Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


bronhitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

17.09.2011. 19:00

Ali, vama su sigurno objasnili zbog čega su dali tu terapiju, a meni nisu.

bembela

18.09.2011. 20:05

nista mi nisu objasnili,samo da je ovaj fenobarbiton dat da mu se ublaze podrazaji na kasalj,sto je meni nelogicno,jer koliko sam procitala,to je lijek za epilepsiju,a on nije imao nikakve napade,niti je gubio svijest.Mogu li dobiti vasu preporuku,koje lijekove biste vi dali po ovoj dijagnozi koju sam vam napisala (prepisala)?i da li biste vi davali ovu terapiju?

Darko Richter, dr. med.

19.09.2011. 09:50

Vidite da su vam objasnili. Kako je samo lako lagati, sebi, drugima i cijelom svijetu. Uvijek počinje od sebe.
No, da vam kažem: ja mu ne bih dao nikakvu terapiju.

Flipperk

19.11.2011. 13:15

Postovani dr. Jovancevic,

Imam musku bebu od 7 mjeseci, nizaju mu se viroze svakih 15 dana. Pocinju s bistrim prozirnim sekretom iz nosa, temperatura do 38,5, zatim pocinje nadrazajni kasalj (nekad suh, a nekad se cuje kao da iskasljava sekret), tada slijedi bronhopstrukcija, sve skupa traje oko 8 dana. Najgori kasalj kod hranjenja, a posebno kod dojenja. Kod pedijatrice je prije mjesec dana dobio astmaticni napadaj te je inhaliran Ventolinom i dobio je inekciju solumedrol. Sada je trenutno opet virozan i crp mu je 32. Pedijatrica preporuca Singulair mini i po potrebi inhalacije ventolinom.

Htjela bi naglasit nekoliko detalja vezano uz bebu: roden je u juznoj Americi gdje je jako veliki postotak vlage u zraku i s njegova 2 mjeseca smo se vratili u Hrvatsku , nije primio bcg cjepivo, ima starijeg brata koji ne ide u vrtic ali takoder pokupi svaku virozu, bris nosa i grla je pozitivan na zlatni stafilokok, a posljednji bris je pokazao u nosu hemofilius influenza, prije prve bronhopstrukcije bio je izlozen velikoj koncetraciji prasine zbog gradevinskih radova u blizini kuce (morali smo se preseliti tako da ne bude izlozen prasini).

Nadam se da sam donekle vam priblizila stanje, te vas molim za odgovor .....koje je pretrage u ovoj dobi moguce napraviti s ciljem utvrdivanja da li je rijec o virusnoj bronhopstrukciji ili alergijskoj, te vas takoder molim za vase misljenje da li ovo vodi prema astmi?

Unaprijed zahvaljujem

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.11.2011. 11:55

Najvjerojatnije je riječ o preosjetljivosti sluznice koja je izazvana infekcijom nekih od agresivnijih virusa. Takva sluznica prekomjerno reagira na svaku novu infekciju ili na onečišćenja zraka. Očigledno je Vaše starije dijete donositelj infekcije i trebalo bi kontrolirati njegovo kretanje i kontakte. Svakako treba izbjegavati prostore sa zatvorenim sustavima klimatizacije (shopping centri) i mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi a naročito male djece. Ukoliko imate u obitelji astmu, nešto su veći izgledi da će i Vaše dijete imati alergisjku astmu. U ovoj situaciji, singulair bi bio lijek izbora i ima najveće izglede da uspješno spriječi ovakve epiziode bronhoopstrukcije. Ako ne poluči uspjeh, trebat će alergološka obrada.

