Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26365

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Candida


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nektar

04.11.2022. 23:50

Postovani doktore,

Moja beba ima 4 mjeseca, dobro napreduje, iskljucivo dojena. Rekla bih i zdrava, osim sto cesce pokupi prehlade od starijeg brata koji ide u skolu, ali nije nikad bilo dramaticno, malo kaslja, zacepljenog nosica i prodje. Sa mjesec dana je imala koronu, dva dana visoke temperature i proslo je, bez snizavanja.

Prije dvije-tri sedmice pojavio se osip na vratu. Pedijatar je rekao intertrigo, da koristim puder i obicnu neku kremu, proci ce. Ako ne prodje, mozda je neki dermatitis, pa da uzmem kortikosteroidnu kremu (napisao je recept). Meni niko nije vjerovao da se taj osip na vratu pojavio preko noci i to mi je bilo sumnjivo. Puder i panthenol su doveli do toga da je beba imala osip kao sal oko vrata. Poslala sam sliku dermatologu, on je odmah rekao Candida i preporucio u krajnjem slucaju trojnu kremu, a da probamo prije s nystatinom ili mikonazolom. Kod kuce sam imala nystatin i to je stvarno proslo za 3 dana iako je grozno bilo. Nastavila sam mazati. Osipa je bilo i ispod pazuha i na bradavici, ali i to je proslo.

Par dana nakon toga primjetim i na guzi, ali ne perianalno, nego na pregibu prema ledjima, dva dana nystatin kreme i proslo je (neka blaza, nystatin i cink kombinacija).

Jezik jeste bjelicast, ali nisu naslage i pedijatar je to vidio, i rekao da nije Soor "vjerovatno" jer nije nesto izrazeno. Medjutim nakon sto se osip pojavio i perianalno, a mi na odmoru, uzela sam Nystatin kapi za terapiju Soor-a i mojih dojki (simptome nemam). Jer cim dva ili tri dana ne mazem vrat npr, vidim da se pocinje vracati, izgleda kao pocetak one katastrofe koju smo imali tretirajuci obicnim kremama.

Da li bi trebalo uraditi neke dodatne pretrage. Bila je nesto prehladjena zadnjih dana, kasalj i nosic, malo slajma, ali bez temperature. Slinu pojacano luci, pa je moguce da su i zubici. I stolica mi je onako malo tecnija, ali nije sad nesto neobicno u smislu proljeva ili da je cesca. Ona je raspolozena u medjuvremenu, dobro doji, napreduje.

Da li ima smisla jos duze mazati krememom sa nystatinom. U medjuvremenu sam kupila i neku na bazi mikonazola i cinka, preporucila mi patronazna, ali nisam isprobala. Imam i trojnu Vobaderm koju mi je preporucio dermatolog, ali nisam je uopste koristila jer je uvijek proslo na ovu "obicniju".

Koliko ima smisla misliti na neke imunodeficijencije? Ja sam mislila da je uzrok moja gnojna angina tretirana amoksicilinom, jer je tad dobila proljev i nakon sto sam prestala koristiti, sve je bilo uredno. Ali to traje evo vec tri sedmice, ta bitka s Candidom ovdje i ondje.

Lijep pozdrav i hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

07.11.2022. 16:50

Pojava kandide u ustima i kožnim pregibima je uobičajena i ne upućuje na problem s imunitetom djeteta. Vobaderm sadrži kortikosteroid i njega koristite vrlo kratko i u tankom sloju kada baš jako bukne crvenilo. Puder nemote koristiti. Kreme protiv gljivica možete koristiti dugotrajno, svakako barem još 7 dana nakon nestanka crvenila. Izbjegavajte pretoplo odijevanje djeteta koje uzrokuje vlaženje kože i stvara pogodne uvjete za razvoj gljivica.