetim vibracije na njegovim rebrima. Prilikom posljednje kontrole kod pedijatra (jucer) ukazala sam na to, ali tada je sin disao normalno, i pedijatar je rekao da su pluca cista i da je po njemu beba zdrava. Medjutim, sin je i danas u par navrata skripao prilikom disanja (snimila sam ga), i nekoliko puta muklo zakasljao. Zabrinuta sam za njegovo zdravstveno stanje, koje vec 1,5 mjesec po meni kao majci koja ga svakodnevno promatram nije kao prije napada bronhitisa, te sam zabrinuta za moguce posljedice nelijecenja odnosno neadekvatnog lijecenja.
Dijete je inace dobrog opceg stanja, uredno jede i spava, ali muci me opisano disanje i kasalj koji ne prestaje.
Dodatno napominjem da je sinu prilikom otpusta iz rodilista dijagnosticirana urodjena srcana mana -VSD -blagi oblik, ne znam da li to moze biti u kakvoj vezi s opisanim problemima, bilo kao uzrok, bilo u smislu da disni problemi mogu ukazivati na pogorsanje stanja vezanog uz srce.
Molim vas za vase misljenje glede dijagnoze (da li se moze raditi o astmi? Alergo testovi nisu radjeni), te o tome da li je potrebna kakva terapija i ako da, koja. Ukoliko smatrate potrebnim, mogu vam e-mailom poslati i snimku disanja/hroptanja.
Hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

01.04.2016. 22:15

Malo je vjerojatno da je zbog malog VSD-a došlo do opisanih smetnji. najvjerojatnije je bio zaražen nekim od virusa koji su vrlo agresivni i ostavljaju dugotrajne promjene na sluznici dišnih puteva. U ovoj dobi alergija na dišnim putevima je najmanje vjerojatna. Obzirom na zabrinutost preporučio bih pregled pulomola koji će donijeti odluku o eventualnoj daljnjoj obradi. Bilo što konkretnije reći ili savjetovati ovim putem nije moguće,

MLIM

03.04.2016. 21:05

Postovani imam doma dva sina, stariji je dobio bronhitis a mladi ima 4 mjeseca pa me zanima dali on moze pokupi od starijeg sina? Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

10.04.2016. 22:10

Nažalost može, bronhitis uzrokuju bakterije i virusi koje stariji sin može prenijeti mlađem.

aavvii

18.04.2016. 11:00

Poštovani,
u rujnu 2015. i u travnju 2016. sin od 5,5 godina imao je saturaciju 89 (88) dobio je taj dan injekciju kod pedijatrice, za doma decortin tablete i inhalacije ventolinom (i svaki drugi dan kontrola kod ped). Od ovog zadnjeg slučaja prošlo je desetak dana. On je bio odličnog općeg stanja na tako niskoj saturaciji, čak je i pedijatrica bila začuđena. Između ta dva teža slučaja još jednom je dobio dva dana inhalacije ventolinom. Ono što mene zanima, a zaboravila sam pitati pedijatricu kako to prepoznati u ranijem stadiju i je li moguce (jer do sada kod njega nije bilo sklonosti bronhitisima) ? Naime opet je počeo kašljucati, a ne želim biti paranoična. Niti jednom nije imao temp, normalno jede, pije, spava, čak ni nema sekreta iz nosa. Zadiše se kod trčanja i pojačanih aktivnosti, ali to smatram normalnim. Ono što me još zanima je koji su mogući uzroci tome? Treba li raditi nekakve pretrage ako se to ponavlja ?
Hvala unaprijed.