Flipperk

24.11.2011. 01:10

Zahvaljujem na odgovoru,

Lijepi pozdravi

ditač

01.12.2011. 20:10

Poštovani imam curicu od 6 god koja ima alergijski astmu,pa me zanima dali da ju cijepim protiv gripe.naša pedijatrica nam je savjetovala cijepljenje ali se bojimo nuspojava puno hvala unaprijed

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.12.2011. 14:45

Toplo preporučam cijepljenje protiv gripe za svu djecu koja nemaju kontraindikacija. Obzirom na dosadašnji tijek bolesti gripa ima veće izgleda da će izazvati komplikacije.

ursulaagata

28.12.2011. 17:20

dijete ,petogodišnje,sedmi dan ima temperaturu koja se pojavi noću i jednom dnevno od 37,2-37,8,pila 1,2,3 dan azitromicin...dva dana pauze i dalje temperatura počeo produktivan kašalj i buđenje s osjećajem gušenja sad iskašljava žuto zeleni sekret i pije od lučer klavax temperatura opet danas nakon 12 sati od zadnje 37,2 promuklo priča dr kaže da se ne čuje ništa na plućima ...da pričekam još dan-dva ili da ju sutr avodim doktoru ....panika mi zbog temperature dugotrajne....slabije jede ali se igra

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

01.01.2012. 18:20

Pod uvjetom da je isključena mukoviscidoza (ako su kloridi u znoju uredni) ne očekujem da bi se bolest razvijala u smislu trajnog problema tijekom cijelog života. Najčešće sve započinje pohađanjem vrtića te se uslijed susreta sa agresivnim virusima razvije preosjetljivost sluznice dišnih puteva. u svakom infektu stoga dolazi do bronhoopstrukcije. Potrebne su redovite kontrole i uzimanje lijekova koji će smanjiti potrebu za uzimanjem ventolina na najmanju moguću mjeru. Ako dijete pohađa jaslice razmotrite mogućnost da ga do treće godine netko čuva kod kuće. Rendgenske pretrage se rade kada je to nužno. Suvremena radiološka tehnika ima vrlo male doze zračenja zbog velikih mogućnosti kompjutorskog pojačanja signala kojima se stvara slika. Ako se ipak vremenom pokaže da je u podlozi problema alergija i to će najvjerojatnije prestati biti značajniji problem do školske dobi.

ursulaagata

27.01.2012. 14:55

Hvala doktore na odgovoru!

luiza

01.02.2012. 10:40

Poštovani,
možete li mi pojasniti slijedeće: na uputi o lijeku za Ventolin aerosol za inhaliranje piše doziranje 1-2udah do 4 puta na dan (tako je i liječnica rekla)-može li se to tumačiti i kao 8puta na dan ako se uzima samo 1udah? je li bitno koliko je udaha ili je bitnije da se ne uzme češće od svaka 4sata?
i ako mi možete reći koliko se dugo nakon prestanka korištenja flixotide50 inhalera u organizmu zadržava koncentracija lijeka?
hvala

ursulaagata

02.02.2012. 23:05

Dijete pet godina ,viroza opet nakon 4 tjedna,prvi drugi dan 38,7,opada uz dalsy,3,4,5,6 dan svkaih 12 sati prisutna temp u opadanju do 37,5,padne panadolom,4,5 dan i ne dajem paracetamol,4 dan počinje sazreo kašalj,nos začepljen,iskašljava pomalo gusti zeleni sekret...posjetimo doktora,poslušao ,ok je,nastavit s skidanjem temperature,viroza,dobila kapi za nos,i starija sestra bolesna ali samo dan male temp.i kašlje puno više od mlađe,6 dan u jutro iznenada temp 37,6...dajem panadol 15 ml i u roku 1 sat temperatura skače na 39,5,tuširanje ne pomaže,zovem doktora da li smijem dat dalsy,kaže da,dobila 3 žl dalsy po 5 ml...počinj epadat...ponovno se javlja nakon 8 sati 37,6 ,dobila proljev,vjerojatno od sirupa,vodim ju ponovno doktoru,ništa ne čuje,daje amoksil,sedmi dan temp svakih 12 sati 37,5,osmi dan svakih 16 sati 37,4,deveti dan nakon 18 sati temp 37,2 i evo danas je deveti dan i ja više ne znam ništ...najviše me šokirao onaj skok šesti dan,da li će prestat ili opet ju odvest doktoru,kašlje sluzavo,manje iskašljava,vesela,igra se jede koliko toliko,iz nosa sekret gust i zelen sukrvav...treća viroza na koju reagira s višednevnom temperaturom i takvim kašljom,inače ne sjećam se kad je kašljala do ove jeseni...

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

05.02.2012. 13:10

Ventolin spray se smije uzimati najviše 4x na dan, 1-2 potiska - ovisno o dobi djeteta i poteškoćama disanja. Češće davanje može povećati opasnost od nuzpojava.

Što se tiče djeteta s dugotrajnim kašljem i subfebrilitetom potrebno je obaviti kontrolni pregled i sugeriram dodatne pretrage - laboratorij i eventualno, ovisno o nalazima, rendgensko snimanje pluća. Antibiotik kojeg ste davali ne mora biti učinkovit te je potrebno procijeniti ima li potrebe za davanjem drugog.

mlada_mama

05.05.2012. 22:40

Poštovani doktore,
naš dječak od godinu dana ima evo već 5 put bronhitis...
Od trećeg mjeseca života kada ga je prvi put dobio on stalno kašlje,
najprije suho, pa produktivno, povremeno mu ide gusto i zeleno iz nosa, opće stanje mu je dobro.
Svaki put kad počne kašljati liječimo ga čajem i prospan sirupom, ali uvijek završimo
na ventolinu, da li ikako mogu spriječiti da dođe do toga?
Ovaj put sam stvarno zabrinuta, naime prije 3 tjedna je imao bronhitis,
tjedan dana smo ga inhalirali ventolinom (3x2), i onda mu je naglo skočila
temperatura na 39,5 i liječnik nam je dao 7dana klavax sirup (1x3,5ml) tada se kašalj smirio.
Ali evo prije par dana je opet počeo kašljati, jučer bili kod doktora, opet ima bronhitis (ventolin 3 dana 3x2)
Brine me česta upotreba ventolina, može li to biti štetno za tako malo dijete??
Molim Vas za savjet, kakve pretrage možemo tražiti? Ima li smisla otići privatno pulmologu?
Mi smo iz Istre, znate li možda nekoga kome se možemo obratiti?
Unaprijed vam zahvaljujem na odgovoru, i ispričavam se na podužem tekstu.
Mama Ivana

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.05.2012. 19:40

Prema navedenom riječ je o infekcijama - razmislite na koji način je dijete moglo dobiti zarazu - pohađa li jaslice, ima li starijeg brata ili sestru koji pohađa vrtić ili netko od ukućana ima kronične probleme sa sinusima? Ventolin se daje onda kada je potrebno i kada se koristi prema uputama neće biti nekih dugotrajnijih posljedica. Ipak, u podlozi ovih infekcija može biti alergija, neka druga bolest ili naprosto hiperreaktivnost sluznice dišnih puteva pa preporučam obradu pedijatrijskog pulmologa koji će nakon obrade preporučiti lijekove koji bi trebali spriječiti ponovne bronhitise i uporabu Ventolina. Pulska bolnica je pravo mjesto za potražiti pomoć.

budalica_mala

19.05.2012. 13:40

Postovani,
Imam kcerkicu koja ima sad vec tri i po godine i koja je vec hajdemo reci dvije godine non stop bolesna.Sa tri mjeseca je dobila atopijski dermatitis koji joj se obicno pojavljivao u zimskom periodu u malo obimnijem obliku.Dojila sam je pune dvije godine i cetiri mjeseca,da bi nam sa dvije godine dobila jaku upalu pluca i zavrsili smo u bolnici u Zenici.Tada su je lijecili sa sumamedom i cefazolin inekcijama,problem je bio sto je djevojcica gorila konstantno vise od deset dana,sa visinom temperature od 39,6 do 39,9. I od tada ona nikada nije izlijecena,da bi nam i ove godine u decembru dobila ponovo upalu pluca,sa jakom upalom grla i upalom uha.(S tim da je prije toga imala i gnojnu anginu).Nalazi koje smo tada uradili pokazivali su visoku leukocitozu sa trombocitozom(L 23,7 i trombociti 775).Tada su nam saopstili da je to od obdanista i da dijete ispisemo sto smo i ucinili.Terapija je opet bila ista znaci sumamed i cefazolin inekcije.Sobzirom da djetetu ni poslije te terapije nije bilo dobro odveli smo je privatno gdje su nam kazali da ima opstruktivni bronhitis i propisali nam Singular granule 4mg.U toku konzumiranja granula kao i poslije istrosene terapije dijete je bilo kao preporodjeno,da bi se nedavno ponovo razbolila,znaci ponovo visoka temperatura,do 40 stepeni,kasalj,ponovo sumame da bi sprijecili upalu pluca,da bi se samo koji dan to sve smirilo,i evo nas ponovo bolesne ali bez temperature.Zaboravila sam spomenuti da smo radili i alergotestove( Na inhalatorne alergene i nutritivne alergene,koji su svi bili hvala Bogu negativni,i takodjer radili smo nalaz imunoglobulina gdje nam je imunoglobulin E bio cak ispod donje granice).Znaci dijete unazad pet dana strasno kaslje,bez prestanka,bez pretjerivanja non stop,nosic malo curi nista strasno,doktorica je kazala da ima produzen ekspirij i poostreno disanje,da nije za antibiotika,da bi joj ona produzila singular na jedan duzi period da ga uzima i propisala nam je Panatus sirup tri puta dnevno po jednu kafenu kasikicu.Prva dva dana kasalj se bio smanjio da bi mi unazad dva dana pocela da intenzivno kaslje uz povracanje u vecim kolicinama,a sadrzaj nam je sluzav(slajm)bjelicaste boje.Zaista bih Vam bila zahvalna kada bi nam pomogli i dali Vase strucno misljenje sta treba da uradimo,mozda jos neki nalaz,jer dijete ma koliko mi slusali ovdje nase doktore koje cijenimo i postujemo,nije nikako dobro,i koja bi po Vama terapija u ovom slucaju pomogla.Jos samo da kazem da jako tesko skidamo temperaturu kada je dobije ,u vecini slujcajeva ni paracetamol ni Dalsy ne pomazu,cak i Voltaren cepic koji na kraju zbog vioke temperature budemo prinudjeni dati spusti temperaturu na nekih pola sata da bih opet skocila na 39,6.Izvinite na poduzem tekstu ali zaista smo zabrinuti za stanje nase djevojcice.

Unaprijed zahvalni roditelji Ajne.....

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.05.2012. 14:20

Teško mogu ovako nešto savjetovati i dati mišljenje. Pretpostavljam da se, kada navodite da su imunoglobulini uredni, to odnosi na IgM, IgA i IgG. Preporučujem da se naprave kloridi u znoju i komplementi u serumu. Kontrolirajte kontakte sa vrtićkom djecom, a ako netko od ukućana ima kronične probleme sa sinusima neka se javi svom liječniku. Preporučujem cijepite dijete protiv Streptokoka pneumonije (Pneumokoka). Singulair nastavite, možete uvesti redovito čišćenje nosa hipertoničnom otopinom Marimer-a ili Sterimar-a (2,2% otopina soli), istu otopinu može inhalirati kod kuće 2x na dan. Neka boravi na svježem zraku (otvorenom) što više vremena.

budalica_mala

21.05.2012. 16:05

Zahvaljujemo se mnogo na veoma brzom odgovoru,potrudit cemo se u sto kracem roku da obavimo predlozene analize,jedino sto nisam najbolje razumjela jeste dio u kojem nam kazete da kontrolisemo kontakt sa djecom vrtica i da ako neko ima hronicnu upalu sinusa posjeti svog ljekara,taj dio nisam najbolje razumjela pa bih Vas zamolila da mi ga pojasnite s obzirom da djevojcica od ovog mjeseca ponovo pohadja vrtic.

Od srca Vam se zahvaljujemo jos jednom.

budalica_mala

21.05.2012. 16:05

Zaboravih Vam napisati da jesu radjeni svi imunoglobulini kao sto ste Vi naveli i svi su bili u granicama normale.....

Hvalaaaaa